این مطلب از دیجیپی قرار است به شما کمک کند تا از بهترین روشها برای این منظور مطلع شوید، پس تا انتها ما را همراهی کنید.
اقدامهایی که باعث ضررکردن در بورس میشود
بیایید در ابتدا نگاهی به این بیندازیم که عوامل اصلی برای زیاندیدن در بورس چیست؟ چرا گاهی اوقات برخلاف انتظار شاهد ریزش سهام خود هستیم؟ بهتر است تمامی رفتارهای مالی خود را تا پیشاز بروز چنین اتفاقی بررسی کنید تا در نهایت به این نتیجه برسید که کجای مسیر معامله را اشتباه پیش رفتهاید.
البته باید این را در نظر داشت که هر فردی براساس تجربه و مهارت خود در این بازار فعالیت میکند، پس نمیتوان برای تمام معاملهگران یک نسخه واحد پیچید اما در بسیاری از مواقع دلایل زیر بیشترین تاثیر را ایجاد ضررهای بورس دارد:
عدم مدیریت صحیح ریسک در معامله
چنانچه سبد سهامتان را بدون مدیریت ریسک تنظیم کنید و خریدهای خود را در زمان اشتباه انجام دهید، بدون شک کنترل زیانهای احتمالی در آینده دشوارتر میشود.
انجام معامله احساسی
یکی از رویکردهای مهم و ضروری در بازار بورس، توجه به جنبه روانشناسی معامله است. شما باید توانایی مقابله با احساسات خود را داشته باشید، چراکه اغلب افراد بهدلیل طمع یا ترس ناگهانی تصمیماتی میگیرند که نحوه سرمایهگذاری آنها را بهشدت تحتتاثیر قرار میدهد.
دنبالکردن شایعات
اینکه تنها براساس تبلیغ و شایعه تصمیم به خرید سهام بگیرید و هیچ اطلاعاتی درباره آن نداشته باشید، در بیشتر مواقع باعث میشود که متحمل ضرر شوید. داشتن تخصص کافی، تعبین استراتژی صحیح، صبر و رعایت نظم در انجام معاملهها یک راه اساسی برای حضور در بورس است که نباید آن را فراموش کنید.
انجام معاملههای پیدرپی
در برخی مواقع افراد تازهکار تصور میکنند که معاملههای بیشتر باعث دستیابی آنها به سود بالاتر میشود اما چنین باوری از پایه اشتباه است. زمانی که شما بهطور مداوم خریدوفروش سهام را انجام میدهید علاوهبر اینکه احتمال خطا افزایش پیدا میکند، هزینههای انجام تراکنش نیز بیشتر خواهد شد که در این وضعیت بازگشت سرمایه سختتر بهنظر میرسد.
عدم رعایت اندازه سرمایه
باید تناسب خوبی بین اختصاص سرمایه برای سهام مختلف ایجاد کنید و به این صورت ریسکپذیری سبد سهام خود را کاهش دهید.
روشهای مناسب برای جبران ضرر در بورس
بورس یک بازار پرتنش است که گاهی شما را به سود زیادی میرساند و در مواقع دیگری باعث ضررهای بیشتر برایتان میشود، همانطور که سودهای بهدست آمده نباید شما را فریب دهد بهتر است با مشاهده زیان نیز ناامید نشوید و بهدنبال راه چاره باشید.
چندین راهکار مختلف را میتوان نام برد که به شما این امکان را میدهد تا بتوانید ضررهای خود را بهطور موثری جبران کنید و همچنان به فعالیت در این بستر ادامه دهید تا بازگشت سرمایه خوبی را شاهد باشید. برخی از این روشها که تا حد زیادی کمککننده هستند شامل موارد زیر است.
عواقب معامله خود را بپذیرید
هر فردی امکان دارد ضرر و زیان را در بازار سرمایه تجربه کند، اما اگر بخواهید دنبال پیداکردن مقصر باشید قادر به تصمیمگیری درست نیستید. با این حساب باید قبول کنید که هر معاملهای 2 سر دارد و همیشه نمیتوانید در اوج قرار بگیرید.
