اگر خود را بیمه کرده باشید احتمالا اولین پرسشی که بعداز وقوع حادثه تصادف ذهن شما را به خود مشغول میکند این است که مهلت مراجعه به بیمه بعداز تصادف چقدر است؟
در این باره بهاحتمال زیاد اطلاعات محدودی داشته باشید، اما قطعا اطلاعات محدود شما با وجود شرایط فعلی که ممکن است بیمه به هرعلتی از پرداخت خسارت سرباز زند، کافی نیست.
پساز تصادف ممکن است شرایط مختلفی برای هریک از طرفین به وجود آید. بنابر همین موضوع، داشتن اطلاعات کامل در مورد بیمه شخص ثالث اهمیت زیادی دارد. در ادامه همراه ما باشید تا در مورد این موضوع مهم اطلاعات کاملی را ارائه دهیم.
مهلت مراجعه به بیمه پساز وقوع حادثه تصادف
یکی از موارد بسیار مهمی که قبلاز دریافت بیمه باید آن را بهطور کامل بررسی کنید همین مبحث مهلت زمان مراجعه به مراکز بیمه پساز وقوع حادثه است. اکثر شرکتهای بیمه با توجه به قوانین و مقررات موجود دررابطهبا بیمه شخص ثالث مطابق ماده 15 درج شده در قانون عمل میکنند.
مطابق آنچه این ماده مقرر کرده است، بیمهگذار نهایتا باید طی 5 روز بیمهگر را از وقوع حادثه مطلع سازد. توجه داشته باشید که اگر در زمان تعیینشده به بیمهگر اطلاع نداده باشید او میتواند خسارت واردشده را قبول نکند.
البته باید به این موضوع هم اشاره داشته باشیم که دررابطهبا این قانون موارد استثنائی در شرایط خاص وجود دارد. چنانچه شما طی یک تصادف با آسیبدیدگی و جراحات شدیدی مواجه شدید که توان مراجعه و ارائه درخواست کتبی به بیمهگر را از شما سلب کرده است، میتوانید با ارائه مدارک پزشکی به بیمه علت حضور پیدا نکردن در زمانمقرر را توجیه، و مابقی روند را مطابق قبل طی کنید.
شرایط و قوانین موجود برای بیمه متناسب با شرایط هر شرکت تا حدودی متفاوت است؛ با توجه به همین موضوع نیز توصیه میکنیم هنگام انتخاب یک شرکت بیمه برای استفاده از بیمه شخص ثالث و حتی بیمه بدنه شرایط و قوانین مرتبط به خود و بیمهگر را بهطورکامل بررسی کنید.
بیمه شخص ثالث برای جبران چه خساراتی به ما کمک میکند؟
احتمالا خود تا حدودی با بیمه شخص ثالث و کاربردهای آن آشنا باشید. این بیمه را باید نوعی بیمه اجباری دانست که بهترین گزینه برای جبران آسیب و خسارات وارد شده به شخص ثالث و داراییهای موجود است. البته منظور از آسیبها، خسارتهایی است که براثر حوادث مرتبط با رانندگی اتفاق میافتد.
مطابق مفاد موجود در این بیمه، چنانچه خودروی بیمهشده شما با فرد یا اموال دیگران برخورد کند این بیمه موظف است برای جبران خسارتها به شما کمک کند.
بیمه شخص ثالث موظف به پوششدادن 2 حیطه خسارات جانی و مالی است. خسارتهایی که توسط بیمه شخص ثالث ارائه میشوند عبارتاند از:
- خسارتهای جسمی و واردشده به اشخاص و راننده در حین تصادف که شامل نقص عضو، شکستگی، کوفتگی و حتی قطع نخاع میشود.
- نوع دیگر خساراتی که توسط بیمه پرداخت میشود، آسیبدیدن هرگونه اموال داراییهای شخص ثالث است که آن را بهاصطلاح تامین خسارات مالی مینامند. تصادف با اجسام و حتی حیوانات اهلی نیز در رده این دسته قرار میگیرد.
شرایط پرداخت بیمه شخص ثالث به اشخاص آسیب دیده
اگر شما سر موعد مقرر شده یعنی طی همان 5 روز مشخصشده نسبت به تشکیل پرونده خود اقدام کنید، با گذشت مدتی کوتاه پرداخت انجام خواهد شد. اما چنین قانونی در برخی از شرکتهای بیمه تعریف شده است که مطابق با مبلغ خسارت سعی میکنند آن را در همان روز به حساب شما واریز کنند. برخی دیگر از مجموعههای بیمه نیز با گذشت مدتی پساز ارائه مدارک بهصورت کامل پرداخت را انجام میدهند.
گاها برخی از افراد تصور میکنند که خرید اقساطی یا نقدی ماشین تاثیری روی مبحث بیمه آن دارد که باید بگوییم چنین نیست. بهتر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که پرداخت خسارتهای جانبی وارد شده مبحثی کاملا متفاوت از پرداخت خسارتهای مالی است و اغلب نیز نیازمند زمان بیشتری برای پرداخت خسارت از سمت بیمهگر است.
