/
/
در تصادف‌ زنجیره‌‌ای مقصر کیست؟

در این مقاله میخوانید:

در تصادف‌ زنجیره‌‌ای مقصر کیست؟

فرض کنید در بزرگراهی شلوغ یا ترافیک سنگین شهری چندین خودرو به طور همزمان به یکدیگر برخورد می‌کنند، مقصر اصلی کیست؟ بر اساس بررسی‌های دیجی‌پی، در این شرایط، قانون، راهکارهایی برای تعیین مقصر و پرداخت خسارت ارائه می‌دهد. در ادامه به نحوه تشخیص مقصر اصلی در تصادفات زنجیره‌ای و تاثیر داشتن بهترین بیمه بدنه در این تصادفات می‌پردازیم.
در این مقاله میخوانید:

تصادفات زنجیره‌ای زمانی اتفاق می‌افتد که یک حادثه باعث برخورد خودروهای مختلف به همدیگر شود. در اکثر این تصادفات، راننده‌ای که نخستین برخورد را ایجاد کرده معمولا مقصر شناخته می‌شود. به عنوان مثال، اگر یک راننده به عقب خودرو دیگری برخورد کند، این برخورد باعث می‌شود راننده دوم به خودروی سوم برخورد کرده و به آن آسیب برساند. در این حالت، راننده اول مسئول تصادف است.

با این حال، این وضعیت همیشه به همین شکل نیست. برای مثال، اگر راننده‌ای بدون روشن کردن چراغ خطر یا علامت هشدار، به طور ناگهانی متوقف شود، خودرو پشت سری فرصتی برای واکنش نخواهد داشت و به او برخورد می‌کند. این برخورد ممکن است منجر به برخورد خودروی اول با خودروی جلویی‌اش شود.

در این وضعیت، راننده‌ای که نتوانسته است از چراغ خطر خود استفاده کند و هشدار دهد، مقصر شناخته می‌شود. در ادامه مقاله در این خصوص و درباره تاثیر بهترین بیمه بدنه در تصادفات زنجیره‌ای صحبت خواهیم کرد.

در تصادفات‌ زنجیره‌‌ای مقصر کیست؟

تصادفات زنجیره‌ای می‌توانند در دو حالت مختلف رخ دهند و تعیین مقصر و پرداخت خسارت از طریق بهترین بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه بستگی به این دارد که خودروها در زمان حادثه در حال حرکت بودند یا متوقف ایستاده بودند.

مقصر تصادف در حالت ایستاده

زمانی که تمامی خودروها متوقف هستند و تصادف می‌شود، معمولا راننده‌ای که ابتدا با خودروی جلویی خود برخورد کرده، مقصر شناخته می‌شود. برای مثال، در شرایطی که خودروها در ترافیک سنگین یا پشت چراغ قرمز ایستاده‌اند، اگر یک خودرو با سرعت به عقب خودرو جلویی برخورد کند و این برخورد منجر به برخورد خودروهای دیگر شود، راننده اول مسئول خسارت تمامی خودروهای دیگر خواهد بود و باید خسارت‌ها را از بیمه شخص ثالث خود پرداخت کند.

مقصر تصادف در حالت حرکت

در صورتی که خودروها در حال حرکت باشند و یکی از آن‌ها با سرعت به خودروهای جلویی بخورد، معمولا هر خودرو مقصر برخورد با خودرو جلویی خود خواهد بود. با این حال، در این وضعیت باید فاصله ایمنی بین خودروها رعایت شده باشد و سرعت هر خودرو نیز در نظر گرفته شود. بنابراین، تعیین مقصر تصادف‌های زنجیره‌ای در حال حرکت بهتر است به عهده پلیس باشد. در این صورت، هر راننده مسئول پرداخت خسارت به خودروی جلویی خود از طریق بیمه شخص ثالث خواهد بود.

منظور از خطای مشترک در تصادفات زنجیره‌ای چیست؟

تصادف زنجیره‌ای همیشه به این صورت نیست که یک خودرو با سرعت زیاد از پشت به خودرو جلویی برخورد کند و باعث برخورد دیگر خودروها شود. در برخی مواقع، یک خودرو به طور ناگهانی و بدون هشدار (چراغ زدن) ترمز می‌کند که این عمل باعث برخورد خودروهای پشت سر به یکدیگر می‌شود. در چنین شرایطی، تعیین مقصر به رعایت فاصله ایمنی و سرعت قانونی توسط خودروهای پشت سر بستگی دارد و این مسئله باید توسط پلیس راهنمایی و رانندگی بررسی شود.