پذیرش عواقب و اشتباهات هنگام انجام معاملههای بورسی اولین گامی است که به شما کمک میکند تا روی تمام جوانب کار متمرکز شوید و در نهایت با شناخت نقاط ضعف خود، راهی برای خروج از ضرر پیدا کنید. با فکری باز و دیدگاهی منطقی به سرمایهگذاری ادامه دهید، چراکه این مورد روشی آگاهانه برای فعالیت در بازار سرمایه و رسیدن به سود مناسب است.
در هر معاملهای باید حد ضرر را تعیین کنید
پافشاریکردن روی یک تصمیم و عدمپذیرش اشتباه در بازار بورس تنها باعث آسیب بیشتر برای معاملهگران میشود، به همین دلیل باید همیشه یک حدنصاب مشخص برای جلوگیری از ضررهای بیشتر داشته باشید. برخی از افراد حاضر نیستند که با فروش یک سهم منفی، قید بخشی از سرمایه خود را بزنند و سراغ گزینههای دیگری بروند که شاید ازنظر بازدهی عملکرد بهتری دارد.
درصورتیکه یک سهم روی شیب نزولی قرار بگیرد و هیچ حد ضرری برای آن تعیین نکنید، بدون شک با گذشت زمان احتمال دارد که درصد ضرر و زیان بهطور قابل توجهی افزایش پیدا کند و شما تنها شاهد کاهش ارزش سرمایه خود باشید.
معمولا براساس یک فرمول خاص مشخص میشود که شما درازای ضرری که روی هر بخش از سرمایه خود متحمل میشوید، برای جبران آن باید به چه میزان سود برسید تا بهطور کامل زبان شما جبران شود. البته با عبور مقدار زیان شما از مرز مشخصی کار برایتان سختتر خواهد شد و باید تدابیر دیگری برای خلاصی از این اتفاق بیندیشید. بهعنوان مثال، برای بازگشت ضرر 50درصدی نیاز به کسب سود بیش از 90درصد دارید.
در بازار سرمایه تعداد زیادی سهم وجود دارد که معمولا میزان بازدهی هرکدام از آنها متفاوت خواهد بود، پس بهتر است در ابتدا با انجام تحلیلهای صحیح یک گزینه مناسب را انتخاب کرده تا مابقی سرمایه خود را بهمنظور کسب سود روی آن هزینه کنید.
برای جبران ضرر در بورس میانگین خرید کم کنید
چنانچه از آینده خوب یک سهم مطمئن هستید و ازنظر بنیادی آن را بررسی کردهاید ولی بهدلیل شرایط حاکم و جو بازار، سهام شما منفی شده بهترین کار برای جبرانکردن ضرر این است که با شروع روند صعودی میانگین کم کنید.
این فرایند که یکی از راهکارهای پرطرفدار در بورس بهشمار میرود عملکرد خیلی سادهای دارد، به این صورت که شما سرمایه جدیدی را برای خرید سهام منفی خود در قیمت پایین خرج میکنید تا در آیندهای نزدیک سوددهی را برایتان تضمین کند. این روش تنها برای سهامی کابرد دارد که دارای سابقه و اعتبار خوبی هستند، شفافیت معاملاتی آنها بالا است و قیمتگذاری سهم ارتباطی با حبابهای بازار بورس ندارد.
دانش بورسی خود را افزایش دهید
سرمایهگذاری در بورس برای افرادی که بدون هیچ علم و تخصصی، تنها برمبنای حدس و گمان به معامله میپردازند، انتخاب خوبی نیست و در مدتزمان کوتاهی آنها را دچار زیانهای جدی میکند. هرچقدر بتوانید دانش بورسی خود را ارتقا دهید و اطلاعات مفیدتری درباره نحوه معامله در این بستر بهدست آورید، دستیابی به موفقیتهای بیشتر نیز برای شما دور از انتظار نخواهد بود.
