ما در دیجیپی این موضوع را بهطور کامل بررسی کردهایم تا با دانش کافی درخصوص چگونگی اختصاص پول به داراییهای مختلف، برای داشتن سبد سرمایهگذاری امن، تصمیمگیری کنید. پس تا انتها همراه ما باشید.
پرتفوی چیست؟
یکی از رایجترین اصطلاحاتی که حین سرمایهگذاری با آن روبهرو میشوید پرتفوی است. اما معنی دقیق این اصطلاح چیست؟ بهطور کلی به مجموعهای از داراییها که شامل پول نقد، سهام شرکتها، ارز دیجیتال، املاک و مستغلات، اوراق و ارزدیجیتال است پرتفوی یا سبد سرمایهگذاری میگویند. چینش این سبد و اختصاص دادن بودجه به هر روش سرمایهگذاری، مشخص میکند که باید چه میزان سود کسب کنید.
پرتفوی نمایی از کل داراییهایی را که دارید به شما نشان میدهد. طراحی پرتفوی معمولا با توجه به مواردی مانند قدرت ریسکپذیری و مدتزمانی که برای کسب سود تخمینزدهاید، مشخص میشود. البته میتوانید سبد خود را تنها به خرید سهام یا اوراق اختصاص دهید تا نیاز به کنترل بخشهای مختلف نداشته باشید.
پرتفوی طیف مختلفی از روشهای سرمایهگذاری را شامل میشود اما خرید خانه و خودرو در این سبد قرار نمیگیرد. بیشترین تمرکز سبد سرمایهگذاری روی بازار مالی و بخشهای مختلف آن معطوف است. برای مثال؛ میتوانید بخش زیادی از پرتفوی خود را به خرید سهامهای بازار بورس اختصاص دهید.
در بازار بورس موارد دیگری مانند اوراق بهادار، گواهیهای سپرده کالایی و صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارد. در خصوص اینکه بورس چیست باید گفت یک بازار مالی سازمانیافته است که سهام شرکتها و داراییهای باارزش در آن عرضه میشود. این بازار معاملاتی میتواند در اقتصاد کشور و همچنین افزایش درآمد اقشار مختلف تاثیرگذار باشد.
شما میتوانید در بخشهای مختلف این بازار مانند املاک و مستغلات، اوراق مشتقه یا سهام سرمایهگذاری کنید تا یک پرتفوی متنوع داشته باشید. در طراحی پرتفوی باید به میزان دارایی، بودجه، میزان ریسکپذیری، مدتزمان مورد نظر برای کسب سود و حتی سن خود توجه کنید تا مناسبترین انتخابها را داشته باشید.
دلایل تشکیل سبد سرمایهگذاری
زمانی که پرتفوی داشته باشید میتوانید روی بخشهای مختلف بازار مالی سرمایهگذاری کنید تا ریسک این کار را بهحداقل برسانید. تشکیل سبد معمولا بهدلیل تنوعبخشی به آن انجام میشود. از دلایل کلی طراحی پرتفوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبد سرمایهگذاری و تنوع ریسک
بازار مالی همانطور که میتواند به شما سود برساند، قادر است سرمایه اولیه را نیز از بین ببرد. پس در این بازار، ریسکپذیری اهمیت زیادی دارد. همچنین استفاده از راهکارهایی که این ریسک را بهحداقل برساند مهم است. طراحی پرتفوی از روشهایی بهشمار میآید که امکان کسب سود بیشتر با ریسک کم را فراهم میکند.
با داشتن سبد، میتوانید سرمایه خود را به خرید سهام، اوراق و داراییهای متنوع اختصاص دهید. در این شرایط اگر وضعیت سهام یک شرکت عملکرد خوبی نداشته باشد باز هم احتمال اینکه سایر داراییها رشد کنند وجود دارد. پس این شیوه را میتوان راهکاری برای تنوع ریسک دانست. اگر فرد حساسی هستید و نمیخواهید به یکباره سرمایه خود را از دست دهید، بهتر است برای خود پرتفوی طراحی کنید.
