/
/
/
سود نقدی سهم چیست؟

در این مقاله میخوانید:

سود نقدی سهم چیست؟

چه چیزی جذاب‌تر و رویایی‌تر از اینکه ارزش سهم شرکتی که در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اید درحال افزایش باشد و سالانه سود نقدی قابل توجهی هم به سهام‌داران بپردازد. سود نقدی که درصدی از سود کل هر سهم است سالانه و براساس معیارهای مختلفی به سرمایه‌گذاران پرداخته می‌شود.
سود نقدی سهم چیست
در این مقاله میخوانید:

اینکه این سود چقدر است، چطور تعیین می‌شود و به چه افرادی تعلق می‌گیرد در این مطلب کامل توضیح داده ‌شده است.

سود نقدی سهم، درآمدی جذاب از سرمایه‌گذاری در بورس

زمانی که فردی قصد سرمایه‌گذاری در بورس را دارد، با هدف رشد سود هر سهم و افزایش سرمایه‌اش قدم پیش می‌گذارد. اینکه معیار سوددهی یا ضررده‌بودن سرمایه‌گذاری در بورس چیست و چطور یک شرکت سهام‌داران را در سود سالانه شریک می‌کند با اصطلاحی به‌نام DPS مشخص می‌شود.

گاهی برخی از شرکت‌های بورسی درآمد جذاب‌تری به سهام‌داران ارائه می‌دهند که سود نقدی هر سهم یا DPS نام دارد. در پایان هر سال مالی درصدی از سود تخصیص‌ داده‌شده برای هر سهم طبق تصمیم مجمع عمومی به سرمایه‌گذاران عرضه می‌شود.

اینکه سرمایه‌گذاران چه تصمیمی برای این درآمد داشته باشند کاملا به خودشان مربوط است. برخی آن را مجددا در شرکت بورسی سرمایه‌گذاری کرده و برخی دیگر ترجیح می‌دهند سود دریافتی را صرف مخارج زندگی کنند.

میزان سود نقدی برای هر سهم چقدر است؟

طبق قوانین تصویب‌شده در شورای عالی بورس، تمامی شرکت‌هایی که در بازار سرمایه‌گذاری و عملکرد سودآوری داشته‌اند، موظف هستند حداقل ۱۰درصد از سود هر سهم را بین صاحبان سهام تقسیم کنند.
سود نقدی براساس تصمیم مجمع عمومی و سیاست‌های شرکت بورسی می‌تواند حداکثر ۹۰درصد سود سهم باشد. بیشتر از این مقدار معمول نیست مگر آن‌که شرکت به دلایل مختلفی تصمیم بگیرد سود انباشته را بین سهامداران تقسیم کند.

عوامل تاثیرگذار در میزان سود نقدی سهم

میزان توزیع سود نقدی هر سهم در شرکت‌های مختلف باهم یکسان نیست. معیارها و عوامل متعددی بر میزان سود نقدی تاثیرگذار هستند.

شرکتی که به اصطلاح نوپا است و برای توسعه و پیشرفت نیاز به منابع مالی داشته باشد، سود نقدی کمتری ارائه می‌دهد. در مقابل، شرکت‌های توسعه‌یافته‌ای که به اهداف توسعه‌محور خود دست پیدا کرده‌اند، ترجیح می‌دهند برای افزایش ارزش هر سهم در بازار و جذب سرمایه‌گذاران سود نقدی بالاتری پرداخت کنند.

گاهی ممکن است یک شرکت در ۲ یا چند سال مالی سود نقدی قابل توجهی ارائه دهد، اما یک‌باره در یک سال مالی کاهش چشمگیری در میزان توزیع این سود داشته باشد. این کاهش لزوما دلیلی برای رکود مالی شرکت نیست و می‌تواند به‌ دلیل سرمایه‌گذاری مجدد شرکت یا پرداخت بدهی‌های قبلی رخ داده باشد.

گاهی پیش می‌آید که شرکت بورسی به دلیل عدم نقدینگی نمی‌تواند در باره زمانی تعیین‌شده مطالبات سهام‌داران را بپردازد. در این شرایط اگر مدیران شرکت با گرفتن وام موافق نباشند، چاره‌ای ندارند جز اینکه به ازای سود یا بدهی سهام‌داران، به آن‌ها سهام بیشتری عرضه کنند.