مراحل دریافت خسارت بیمه شخص ثالث به چه شکل است؟
دررابطهبا مراحل دریافت بیمه شخص ثالث نمیتوان همه موارد را بهطور دقیق مشخص کرد؛ چراکه شرایط و قوانین درجشده برای هر شرکت ممکن است با شرکتی دیگر متفاوت باشد. اما بهطور کلی، درباره مراحل پرداخت خسارت از سمت بیمهگر میتوان به این موارد اشاره کرد.
ارائه گزارش تصادف به پلیس
قبلاز ارائه مدارک به بیمهگر طی مدت مشخصشده، در ابتدا باید گزارش تصادف خود را ازطریق اطلاع دادن به نیروی انتظامی یا به عبارت دقیقتر پلیس راهنماییورانندگی ثبت کنید. پساز آن پلیس با بررسی صحنه تصادف کروکی این اتفاق را تنظیم میکند و این کروکی دقیقا یکی از مهمترین مدارکی است که باید در اختیار بیمهگر قرار دهید.
جمعآوری و ارائه مدارک
مبحث ارائه مدارک تنها به ارائه کروکی کشیدهشده توسط پلیس ختم نمیشود. اما دررابطهبا مدارک مورد نیاز برای ارائه به مجموعه بیمه نمیتوان لیست دقیقی را ارائه داد؛ چراکه این موضوع با توجه به میزان خسارت واردشده متفاوت است. پس حتما برای دریافت خسارت پیگیر مدارک بوده و آنها را در اولین فرصت در اختیار بیمهگر قرار دهید تا درخواست شما ثبت شود.
تخمین و پرداخت خسارت
شرکت بیمه پساز طی کردن فرآیند قبلی در این مرحله شروع به تخمین خسارتهای واردشده میکند. در این بخش اگر خسارت وارد شده کمتر از سقف تعهدات بیمه باشد، بیمهگر خسارت شما را بهطورکامل پرداخت میکند.
اما اگر برآورد هزینهها چیزی بیشتر از سقف تعهدات مشخصشده برای بیمه شخص ثالث باشد وظیفه بیمه پرداخت آن مقدار از مبلغ است که مشخص کرده و مابقی را خود راننده پرداخت خواهد کرد. در نهایت نیز پساز ازسرگذراندن این فرآیند، مبلغ مشخصشده ازسوی بیمه برای شما واریز خواهد شد.
سقف پرداخت بیمه شخص ثالث
در وهله اول آنچه بیشترین اهمیت را دارد، این است که حتی پساز بیمهکردن خود به هیچعنوان بیاحتیاط عمل نکنید؛ چراکه غالبا بیمه در شرایط مختلف از پرداخت خسارت شانه خالی میکند. اما بیمه شخص ثالث مطابق آنچه ازسوی قانون مشخص شده، خسارتهای واردشده به افراد را تا سقف پرداخت دیه کامل یک مرد مسلمان در ماههای حرام بر عهد گرفته است و آن را پرداخت میکند.
البته با توجه به شرایط موجود، هرسال این مبلغ توسط قوه قضائیه با تغییراتی روبهرو میشود. اما دررابطهبا تعهدات مالی این بیمه باید بگوییم که مبلغ درنظرگرفتهشده برای بیمه شخص ثالث برای همه بیمهنامهها یکسان نبوده و این موضوع حسب انتخاب مجموعه بیمهنامه مورد نظر شما تعیین میشود.
پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث بدون ارائه کروکی
پرداخت بیمه شخص ثالث بدون کروکی تنها در صورتی انجام میشود که در ابتدا حادثه اتفاق افتاده منجر به ایجاد آسیبهای جدی و فوت افراد نشده باشد و پساز آن نیز طرف اختلافنظری دررابطهبا این حادثه نداشته باشند. در چنین شرایطی است که بیمهگر بدون نیاز به کروکی خسارت بیمه شخص ثالث را به شما پرداخت میکند.
البته بهتر است این موضوع را هم بدانید که برای پرداخت خسارت بدون ارائه کروکی سقف تعیین شده و اگر خسارت وارد شده چیزی بیشتر از 40 میلیون تومان باشد، بیمهگر آن را قبول نخواهد کرد. وجود بیمه شخص ثالث برای طرفین حادثه و داشتن گواهینامه از موارد بسیار ضروری است که حتی درصورت وجود کروکی نیز باید ارائه شوند.
جمعبندی
تصادف و وقوع حادثه در جادهها یکی از مواردی است که بههیچعنوان قابل پیشبینی نیست. ممکن است شما با رعایت برخی موارد بتوانید احتمال رخدادن یکسری از اتفاقات را کاهش دهید اما نمیتوانید بهطور کامل مانع رخ دادن آن شوید.
در چنین شرایطی است که بیمه شخص ثالث و سایر بیمههای مرتبط با حوادث میتواند به شما کمک کند. همیشه سعی کنید تا در وهله اول تاحدامکان از خطرات دوری کنید؛ اما اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ داد، حتما پیگیریهای لازم برای استفاده از بیمه شخص ثالث خود را در سریعترین زمان ممکن دنبال کنید.