فرقی ندارد در چه سن و سالی باشید یا چه مقدار درآمدی داشته باشید. سرمایه گذاری یکی از کارهایی است که باید آن را جدی بگیرید و اصول آن را بیاموزید. متناسب با درآمد افراد راههای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد. شاید اولین چیزی که به ذهن شما خطور کند سرمایه گذاری بر روی ارزهای خارجی یا طلا است. اما سرمایهگذاری تنها به این دو مسئله محدود نمیشود و از تنوع بیشتری برخوردار است.
نکتهی مهمی که باید دربارهی سرمایهگذاری بدانید، میزان ریسک آن است. هیچ سرمایهگذاریای بدون ریسک انجام نمیشود. ریسک در ذات سرمایهگذاری نهفته است و شما نمیتوانید تحت هیچ شرایطی آن را حذف کنید. با این حال برخی از سرمایهگذاری ریسک پایینتری دارد و به همان نسبت هم سود کمتری را نصیب سرمایهگذاری میکند. در ابتدا بد نیست با برخی از اصطلاحات بازارهای مالی آشنا شوید.
زمانی که سرمایهگذاری بر روی یک شرکت یا نهاد انجام میشود، براساس عملکرد پیشین آن، مقداری بازده یا سود برای آن پیشبینی میشود. پس از بررسی عملکرد شرکت، در یک بازهی زمانی معین، بازده واقعی شرکت تعیین شده و به اختلاف این دو، ریسک گفته میشود. میزان ریسک سرمایهگذاری در حوزههای مختلف متفاوت است.
این تعریفِ بسیار ابتدایی ریسک است و ریسکهای مختلف دیگری سرمایهی شما را تهدید میکند. به عنوان مثال ریسک تورم میتوان بر تمام پیشبینیها تاثیر بگذارد و سود نهایی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. ریسک نقد شوندگی و ریسک سیستماتیک از دیگر انواع ریسک به شمار میآیند.
سرمایهگذاریهای کم ریسک در ایران
اگر قصد دارید برای اولین بار وارد بازارهای سرمایه شوید، بهتر است سراغ سرمایهگذاریهای کم ریسک بروید. حتی میتوانید با سرمایهی بسیار پایین کار خود را شروع کنید و در ادامه، آن را افزایش دهید.
سرمایهگذاری در بانک
یکی از محبوبترین و کم ریسکترین محلهای سرمایهگذاری، سپردههای بانکی است. بانکها نرخ مشخصی برای ارائهی سود بر روی پول شما دارند و به صورت ماهانه این سود را به حساب شما واریز میکند. سپرده گذاری در بانک سرمایهی اولیهی شما را بدون ریسک حفظ میکند و قدرت نقد شوندگی آن نیز بسیار بالاست. با این حال سودهای بانکی در میان بازارهای سرمایه کمترین مقدار را دارد و عواملی مانند ریسک تورمی میتواند ارزش پول شما را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.
سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایهگذاری
در حال حاضر یکی از گزینههای سرمایهگذاری برای آینده، انتخاب انواع صندوق سرمایهگذاری است. پیش از آنکه به سراغ صندوقهای سرمایهگذاری بروید، باید با انواع و ساز و کار آنها آشنا باشید.
۱. صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
بعد از بانک، کم ریسکترین نوع سرمایهگذاری، صندوقهای با درآمد ثابت است. سود این صندوقها نسبت به دیگر انواع صندوق کمتر است اما اگر آن را با سود ثابت بانکی مقایسه کنید، سود بیشتری دریافت خواهید کرد. مبالغ سرمایهگذاری شده در صندوق با درآمد ثابت شامل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق بهادار رهنی و گواهیهای سپرده منتشرشده توسط بانکها و مؤسسات مالی دارای مجوز از سوی بانک مرکزی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت است. به همین علت ریسک آن بسیار کم است. درآمد حاصل از صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت به صورت ماهانه به حساب سرمایهگذار واریز میشود. شما میتوانید با هر مقدار سرمایهی خردی که دارید وارد بازار مالی شوید و واحدهای صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت را بدون ضرر به سرمایهی اصلی خود، خریداری کنید.
۲. صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
صندوق سرمایهگذاری مختلط، ریسک بیشتری نسبت به صندوق با درآمد ثابت دارند و سود دریافتی از آنها نیز بالاتر است. در واقع این صندوق ترکیبی از سرمایهگذاری در سهام (حداکثر تا 60 درصد) و سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت و سپرده بانکی (حداقل 40 درصد) است. سود این صندوق مانند صندوقهای دیگر تضمینی نیست اما خرید و فروش آسان و قدرت نقد شوندگی بالا از مزایای سرمایهگذاری در صندوق مختلط است.
۳. صندوقهای سرمایهگذاری در سهام
دومین نوع از صندوقهای سرمایهگذاری، پول خود را با درصدهای مشخصی در اوراق بورس و اوراق مشارکت، سپرده بانکی و یا سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری سرمایهگذاری میکنند. درصد قابل توجهی از سرمایهگذاری این دسته از صندوقها، در سهام است و حدود 30 درصد از آن به سرمایهگذاریهای کم ریسک اختصاص دارد. به این ترتیب ریسک تا حد قابل توجهی کاهش پیدا میکند. صندوقهای سهامی فاقد تقسیم سود دورهای هستند و سرمایهگذاران از طریق افزایش ارزش واحدهای خریداری شده و در نهایت فروش آنها سود به دست میآورند.
پیش از انتخاب صندوق سرمایهگذاری سهامی میتوانید مقدار سود حاصل در تمام سالهای فعالیتهای صندوق را بررسی کنید. همچنین سیاستهای مالی و سبد دارائی صندوق در امیدنامهی صندوق موجود است. سرمایهگذاری در صندوق سهامی از ریسک بالاتری نسبت به صندوق درآمد ثابت و صندوقهای مختلط برخوردار است، این صندوق برای افرادی مناسب است که دید بلند مدتی نسبت به سرمایهگذاری خود دارند. از دیگر مزایای این صندوق میتوان به خرید و فروش آسان و قدرت نقد شوندگی بالا اشاره کرد.
سرمایهگذاری در صندوقهای مختلف با مزایا و معایب مختلفی همراه است. ریسک نیز بخش جدانشدنی سرمایهگذاری است. با این حال اگر سرمایهی شما خرد است یا وقت کافی برای یادگیری تحلیل و پیگیری انواع بازارهای مالی را ندارید، صندوقهای سرمایهگذاری میتواند یک انتخاب عالی برای شروع سرمایهگذاری کم ریسک باشد. همچنین افرادی که بازارگردانی صندوقهای مختلف را انجام میدهند، متخصص این حوزه هستند و به بازارهای مالی تسلط دارند، از این رو میتوانند در شرایط نامساعد مالی حداکثر سود ممکن را در اختیار شما قرار دهند. با این حال اگر ترجیح میدهید، هیچ ریسکی سرمایهی شما را تهدید نکند و سود ثابتی را ماهانه دریافت کنید، بانک بهترین گزینه برای شماست.