آیا میزان سود نقدی هر سهم معیار خوب یا بدبودن شرکت بورسی است؟

همواره این سوال بین سرمایه‌گذاران و کسانی که قصد سرمایه‌گذاری در بورس را دارند، پیش می‌آید که آیا شرکتی که سود نقدی بیشتری می‌دهد بهتر است یا شرکتی که با سود سالانه اقداماتی در جهت توسعه و پیشرفت زیرساختی و مالی انجام می دهد؟

پاسخ این سوال ازنظر تحلیل‌گران بورس و آن‌هایی که ید طولایی در معاملات بورسی دارند، این‌گونه است که لزوما میزان سود نقدی نمی‌تواند معیاری برای توسعه یا رکود یک شرکت باشد.

شرکتی که تمامی انتظاراتش از توسعه برآورده شده است، با پرداخت سود نقدی ارزش هر سهم را افزایش می‌دهد، اما ممکن است کسب‌وکار این شرکت در آینده با رکود مواجه‌ شود. این شرکت تا زمانی که یک سرمایه‌گذاری موفق دیگر را شروع نکرده باشد نمی‌تواند مانند قبل برای هر سهم سود سالانه و سود نقدی بالایی ارائه دهد‌.

در یک نگاه دیگر نباید فراموش کرد که شرکت‌هایی که زیرساخت قوی و برنامه‌ریزی مالی اصولی دارند، شاید در سال‌های اول به‌دلیل تجهیز کارخانه، خرید متریال یا عوامل دیگر سود چندانی از کسب‌وکارشان نصیب سهام‌داران نشود، اما به‌محض توسعه سود نقدی بالایی برای هر سهم عرضه می‌کنند.
اینکه شما به‌عنوان سرمایه‌گذار چقدر صبور و ریسک‌پذیر هستید و اینکه هدف‌تان از سرمایه‌گذاری رشد ارزش سهام است یا دریافت سود نقدی و حتی هر۲ این‌ها می‌تواند در انتخاب شرکت بورسی و میزان خرید سهام نقش داشته باشد.

روش اطلاع از میزان سود نقدی سهام در شرکت‌های‌ مختلف

شرکت‌های بورسی هرساله بعداز اینکه مجمع عمومی را برگزار کردند، به‌منظور شفاف‌سازی و اطلاع عموم و سهام‌داران در سایت کدال جزئیات دقیق سود نقدی سهام را منتشر می‌کنند.
در این سایت می‌توانید با جست‌وجوی نماد هر شرکت اطلاعات کاملی از میزان سود سالانه یا EPS و سود نقدی هر سهم را مشاهد کنید. و تصمیم‌گیری آگاهانه‌ای درباره خرید، نگهداری و فروش سهام شرکت بگیرید.

سود نقدی سهم چطور و در چه زمانی پرداخت می‌شود؟

مطابق با ماده ۲۴۰ قانون تجارت، شرکت‌های بورسی موظف هستند بعداز تصمیم‌گیری مجمع عمومی طی ۸ ماه نسبت به پرداخت سود تعیین‌شده اقدام کنند‌. اینکه دقیقا شرکت چه زمانی را در این ۸ ماه برای پرداخت تعیین کند بستگی به سوددهی و میزان نقدینگی آن دارد. شرکت‌های سودده معمولا در ماه‌های اول و شرکت‌هایی که نقدینگی محدودتری دارند یا با بحران‌های پیش‌بینی‌نشده مواجه شده‌اند، سود را در ماه آخر پرداخت می‌کنند‌.

سهام‌داران و سرمایه‌گذاران باید توجه کنند که در زمان برگزاری مجمع نماد شرکت در سایت TSETMC به حالت متوقف درمی‌آید و امکان معامله سهم وجود ندارد.
اینکه سود نقدی ازطرف شرکت چطور پرداخت می‌شود و سهام‌دار چطور سود را دریافت می‌کند بسته به میزان سود، تعداد سهام و تصمیم شرکت متفاوت است.

گاهی شرکت یک بانک را به سهام‌دادان معرفی می‌کند و آن‌ها می‌توانند با مراجعه حضوری به بانک و با ارائه کدبورسی و کدملی سود نقدی خود را دریافت کنند.

در روش دیگر سهام‌دار باید اطلاعات کارت بانکی خود را به شرکت ارائه دهد و شرکت سود نقدی را در کارت بانکی او واریز می‌کند‌. در هر۲ روش می‌توان سود نقدی را بدون محدودیت برداشت و خرج کرد.

سود نقدی هر سهم به کدام سهام‌داران تعلق می‌گیرد؟

آیا هر زمانی که سهم یک شرکت را خریداری کنید، می‌توانید از سود سالانه و نقدی آن شرکت بهره‌مند شوید؟ پاسخ این سوال بسیار واضح است. اگر فردی در زمان برگزاری مجمع عمومی سالیانه، صاحب سهم یک شرکت بود، از قوانین توزیع سود نقدی آن سال شرکت برخوردار می‌شود.