مدیریت آسان داراییها در پرتفوی
پرتفوی این امکان را فراهم میکند تا در مدتزمانی کوتاه، به بررسی داراییهای مختلف بپردازید و تحلیلهای لازم را انجام دهید. ازاینرو میتوان گفت داشتن پرتفوی امکان مدیریت آسانتر داراییها و در نتیجه آن، کسب سود بیشتر را فراهم میکند. چراکه میتوانید در یک بازه زمانی مناسب، خرید و فروش داراییها را انجام دهید.
کاهش هزینهها و زمان با سبد سرمایهگذاری
سرمایهگذاران حرفهای و با تجربه با تشکیل پرتفوی میتوانند در زمان خود تا حد زیادی صرفهجویی کنند. وقتی تمام داراییها در یک نمای کلی قابل مشاهده باشند، امکان پیگیری و بررسی هرکدام در زمانی کوتاه وجود دارد و این مورد روی هزینه پیگیری و مدیریت داراییها تاثیرگذار است.
متنوعسازی پرتفوی و تاثیر آن در سود سرمایهگذاری
سرمایهگذاری مطمئن شما را به کسب سود بیشتر میرساند. یکی از روشهایی که با استفاده آن میتوانید سرمایهگذاری کمریسک و مطمئن داشته باشید، طراحی پرتفوی متنوع است. به این صورت که در بخشهای مختلف سرمایهگذاری کنید و محدود به یک دارایی خاص مانند سهام نباشید.
هدف از متنوعسازی پرتفوی، کاهش ریسک سرمایهگذاری است. در واقع زمانی که یک سبد شامل چندین دارایی داشته باشید، حتی اگر در یکی از بخشها دچار زیان شوید، سود بخشهای دیگر میتواند ضرر را جبران کند. به همین دلیل متخصصین این حوزه همواره بر داشتن پرتفویی متنوع تاکید میکنند.
زمانی که پرتفوی خود را به خرید مواردی مانند سهام و اوراق اختصاص دهید حتی اگر سهام دچار ریزش شود، احتمالا در بخش دیگر که اوراق است، شاهد رشد باشید یا حداقل اینکه شدت ریزش اوراق به اندازه سهام نیست و تا بهتر شدن شدن شرایط بازار، بخش زیادی از سرمایه خود را از دست نخواهید داد.
شرایطی نیز وجود دارد که بهدلیل موقعیتهای حساس سیاسی و اقتصادی تمام بخشهای بازار مالی وارد کانال منفی میشوند. در این شرایط حتی داشتن پرتفوی متنوع نیز کمککننده نیست بااینحال سرمایهگذاری در بخشهای کمریسک با ریزش کمتر، میتواند تا حدودی به حفظ سرمایه و بهحداقل رساندن ضرر کمک کند.
مزایای داشتن سبد سرمایهگذاری متنوع
تنوع بخشیدن به پرتفوی یکی از رایجترین استراتژیهایی است که افراد تازهکار و حرفهای برای کاهش ریسک سرمایهگذاری انجام میدهند. داشتن سبدی ترکیبی از داراییها به شما این امکان را میدهد تا لذت سرمایهگذاری مطمئن را تجربه کنید. در ادامه با مزایای کلی تشکیل سبد متنوع آشنا خواهید شد.
پایینآمدن ریسک فعالیت در بازارهای مالی
بازارهای مالی بهشدت ریسکپذیر هستند و در بازه کوتاهی ممکن است سود کنید یا بالعکس، بخش عمدهای از سرمایه خود را از دست بدهید. پس باید بهدنبال روشی برای کاهش ریسک باشید. داشتن پوتفوی متنوع این امکان را فراهم خواهد کرد.
زمانی که سبد خود را تنوع ببخشید درواقع احتمال ازدسترفتن سرمایه اولیه را تا حد زیادی کاهش خواهید داد. به این صورت که اگر صندوقهای سرمایهگذاری وارد کانال منفی شدند، اوراق بهادار یا سهام شرکتهای معتبر با سودی که ارائه میدهند، این ضرر را تا حدی جبران میکنند.
