بهعنوان مثال، در قانون ذکر شده است که برای افرادی که از صحنه تصادف فرار میکنند، تشدید مجازات درنظر گرفته میشود. با توجه به اهمیت شناخت صاحبان خودرو درباره این موضوع، دیجی پی راهنمای کامل مجازات ترک صحنه تصادف و نحوه شکایت از راننده متواری را در ادامه مطلب، در اختیارتان قرار میدهد.
فرار از صحنه تصادف به چه معناست؟
زمانی که افراد دخیل در تصادفات رانندگی، بدون ارائه کمک و همکاری با پلیس، صحنه تصادف را ترک میکنند، بدون شک با مجازات فرار از صحنه تصادف روبهرو خواهند شد.
لازم به ذکر است که مجازاتهای مرتبط با ترک صحنه تصادف با توجه به فاکتورهایی چون نوع تصادف و میزان خسارتهای جانی و مالی ایجاد شده، متفاوت خواهد بود؛ اما آن چیزی که واضح و مشخص است، تشدید مجازات برای راننده متواری است. بهطور کلی مجازات درنظر گرفته شده برای رانندگان متواری از صحنه تصادف به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- مجازات کیفری؛ برای تصادفات جرحی است که در آن سرنشینان خودرو و یا عابران پیاده دچار آسیبهای جسمی شدهاند.
- مجازات غیرکیفری؛ برای تصادفات غیرجرحی است که بیشتر با خسارات مالی همراه است.
همانطور که میدانید، یکی از مهمترین مواردی که در جبران خسارتهای مالی و جانی پیشآمده در تصادفات رانندگی به یاری صاحبان خودرو میآید با خرید بهترین بیمه شخص ثالث ارتباط مستقیمی دارد. بنابراین توصیه میشود برای بهرهمندی از تعهدات این بیمهنامه، سقف تعهدات آن را درنظر داشته باشید.
اقدامات ضروری پس از فرار مقصر تصادف
اقداماتی که باید بلافاصله بعد از فرار راننده از صحنه تصادف انجام دهید، شامل موارد زیر است:
- حفظ کردن و یا یادداشت مشخصات خودروی راننده مقصر که شامل پلاک خودرو، مدل و رنگ وسیله نقلیه او میشود. اگر فرصت کافی برای یادداشت کردن مشخصات خودروی راننده متواری را ندارید، بلافاصله گوشی خود را بردارید و از مشخصات ماشین او عکس بگیرید.
- درصورت متواری شدن راننده مقصر، حتما یک عکس از صحنه تصادف بگیرید تا در صورت لزوم شکایت از راننده متواری، مدارک کاملی برای ارائه داشته باشید.
انواع مجازات فرار از صحنه تصادف
ماده 719 قانون مجازات اسلامی بهطور کامل به بررسی مجازاتهای فرار از صحنه تصادف پرداخته است. در این ماده قانونی آمده است که در صورت فرار راننده مقصر و رهاکردن مصدومان حادثه، با مجازاتی روبهرو خواهد شد که معادل حداکثر دوسوم مجازاتهای تعیین شده است؛ بهعبارت دیگر حداکثر تشدید مجازات برای او اعمال میشود. از آنجایی که مجازات فرار از صحنه جرم با نوع تصادف ارتباط مستقیمی دارد، در ادامه به انواع مجازاتها به تفکیک نوع تصادفات میپردازیم.
مجازاتهای فرار از صحنه تصادف غیرجرحی
همانطور که پیشتر اشاره شد، برای تصادفات غیرجرحی، عواقب کیفری تعریف نشده است؛ به این معنی که افراد زیاندیده میتوانند برای دریافت خسارتهای مالی خود از راننده مقصر انتظار جبران خسارت داشته باشند. البته در اغلب موارد، پرداخت خسارتهای مالی از طریق بیمه انجام میشود. نحوه شکایت از راننده متواری در تصادفات غیرجرحی نیز شامل یادداشت کردن مشخصات خودروی او و طی کردن مراحل ثبت شکایت حقوقی است.
مجازاتهای فرار از صحنه تصادف جرحی
در تصادفات رانندگی که در آن سرنشینان و یا عابران پیاده دچار آسیبهای جسمی و جراحات شدهاند، مجازات فرار راننده از صحنه تصادف بهصورت کیفری پیگیری و تنظیم میشود. با توجه به نوع آسیب جسمی واردشده به افراد زیاندیده، این مجازاتها برای راننده متواری درنظر گرفته میشود:
- پرداخت دیه
- حبس
- توقیف خودرو
- و …
مجازاتهای فرار از صحنه تصادف منجر به فوت
بدون شک مجازات فرار از صحنه تصادفی که منجر به فوت اشخاص ثالث شده است، سنگینتر است. این درحالی است که مطابق قانون، مجازات راننده فراری با تشدید حداکثری و معادل دوسوم حداکثر مجازات همراه است. مجازاتهای راننده متواری در تصادف منجر به فوت شامل موارد زیر است:
- 6 ماه تا 3 سال حبس
- پرداخت دیه تعیین شده
- نمره منفی گواهینامه
اگر با بررسی صحنه تصادف مشخص شود که تصادف غیرعمد بوده است، دیه کامل از طریق تعهدات بیمهنامه شخص ثالث جبران و پرداخت میشود.