اگر راننده مقصر از صحنه تصادف زنجیره‌ای بدون آسیب‌های جانی فرار کند، از نظر قانونی مرتکب جرم نشده است. در این وضعیت، مجازات فرار از صحنه تصادف غیر جرحی وجود ندارد. مالکین خودروهای آسیب‌دیده می‌توانند با ارائه پلاک خودرو مقصر به مراجع قضائی برای دریافت خسارت اقدام کنند. در صورتی که مقصر اصلی تصادف نتواند خسارت را پرداخت کند و در صورتی که بهترین بیمه بدنه را تهیه کرده باشد، شرکت بیمه خسارت را پرداخت خواهد کرد.

قانون پرداخت خسارت در تصادف زنجیره‌ای

در تصادفات زنجیره‌ای، تعیین مقصر بر اساس میزان قصور هر راننده صورت می‌گیرد. اگر فقط یک یا چند خودرو عامل تصادف باشند، شرکت‌های بیمه موظف به پرداخت خسارت به خودروهای آسیب‌دیده خواهند بود. اینجاست که می‌توان به نقش بهترین بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث پی برد. اما در شرایطی که تمامی خودروها به نوعی در تصادف مقصر شناخته شوند، هزینه‌ها و خسارت‌ها بین تمامی افراد دخیل در تصادف تقسیم می‌شود.

به عنوان مثال، اگر راننده اول به خودروی جلویی خود برخورد کند و این برخورد باعث شود که خودروی دوم به خودروی سوم برخورد کند، راننده اول به عنوان مقصر اصلی شناخته می‌شود و باید خسارت خودروهای دیگر را پرداخت کند. اما در موارد پیچیده‌تر که تقصیر بین تمامی رانندگان تقسیم شود، پرداخت خسارت به نسبت درصد تقصیر هر فرد انجام می‌شود. بدین ترتیب، هر راننده به اندازه سهم تقصیر خود خسارت پرداخت می‌کند

پرداخت خسارت خودرو توسط بیمه در تصادف زنجیره‌ای

پس از تعیین مقصر در تصادف زنجیره‌ای، مرحله بعدی پرداخت خسارات وارده به خودروهای آسیب‌دیده است. نحوه دریافت خسارت بیمه شخص ثالث به دو حالت بستگی دارد:

1- خسارت کمتر از سقف بیمه شخص ثالث: اگر خسارت وارده به خودروها کمتر از سقف پوشش بیمه شخص ثالث باشد، شرکت بیمه تمامی هزینه‌های تعمیرات را پرداخت می‌کند. با این حال، هزینه‌های اضافی مانند جریمه‌های راهنمایی و رانندگی و هزینه‌های پارکینگ تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرند و باید به صورت جداگانه پرداخت شوند.

2- خسارت بیشتر از سقف بیمه شخص ثالث: اگر خسارت وارد شده به خودروها بیشتر از سقف پوشش بیمه شخص ثالث باشد، شرکت بیمه تنها تا سقف تعهدات خود هزینه‌ها را پرداخت می‌کند. سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث در حال حاضر حداقل ۴۰ میلیون تومان و حداکثر ۸۰۰ میلیون تومان است و مازاد بر این مبلغ باید توسط مقصر حادثه پرداخت گردد. در بخش بعد در خصوص اهمیت خرید بهترین بیمه بدنه و تاثیر آن در پرداخت خسارت در شرایطی که مقصر تصادف نتواند خسارت را پرداخت کند اشاره خواهیم کرد.

خرید بهترین بیمه بدنه برای پرداخت خسارات تصادف زنجیره‌ای

اگر مقصر تصادف نتواند خسارت را پرداخت کند، بیمه بدنه می‌تواند به صاحبان خودروهای آسیب‌دیده کمک کند و بخشی از خسارات وارد شده را جبران نماید. بیمه بدنه که یک بیمه اختیاری است، به هر شخصی که خودرو دارد این امکان را می‌دهد تا برای وسیله نقلیه خود این بیمه را خریداری کند. با داشتن بهترین بیمه بدنه، در صورت وقوع حوادثی نظیر تصادفات زنجیره‌ای، می‌توان از آن برای جبران خسارت استفاده کرد.