طبق قوانین اصلا مهم نیست که شما یک روز یا چند ماه قبل‌از برگزاری مجمع سود را خریداری کرده‌اید یا حتی بلافاصله بعداز مجمع بخواهید سود را بفروشید، به‌هرحال DPS حق قانونی شماست.

DPS چه تفاوتی با EPS دارد؟

در بحث سود سهم شرکت‌های بورسی ۲ اصطلاح DPS و EPS مدام شنیده می‌شوند. قانون سازمان بورس، شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار بورس را موظف کرده است که سالانه دست کم ۱۰درصد از سود هر سهام را به‌صورت انباشته ذخیره کند. این همان سود EPS است‌. سود نقدی یا DPS حداقل ۱۰درصد از سود EPS به‌شمار می‌آید.

تکلیف سود نقدی که مشخص است و باید طی یک دوره زمانی به سهام‌دادان پرداخته شود. اما اینکه سود EPS چطور خرج خواهد شد بستگی به سیاست مالی شرکت بورسی دارد. یک شرکت سود EPS را به‌عنوان سرمایه نگه‌ می‌دارد، شرکتی دیگر آن را صرف توسعه کسب‌وکار می‌کند و ممکن است شرکتی از آن برای سرمایه‌گذاری در بازارهای دیگر بهره ببرد. جزئیات کامل و میزان هر۲ سود EPS و DPS سالانه در مجمع عمومی مشخص می شود.

سود نقدی هر سهم چطور ارزش سهم را تغییر می‌دهد؟

زمانی که مقدار سود نقدی در مجمع عمومی مشخص شد، روز بازگشایی بازار بورس برای نماد شرکت، ارزش هر سهم برابر است با قیمت آن در روز قبل از برگزاری مجمع که مقدار سود نقدی از آن کم شده است.

سود نقدی سهام

در این روز دامنه نوسانات محدودیت کاهش یا افزایش ۵درصدی را ندارد و ممکن است با توجه به مقدار سود نقدی تقاضا برای خرید یا فروش سهم ارزش آن را دستخوش تغییرات و نوسانات چشمگیری کند.

طبق این توضیح، چنانچه در روز بازگشایی یا روز تقسیم سود اگر بازار خوب باشد حتی می‌توان قیمت سهم را بیشتر از روز قبل‌از مجمع پیش‌بینی کرد. اما اگر بازار فروشی باشد و سهام‌دادان زیادی در صف فروش سهم‌شان بایستند شاهد کاهش ارزش سهم هستیم.

برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید‌. فرض شود که قیمت هر سهم شرکتی در روز قبل از برگزاری مجمع ۶۴۷۰ ریال باشد. اگر سود نقدی تخصیص داده‌شده در مجمع ۳۵۰ ریال برای هر سهم باشد، قیمت پایه سهم در روز بعداز مجمع ۶۱۲۰ ریال است. این قیمت می‌تواند بدون محدودیت روزهای دیگر کاهش یا افزایش چشمگیری داشته باشد.

جمع‌بندی

سود نقدی هر سهم، درصدی از درآمد و سود کل ساخته‌شده برای یک سهم است که مقدار دقیق آن سالانه در مجمع عمومی تعیین و در سایت کدال منتشر می‌شود. بسیاری از افراد این سود را درآمدی جذاب و موفقیت در سرمایه‌گذاری که کرده‌اند می‌دانند. اما در حقیقت نمی‌توان به‌طور قاطع گفت که ارزش و میزان سود نقدی تعیین‌کننده خوب یا بدبودن یک شرکت است‌.

در واقع این سیاست‌های مالی و سرمایه‌گذاری‌های شرکت بورسی است که سودآوری یا ضررده‌بودن آن را تعیین می‌کند. بیشترین میزان سود نقدی ازطرف شرکت‌های توسعه‌یافته به سهام‌داران عرضه می‌شود و کمترین سود نقدی ازآن شرکت‌های نوپایی است که نیاز شدید به منابع مالی برای توسعه و تجهیز زیرساخت‌های مالی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
این مطلب از دیجی‌پی قرار است به شما کمک کند تا از بهترین روش‌ها برای این منظور مطلع ش...
در بین تمام بازارهای موازی، ورود به بازار طلا همواره با ریسک فراوان و ماهیت مبهم و نو...
ما در این مقاله از دیجی‌پی به‌دنبال این هستیم تا در کنار ارائه یک تعریف درست درباره ا...