در واقع داشتن قدرت تحلیلگری و بررسی نمودار سهام یکی از رمز و رازهای افراد باتجربه و موفق است که همیشه سعی دارند بهصورت تخصصی کار خود را دنبال کنند و احتمال ضرر و زیان را به حداقل برسانند. یکی از مهمترین تفاوتهایی که میتوان بین یک فرد مبتدی با سرمایهگذار حرفهای قائل شد، کسب تجربههای باارزش از زیانهای ایجادشده، بهجای ناامیدی و دست کشیدن از معامله است.
افراد موفق همواره از شکستهای خود درس میگیرند و ضررکردن را فرصتی برای یادگیری مجدد و ارتقای سطح اطلاعات خود میدانند. این بازار پویا در طول سالها شاهد افتوخیزهای زیادی بوده و کسی که بتواند دانش خود را بهروز کند، خیلی راحتتر دوام میآورد و تا زمانی که به سود برسد در مقابل شکست تسلیم نمیشود.
سبد سهام متنوعی داشته باشید
تک سهم بودن یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که موجب بروز ضررهای زیادی برای افراد میشود که در مواقعی امکان دارد جبرانکردن آن به زمان طولانی نیاز داشته باشد. یک معاملهگر حرفهای سرمایه خود را به خرید سهام مختلف اختصاص میدهد تا بین میزان سود و زیان دریافتی او تناسب برقرار شود.
درضمن اگر فقط یک سهم داشته باشید، با ریزش بازار خارجشدن از آن خیلی سختتر است و همین کار باعث میشود که علاوهبر تحمل ضررهای جدی، برای مدتزمان زیادی سرمایه شما قفل شود و دسترسی به آن نداشته باشید.
بهتر است با تکیه بر دانش خود یا کسب اطلاعات از مشاوران مالی، سبد سهام مناسبی را ایجاد کنید که شامل موارد مختلفی باشد. در این حالت با نزولیشدن یک سهم هنوز هم امکان معامله برای شما فراهم میشود و نگرانی کمتری درخصوص سرمایه خود دارید.
از تکرار اشتباهات خود هنگام معامله در بورس پرهیز کنید
تمام معاملههایی را که منجر به ضرر شدهاند با دقت بررسی کنید، این کار به شما فرصتی میدهد که خطاهای خود را بشناسید تا برای بار دوم آنها را تکرار نکنید. داشتن یک برنامهریزی صحیح برای ادامه کار در آینده نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و به تمام سرمایهگذاران کمک میکند که تا حد امکان جلوی ضررهای احتمالی را بگیرند.
به یاد داشته باشید که اگر بعداز هر ضرر و زیانی بهسرعت معاملهگری در بورس را آغاز کنید، امکان دارد شرایط موجود باز هم شما را گرفتار کند. پس ضروری نیست که همیشه سبد سهامتان پر باشد، گاهی باید به خود استراحت دهید، بهویژه در مواقعی که شاخص کل بورس بهشدت درحال ریزش بوده و هر لحظه ممکن است سرمایه شما را کاهش دهد.
جمعبندی
زمانی که سعی دارید راهی برای جبران ضرر در بورس پیدا کنید، بهتر است در اولین گام خطاهای خود را بپذیرید و دنبال مقصر نباشید. معمولا دلایل مختلفی وجود دارند که موجب بروز زیان برای سرمایهگذاران میشود که برخی از آنها شامل معاملههای سریع و پیدرپی، تصمیمگیری احساسی، عدم توجه به میزان سرمایه مصرفی برای هر سهم و دنبالکردن شایعات و اخبار تبلیغاتی هستند.
درصورتیکه میخواهید راهی برای جلوگیری از این روند پیدا کنید و بار دیگر به سود مناسبی برسید، بهتر است روشهای کاربردی همچون میانگین کمکردن، بالابردن دانش بورسی و داشتن سبد سهام متنوع را بهکار ببرید.