در این میان، توجه داشته باشید که تا جایی که ممکن است باید خسارت وارده را از بیمه شخص ثالث راننده مقصر (بیمه اجباری) دریافت کنید. در مواقعی که راننده مقصر قادر به پرداخت کامل خسارت نباشد، بیمه بدنه به کمک می‌آید. برای استفاده از هر دو بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه به صورت همزمان، باید پرونده خسارت را تشکیل داده و مدارک مربوط به بیمه شخص ثالث را به شرکت بیمه ارائه دهید.

نحوه پرداخت خسارت توسط بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث

داشتن بهترین بیمه بدنه برای خودروها اهمیت زیادی دارد. در صورتی که میزان خسارت خودروها از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث راننده مقصر بالاتر باشد، می‌توان از بیمه بدنه خودروهای آسیب‌دیده برای جبران هزینه‌های تعمیر و بازسازی استفاده کرد. به عبارت دیگر، اگر خودروهای آسیب‌دیده بیمه بدنه معتبر داشته باشند، می‌توانند بقیه خسارت را از شرکت بیمه بدنه خود دریافت کنند و این هزینه بعدها به‌ صورت قسطی از راننده مقصر دریافت می‌شود.

نکته مهم این است که دریافت خسارت از بیمه بدنه با کروکی، تخفیف‌های راننده مقصر را از بین نمی‌برد؛ زیرا فرد زیان‌دیده از پوشش ریکاوری استفاده کرده است. با این حال، تا زمانی که بیمه شخص ثالث راننده مقصر خسارت را پرداخت کند، ابتدا باید از محل بیمه شخص ثالث برای جبران خسارت استفاده شود.

محاسبه میزان پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث در تصادف زنجیره ای

در صورت وقوع تصادف زنجیره‌ای، اگر راننده مقصر دارای بیمه شخص ثالث با سقف تعهدات ۵۰ میلیون تومان باشد و پنج خودرو در تصادف آسیب دیده باشند، ابتدا باید تعیین شود که آیا این خودروها عادی هستند یا از نوع گران‌قیمت. سپس میزان خسارت وارده به هر یک از این خودروها طبق قوانین ویژه خودروهای گران‌قیمت محاسبه می‌شود.

فرمول محاسبه خسارت قابل پرداخت به هر خودرو

سقف تعهد بیمه‌نامه × خسارت هر خودرو ÷ مجموع خسارت‌های وارد شده = خسارت قابل پرداخت به هر خودرو

در این فرآیند، مجموع خسارت‌هایی که باید به پنج خودرو پرداخت شود، نباید از سقف تعهدات بیمه، یعنی ۵۰ میلیون تومان، بیشتر باشد. در صورتی که مجموع خسارات بیشتر از این سقف باشد، راننده مقصر باید مابقی خسارت‌ها را از جیب خود پرداخت کند که در این حالت داشتن بهترین بیمه بدنه برای پرداخت خسارت‌های به‌کار می‌آید.

جمع‌بندی

از نظر دیجی‌پی، تعیین مقصر اصلی در تصادفات زنجیره‌ای ساده نیست و بستگی به نوع و شرایط هر حادثه دارد. در این‌گونه تصادفات، نقش بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه بسیار مهم است. برای جبران خسارات وارده به خودروهای آسیب‌دیده، انتخاب بهترین بیمه بدنه و شخص ثالث می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند. شما می‌توانید در دیجی‌پی، پس از مقایسه خدمات و قیمت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه از شرکت‌های مختلف، بهترین گزینه را انتخاب کرده و آن را به صورت قسطی خریداری کنید تا در مواقع ضروری از پوشش‌های کامل بیمه بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
بدون داشتن این پوشش، مالکان خودرو در مواجهه با چنین حوادثی ممکن است با هزینه‌های سنگی...
تصادفات زنجیره‌ای زمانی اتفاق می‌افتد که یک حادثه باعث برخورد خودروهای مختلف به همدیگ...
با ما همراه باشید تا به طور کامل با این مفهوم مهم در صنعت بیمه آشنا شوید و بتوانید با...