مجازاتهای فرار از صحنه تصادف منجر به آسیب لاعلاج
درصورتی که در اثر تصادف، برای اشخاص ثالث عارضه و آسیب لاعلاج مانند نقص یا قطع عضو رخ دهد، این مجازاتها برای راننده متواری اعمال میشود:
- 2 ماه تا 1 سال حبس
- پرداخت دیه مطابق با نوع عارضه و همچنین درخواست مصدوم
- اعمال دوسوم حداکثر مجازات در تعیین مجازات راننده متواری
مجازاتهای فرار از صحنه تصادف در صورت مقصر نبودن راننده متواری
در برخی شرایط، رانندگان متواری مقصر حادثه نیستند و صرفا از روی ترس، ناآگاهی و حتی نداشتن گواهینامه و دیگر دلایل، صحنه تصادف را ترک میکنند. زمانی که صحنه تصادف را حتی در صورت مقصر نبودن ترک کنید، روند رسیدگی به پرونده را با اختلال و چالش روبهرو خواهید کرد. در این شرایط، اجازه شکایت به شما داده نخواهد شد و جبران خسارتهای مالی و جانی برعهده خودتان خواهد بود.
عوامل موثر در تشدید مجازات راننده فراری
حالا که با مجازاتهای فرار از صحنه تصادف با توجه به نوع تصادفات آشنا شدید، بهتر است عوامل موثر در تشدید مجازاتهای راننده متواری را نیز بدانید. عواملی که در افزایش میزان و شدت مجازات رانندگان متواری تاثیر دارد، عبارت است از:
- مست بودن راننده متواری
- نداشتن گواهینامه معتبر
- اثبات داشتن سرعت غیرمجاز حین تصادف
- نقص فنی خودروی راننده متواری حین تصادف(و مطلع بودن راننده از این موضوع)
- وقوع تصادف در مکانهایی که عبور ممنوع است.
- ترک مصدومان حادثه در تصادفات جرحی
- عدم تماس راننده متواری با مراکز درمانی برای کمک به مصدومان حادثه با حال نامساعد
نحوه شکایت از راننده متواری
- برای تعیین مجازات فرار از صحنه تصادف باید برخی مراحل مهم و ضروری را طی کنید. نحوه شکایت از راننده متواری بهگونهای است که در اولین قدم به حفظ خونسری و صبوری نیاز دارد و سپس به اطلاعاتی که از مشخصات خودروی متواری بهویژه شماره پلاک، مدل و رنگ آن ثبت کردهاید، نیاز است. همچنین در تصادفات جرحی، اولین کاری که میکنید، تماس با اورژانس برای حضور در محل حادثه و امدادرسانی به مصدومان است. مراحل شکایت از راننده متواری به شرح زیر است:
- در محل تصادف حاضر شوید و اطلاعات مهم و ضروری را در اختیار ماموران پلیس قرار دهید تا بتوانند صورتجلسه اولیه را تنظیم کنند.
- ماموران راهنمایی و رانندگی برای تنظیم کروکی تصادف در صحنه حاضر میشوند.
- بستگان اشخاصی که در تصادف آسیب دیدهاند و یا فوت شدهاند باید برای ثبت شکایت به مرکز پلیس مراجعه کنند.
- در مرکز پلیس مطابق با شکایتهای ارائه شده، پرونده تشکیل میشود. در تصادفات جرحی باید مجروحان حادثه به پزشکی قانونی معرفی شوند تا نوع و شدت آسیبهای جسمی بررسی شود.
- راننده مجروح شکایت خود را در دادسرا ثبت میکند تا کارشناسان دادگاه نظریه کارشناسی را صورتجلسه و تنظیم کنند.
- دادستانی بهمنظور صدور حکم مربوطه، پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد.
- دادگاه با توجه به مدارک، اسناد و حقایق پرونده، بررسیها را انجام داده و مجازات نهایی را اعلام میکند.
سخن پایانی
برخی از رانندگان دخیل در تصادفات رانندگی به دلایلی چون ترس، عدم آگاهی، نداشتن گواهینامه معتبر و … صحنه تصادف را ترک میکنند. فرار از صحنه تصادف با مجازاتهای حداکثری همراه است و قانون سختگیری زیادی در تعیین مجازات رانندگان متواری از تصادف دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، دیجی پی در این مطلب به بررسی انواع مجازات فرار از صحنه تصادف با تفکیک نوع تصادفات پرداخت و مراحل ثبت شکایت از رانندگان متواری را در اختیارتان قرار داد.