شرایط بیمه بدنه و شخص ثالث و نحوه جبران خسارت آنها بسیار متفاوت است؛ به همین دلیل میتوان این دو نوع بیمه را مکمل یکدیگر دانست که در سوانح رانندگی به کمک صاحبان خودرو بهمنظور جبران خسارتهای وارده میآیند.
با توجه به این موضوع که نمیتوان نوع تصادف و خسارتها را پیشبینی کرد، دیجی پی راهنمای کاملی در بررسی تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه را در اختیارتان قرار میدهد تا با آگاهی از آنها، به ضرورت خرید هر دو نوع بیمه پی ببرید؛ بنابراین برای محافظت از ماشین خود در تصادفات احتمالی با ادامه مطلب همراه باشید.
تفاوت های اصلی بیمه شخص ثالت با بیمه بدنه
انتخاب بین یکی از این دو بیمه تقریبا غیرممکن است؛ چراکه بیمه شخص ثالث در دسته بیمههای اجباری قرار دارد. بنابراین شما باید درباره این موضوع که بیمه بدنه انجام دهید یا خیر، تصمیم بگیرید. در این میان، آشنایی با تفاوتهای بیمه بدنه و شخص ثالث، نحوه و میزان پوششدهی خسارات مالی و جانی هرکدام از آنها، به شما در درک ضرورت انجام بیمه بدنه درکنار بیمه شخص ثالث کمک میکند. اصلیترین تفاوت بیمه شخص ثالث با بیمه بدنه شامل موارد زیر است:
اجباری بودن بیمه شخص ثالث
در قوانین راهنمایی و رانندگی، داشتن بیمه شخص ثالث برای تمام خودروها، اجباری اعلام شده است؛ تا جایی که نداشتن این نوع بیمه شامل جریمههای قابلتوجهی میشود. این فاکتور درواقع اصلیترین و ابتداییترین تفاوت بیمه بدنه و شخص ثالث را نشان میدهد؛ زیرا انتخاب خرید بیمه بدنه برعهده صاحب ماشین است و هیچ اجباری برای آن تعریف نشده است.
از آنجایی که شرکتهای بیمه متعدد و وسیعی درحال فعالیت و فروش بیمه هستند، بهتر است با بررسی خدمات هرکدام از آنها انتخاب بهترین بیمه شخص ثالث را در الویت قرار دهید تا از حداکثر خدمات جبران خسارت بهرهمند شوید.
نحوه پوشش دهی خسارات در بیمه شخص ثالث و بدنه
پوششدهی جبران خسارت در بیمه شخص ثالث فقط برای زمانی است که مقصر حادثه رانندگی نباشید. این درحالی است که بیمه بدنه تمام آسیبها و خسارتها را دربرمیگیرد؛ حتی اگر مقصر حادثه شما باشید. همانطور که مشاهده میکنید، در بررسی فاکتور نحوه پوششدهی، این دو بیمه مکمل یکدیگر هستند و با خرید هر دو بیمه میتوانید از جبران خسارت در حوادث رانندگی مطمئن باشید؛ چه مقصر باشید یا خیر.
نحوه محاسبه حق بیمه در بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه
از دیگر تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه میتوان به نحوه محاسبه حق بیمه برای انواع خودروها اشاره کرد. فاکتورهای اصلی در محاسبه حق بیمه در هرکدام از بیمههای شخص ثالث و بیمه بدنه به شرح زیر است:
- نرخ دیه که ابتدای هر سال اعلام میشود تاثیر مستقیمی در محاسبه بیمه شخص ثالث دارد. همچنین نرخ دیه، سقف تعهدات بیمههای شخص ثالث را نیز تعیین میکند.
- مدل ماشین، پوششهای انتخابی صاحب خودرو و روش کاربری، از فاکتورهای اصلی در تعیین هزینه بیمه بدنه محسوب میشوند.
درکنار نرخ دیه بهعنوان اصلیترین فاکتور در تعیین بیمه شخص ثالث، نباید از تاثیرگذاری دیگر عوامل غافل شد، ازجمله:
- نوع کاربری خودرو
- سال ساخت و تولید خودرو
- درصد تخفیف بیمه
- میزان تعهدات موردنظر
- میزان جریمه دیرکرد
- تاریخ اتمام بیمه قبلی
- و…
تفاوت میزان فرانشیز در بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه
فرانشیز در اصلاحات بیمهای به این معنی است که درصدی از خسارات مرتبط با تصادفات رانندگی برعهده شخص بیمهگذار است. هنگام خرید بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه باید به این فاکتور توجه زیادی داشته باشید و میزان فرانشیز را در قرارداد شرکتهای بیمهای مقایسه کنید.