توجه داشته باشید که داشتن پرتفوی متنوع باعث ازبینرفتن ریسک نخواهد شد و هرآن ممکن است بهدلیل شرایط مختلف و اخبار داخلی یا خارجی تمام داراییها برای مدتی سقوط کنند. این کار تنها از ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی میکاهد و این موضوع اهمیت زیادی در آینده مالی شما خواهد داشت.
افزایش فرصتهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی
زمانی که پرتفوی داشته باشید میتوانید از تمام فرصتهایی که بازار در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد استفاده کنید. به این صورت که سرمایه اولیه خود را به خرید سهام، اوراق بهادار، کالا و مشتقات اختصاص میدهید و زمانی که هرکدام از این موارد توسعه توسعه یافتند و روند صعودی طی کردند، میتوانید از سود آنها بهطور همزمان بهرهمند شوید.
تعدیل عملکرد داراییها در پرتفوی
حتی اگر بهترین داراییهای موجود در بازار مالی را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید، باز هم ممکن است روزهای مختلفی از سال شاهد افت و سقوط قیمت آنها باشید. این موضوع کاملا طبیعی است. ازاینرو برای متعادلسازی عملکرد آنها، باید سبد خود را از چند دارایی مختلف تشکیل دهید. با این کار حتی اگر یک یا چند دارایی عملکرد منفی داشته باشند، میتوانید از صعود سایر سهام یا اوراق، ضرر ایجادشده را جبران کنید.
مدیریت نقدینگی بهتر با تشکیل پرتفوی
داشتن سبد سرمایهگذاری این امکان را ایجاد میکند تا مدیریت نقدینگی بهتری داشته باشید. با کمک پرتفوی میتوانید عملکرد داراییهای مختلف را بررسی کنید و درصورتیکه سهامی همواره با کاهش همراه است، در سریعترین زمان آن را بفروشید. ضمن اینکه افزایش قیمت سایر داراییها به حفظ ارزش کلی پرتفوی کمک خواهد کرد.
معایب تشکیل پرتفوی
به این موضوع فکر کنید که پساز تحقیق فراوان و انجام تحلیلهای لازم، یک سهام قابل رشد پیدا کردید. در این شرایط اگر بخواهید طبق اصول پیش بروید باید تنها بخشی از بودجه خود را به خرید سهام مورد نظر اختصاص دهید و مابقی پول را صرف خرید داراییهای دیگر کنید.
درصورتیکه تحلیلهای شما درست باشد، ممکن است سهام با رشد چشمگیری همراه شود. درحالیکه سایر داراییهای موجود در پرتفوی، رشد چندانی نکردهاند و حتی در شرایط بدتر، برخی از آنها با کاهش همراه بودهاند. در این زمان ممکن است از اینکه تمام بودجه خود را صرف خرید سهام نکردید پشیمان شوید.
این ریسکها همواره در بازار مالی وجود دارد. پس نباید استثناء را به کل ترجیح دهید. چراکه اگر تنها سهام یک شرکت را در پرتفوی خود داشته باشید، همواره احتمال ازدستدادن سرمایه وجود دارد. پس باید آیندهنگری را در اولویت خود قرار دهید.
بهطور کلی داشتن پرتفوی متنوع در طولانیمدت تاثیر خود را نشان میدهد.
زمانی که با تشکیل سبد سرمایهگذاری، ریسک را کاهش دهید، در بلندمدت سود خوبی در بازار مالی بهدست میآورید. اگر برای مدت طولانی میخواهید در بورس و بخشهای مختلف بازار مالی فعالیت کنید، بهتر است از همین الآن بهفکر تشکیل پرتفوی متنوع باشید.
جمعبندی
داشتن سبد سرمایهگذاری یا همان پرتفوی باعث فراهم شدن موقعیتهایی ازجمله تنوع ریسک، مدیریت آسان داراییها و همچنین صرفهجویی در زمان و بهتبع آن هزینهها میشود. اما هدف از متنوعسازی پرتفوی چیست؟
داشتن پرتفویی که شامل داراییهای مختلف است، ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی را بهحداقل میرساند. از اهداف و مزایای کلی تنوعبخشیدن به پرتفوی میتوان به افزایش فرصتهای سرمایهگذاری، تعدیل عملکرد دارایی و مدیریت بهتر نقدینگی اشاره کرد.