دیجیپی در این مطلب به بررسی این موضوع میپردازد که آیا بیمه شخص ثالث پرداخت خسارت به رانندگان مست را نیز دربرمیگیرد؟ بنابراین، برای آگاهی کامل از جریمه رانندگی در مستی و تعهدات بیمهنامه شخص ثالث دربرابر رانندگان مست، با ادامه مطلب همراه باشید.
قوانین بیمه شخص ثالث درباره رانندگی در مستی
برای پاسخ به این سوال که آیا بیمهنامه شخص ثالث خسارت حادثه رانندگی در مستی را پرداخت میکند یا خیر، باید به قوانین و مادههای مختلف بیمه ثالث نگاهی بیندازیم، به این شکل که:
بر اساس بند ب ماده ۱۵ قانون بیمه شخص ثالث، اگر با تأیید نیروی انتظامی، پزشکی قانونی یا دادگاه اگر ثابت شود که راننده مقصر حادثه در زمان تصادف مست بوده، مواد مخدر یا روان گردان استفاده کرده باشد؛ از طرفی عامل مستی در وقوع حادثه موثر بوده، بیمه شخص ثالث با هدف حمایت از افراد زیان دیده بر حسب تکلیف قانونی، خسارت را به طور کامل پرداخت میکند و پس از آن به عنوان جانشین یا نماینده زیان دیده جهت دریافت خسارت پرداخت شده به راننده مسبب حادثه مراجعه خواهد کرد. به طور معمول در چنین شرایطی با توجه به شرایط مالی مقصر حادثه خسارت به صورت اقساط بلند مدت از ایشان دریافت میشود.
این ماده از قانون بیمه شخص ثالث نشان دهنده این موضوع مهم است که با انجام اقدامات لازم، پرداخت خسارت مالی و جانی به رانندگان مست نیز انجام میشود. بنابراین، به خرید بهترین بیمه شخص ثالث از جبران خسارتهای مالی و جانی وارده به اشخاص ثالث در سوانح رانندگی و تحت هر شرایطی، آسودهخاطر باشید.
روش شناسایی راننده مست توسط پلیس
جرم رانندگی در مستی و اعمال جریمه فقط در زمانی قابل اجرا است که این موضوع توسط پلیس اثبات شود. روشهای اثبات مست بودن راننده توسط پلیس شامل اقدامات زیر است:
- استفاده از دستگاههای آزمون مشروبات الکلی توسط پلیس
- انجام آزمایش خون
- بررسیهای پزشکی قانونی
- اقرار راننده مست نزد قاضی
لازم به ذکر است که اثبات این موضوع نزد قاضی با گواهی پلیس، 2 بار اقرار راننده مست نزد قاضی و همچنین علم قاضی درباره مصرف آن توسط راننده، صورت میگیرد.
مدارک لازم برای پرداخت خسارت بیمه به راننده مست
همانطور که اشاره شد، شرکتهای بیمه موظف هستند مطابق قانون، جبران خسارت بیمهگذاران بیمه شخص ثالث را در هر شرایطی انجام دهند. بهعبارتی، چه راننده حین حادثه مست باشد و یا گواهینامه نداشته باشد، مطابق تعهدات بیمه شخص ثالث، خسارتهای مالی و جانی اشخاص ثالث توسط شرکت بیمهگر جبران میشود.
جریمه رانندگی در مستی به پرداخت خسارت توسط بیمه ثالث ارتباطی ندارد؛ بنابراین در این شرایط باید مدارک لازم را به شرکت بیمهگر تحویل دهید تا با انجام بررسیها، تشکیل پرونده و بسته به سقف تعهدات، پرداختها انجام شود. مدارک لازم بهمنظور پرداخت خسارت بیمه به راننده مست عبارت است از:
- اصل بیمهنامه شخص ثالث و کوپن خسارت
- کپی گواهینامه رانندگی
- کارت مشخصات خودروی راننده مقصر
- تصویر استعلامات بیمهنامه
- صورتحساب پرداخت حق بیمه
- کپی کروکی حادثه که توسط پلیس راهور تنظیم شده است. همچنین در صورت لزوم باید نظریه کارشناسی رسمی دادگستری نیز ارائه شود.