در یک نگاه میتوان گفت که بیمه شخص ثالث شامل فرانشیز نمیشود؛ چراکه شرکتهای بیمه موظف هستند تمام مبلغ خسارت را تا سقف تعهدات تعیین شده به فرد زیاندیده در حوادث رانندگی، پرداخت کنند. این درحالی است که در قرارداد بیمه بدنه، میزان فرانشیز با توجه به خسارات وارده، مشخص میشود، به این شکل که:
- میزان فرانشیز بیمه بدنه در خسارت اول معادل 10 درصد است.
- میزان فرانشیز بیمه بدنه در خسارت دوم معادل 20 درصد است.
- میزان فرانشیز بیمه بدنه در خسارت سوم معادل 30 درصد است.
این درصدهای تعیین شده شامل مبالغی است که باید توسط فرد بیمهگذار پرداخت و جبران شود. اگر نگران میزان فر انشیز در بیمه بدنه هستید، میتوانید با پرداخت حق بیمه بیشتر، از پوشش اضافی در حذف فرانشیز بهرهمند شوید.
تفاوت تعهدات در بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه
از دیگر فاکتورهایی که میتوان با بررسی آن به تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه پی برد، نوع و میزان تعهدات این دو بیمه در جبران خسارات مالی و جانی است. همانطور که اشاره شد، سازمان بیمه در ابتدای هر سال، حداکثر میزان پوشش دهی بیمه شخص ثالث را با توجه به ارزش دیه، اعلام میکند.
این درحالی است که حداقل تعهدات بیمه شخص ثالث برای جبران خسارات مالی شامل 2.5 درصد از نرخ بیمه اعلام شده در هر سال است. بنابراین انتخاب حداقل یا حداکثر میزان تعهدات برعهده فرد بیمهگذار است.
تعهدات بیمه شخص ثالث در ماههای حرام نیز در شرایط انتخاب حداکثر تهدات مالی بیمه، شامل نصف نرخ دیه اعلام شده در سال است.
در صورتی که بیمهگذار، حق بیمه بیشتری در خرید بیمه شخص ثالث پرداخت کند، درصدهای اعلام شده نیز شامل مبالغ بیشتر شده و میزان جبران خسارت توسط بیمه نیز افزایش مییابد. توصیه میشود اگر خودروهای نامتعارف یا لوکس دارید، بهمنظور جبران خسارت بیشتر از بیمه بدنه درکنار بیمه شخص ثالث استفاده کنید.
در تفاوت بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث ازنظر میزان و نحوه تعهدات باید گفت که تعهدات بیمه بدنه با توجه به تعداد و نوع پوششهای اضافی و با کارشناسی شرایط خودرو تعیین میشود. از آنجایی که میزان و نحوه تعهدات از اصلیترین تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه محسوب میشود؛ بهتر است در خسارتهای سنگین از هر دو نوع بیمه استفاده کنید.
ضرورت خرید بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه به صورت همزمان
حالا که با اصلیترین تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه آشنا شدید، ضرورت خرید هر دو نوع بیمه را بیشتر درک خواهید کرد. همانطور که میدانید، احتمال حوادث رانندگی در هر لحظه وجود دارد؛ این درحالی است که نمیتوان پیشبینی کرد که چه کسی مقصر خواهد بود و میزان خسارات وارده چقدر است.
بنابراین با درنظر گرفتن تفاوت بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث، نوع تعهدات و شرایط هرکدام از آنها، بهتر است برای خرید هر دو بیمه با حداکثر سقف تعهدات اقدام کنید. به این شکل میتوانید در بروز حوادث رانندگی، با درنظر گرفتن شرایط ایجاد شده از یک یا هر دو بیمهنامه استفاده کنید.
سخنپایانی
از مهمترین اقداماتی که باید صاحبان خودرو برای ایجاد شرایطی بهمنظور اطمینان از جبران خسارت در حوادث رانندگی درنظر داشته باشند، بیمه کردن ماشین است. بیمه شخص ثالث از بیمههای اجباری است که باید هر سال برای تمدید آن اقدام کنید. در این میان بیمه بدنه ازجمله بیمههای اختیاری است که بهعنوان مکمل بیمه شخص ثالث عمل میکند.
اهمیت آگاهی از تفاوت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه و درک ضرورت خرید هر دو بیمهنامه تا جایی است که دیجی پی راهنمای کاملی را در اختیارتان قرار داده تا به این شکل بتوانید با شناخت تفاوت بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث، اهمیت هر دوی آنها را درک کنید.