- کپی صورتجلسه اولیه نیروی انتظامی که در محل وقوع حادثه حضور داشتهاند.
- کپی گزارش یگان انتظامی
- اوراق بازجویی
مدارک ذکرشده از مدارک ضروری است که باید برای دریافت خسارت از شرکت بیمهگر، تهیه کنید. اگر در حادثه رانندگی، راننده دچار نقص عضو شده باشد باید این مدارک نیز به شرکت بیمه درکنار دیگر مدارک تحویل داده شود:
- کپی صورتحساب بیمارستان
- مدارک بالینی
- کپی مدارک مرتبط با پزشکی قانونی
- تصویر رای منع تعقیب
- بیمهنامه شخص ثالث
همچنین اگر در حادثه رانندگی، راننده فوت شود، باید این مدارک مهم ارائه شود:
- گواهی معاینه جسد(کپی برابر اصل)
- جواز کفن و دفن(کپی برابر اصل)
- گواهی فوت راننده(کپی برابر اصل)
- گواهی انحصار وراثت نامحدود
- شناسنامه و کارت ملی راننده فوت شده(کپی برابر اصل)
جرم رانندگی در مستی چیست؟
حالا که با تعهدات بیمه ثالث در برابر رانندگان مست آشنا شدید، بهتر است جرم رانندگی در مستی و عواقب آن را نیز بدانید. در صورتی که مست بودن راننده حین رانندگی ثابت شود، جریمه رانندگی در مستی با درنظرگرفتن برخی عوامل مهم و موثر تعیین میشود، ازجمله:
- رانندگی در حال مستی مطابق قانون شامل اجرای شلاق حدی و پرداخت جریمه نقدی به مبلغ چهار میلیون ریال میشود. همچنین گواهینامه راننده مست که مرتکب تخلف شده است به مدت 6 ماه ضبط میشود.
- در صورتی که راننده مست حین رانندگی تصادف کرده و خسارت جانی ازجمله فوت و یا کمتر از آن را به دیگران وارد کند، باید علاوه بر اجرای شلاق، بیش از دو سوم مجازاتهای ذکر شده، تشدید شود.
در ماده 718 قانون مجازات اسلامی در رانندگی ذکر شده است که اگر حادثه رانندگی منجر به فوت و یا هر نوع آسیب بدنی توسط راننده مست صورت گیرد، دادگاه این اجازه را دارد از یک تا پنج سال گواهینامه خاطی را ضبط کرده و او را از رانندگی محروم کند.
به خاطر داشته باشید که اگر تست الکل در حوادث رانندگی مثبت باشد، راننده مقصر مطابق قانون به 80 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. جرم رانندگی در مستی و در تصادفات منجر به فوت نیز شامل این حکمها خواهد بود:
- دو سال حبس
- سلب حق رانندگی که با توجه به نظر مراجع قضایی به مدت ۱ الی ۵ سال است.
- پرداخت دیه
- نمره منفی گواهینامه
سخن پایانی
جرم رانندگی در مستی در قوانین مجازات اسلامی با جزئیات فراوان ذکر شده است. همچنین در صورتی که رانندگان مست حین رانندگی حادثه ایجاد کنند، باید برای پرداخت جریمه و دیگر حکمهایی که توسط مراجع قضایی صادر میشود، آماده باشند. از رایجترین سوالاتی که درباره تعهدات بیمهنامه شخص ثالث وجود دارد، به پرداخت خسارت بیمه به راننده مست مرتبط میشود. با توجه به اهمیت این موضوع و عواقبی که برای رانندگان در پی دارد، دیجیپی در این مطلب به بررسی پاسخ این سوال بهطور کامل و با ذکر قوانین و جزئیات لازم پرداخت.