در بازار فارکس برای اینکه بررسی قیمت بهصورت دقیق و مطمئن انجام شود، نمودارها نقشی اساسی را ایفا میکنند. این ابزارها به معاملهگران این امکان را میدهند تا بتوانند در بازههای زمانی مختلف، نوسان جفت ارزها را برای پیشبینی تغییرات قیمتی در آینده زیر نظر بگیرند. در پایان این مقاله از دیجیپی قرار است با انواع نمودارها و نحوه خواندن آنها به خوبی آشنا شوید
دلایل استفاده از نمودارها در فارکس
با ورود به بازارهای مالی باید دانش خود را در زمینه تحلیل و بررسی نمودارها ارتقا دهید، اما دلایل اصلی برای انجام این کار در بازار فارکس چیست؟ تا قبلاز اینکه نمودارها بهطور گسترده مورد استفاده قرار گیرند، معاملهگران فقط به حرکات خام قیمت برای تجزیه و تحلیل بازار نگاه میکردند که اطلاعات آنها خیلی دقیق نبود.
در همین راستا با ظهور نمودارها، اکثر معاملهگران از آنها برای تفسیر آسان و گرافیکی هرگونه نوسانی در بازار استفاده میکنند. این ابزارها قابلیت نشاندادن الگوها، روندها و سایر سیگنالهای بصری را دارند تا به افراد در شناسایی فرصتهای معاملاتی کمک کنند.
تحلیلگران فنی بر این باور هستند که سابقه هر گروه از جفتارزها میتواند بهعنوان راهکاری برای پیشبینی تغییرات قیمت آنها در آینده بهکار گرفته شود، ازاینرو نمودارهای مورد استفاده در فارکس فقط روند گذشته جفت ارزها را نشان میدهند.
درضمن استفاده از نمودارها به شما کمک میکند که سطوح ورودی و خروجی را تشخیص دهید و نوسانهای شدید بازار و رفتار معاملهگران را که در حرکات قیمت نشان داده میشود، در الگوهای ثبتشده ببینید.
معرفی انواع مختلف نمودارهای معاملاتی در فارکس
انواع مختلفی از نمودارها در تجزیهوتحلیل بازار تبادل ارزهای خارجی استفاده میشود که هر نوع از آنها برای تحلیل فنی و تصمیمگیری درباره داراییهای مالی سرمایهگذاران کاربرد دارد. بسته به سبک معاملاتی یا نحوه بررسی توسط افراد، یک نمودار ممکن است بهتر از دیگری باشد که بهطور کلی گروهی از محبوبترین موارد بهصورت زیر هستند.
نمودار خطی در فارکس
نمودارهای خطی سادهترین نوع چارت برای خواندن اطلاعات جفت ارزها هستند که قیمتهای بسته را برای یک دوره زمانی معین به شما نشان میدهند. ظاهر این نمودار بهشکل یک خط منحنی پیوسته است که نقاط مختلفی را به هم وصل میکند.
در واقع تمامی این نقاط مربوط به آخرین قیمت جفت ارزها در هر روز معاملاتی هستند که دید واضح و سادهای از وضعیت فعلی بازار را ارائه میدهند و برای افرادی مناسب است که میخواهند نگاهی اجمالی به مسیر حرکت فارکس داشته باشند.
استفاده از نمودار خطی برای افراد تازهکار که به اطلاعات ساده و ابتدایی نیاز دارند، ایدهآل است و به آنها یاد میدهد که بهمرور زمان مهارتهای خود را برای خواندن چارتهای پیشرفتهتر توسعه دهند.
نمودارهای خطی تنها قیمت بستهشدن را در نقطه پایانی نشان میدهند و حاوی هیچ اطلاعاتی درباره لحظه بازشدن یا بالاترین و پایینترین قیمت نیستند، همین مسئله بهعنوان مهمترین ایراد چارتهای خطی مد نظر قرار میگیرد.
چگونگی تحلیل نمودارهای خطی در فارکس
نمودارهای خطی به شما کمک میکنند که روند قیمتی را در بازههای روزانه، هفتگی و ماهانه مشاهده کنید تا با این کار دید کلی داشته باشید.
بر همین اساس استفاده از آنها برای کسانی که با هدف سرمایهگذاری بلندمدت وارد بازار میشوند مناسبتر است. زمانی که قصد دارید این نوع چارت را بررسی کنید، توجه به مشخصههای زیر اهمیت زیادی دارد:
- محور افقی: این بخش از نمودار نشاندهنده بازه زمانی است که میتوانید براساس خواسته خود آن را تنظیم کنید.
- محور عمودی: برای اینکه تغییرات قیمتی روی نمودار خطی قابل مشاهده باشد، این اطلاعات روی محور عمودی نمایش داده میشود.
- خطوط رسمشده روی نمودار: برای نشاندادن روند تغییرات روی این نوع نمودار خطوطی در راستای نقاط
مشخصشده ترسیم میشود که هرچقدر شیب بیشتری داشته باشد بهمعنای حرکت سریعتر قیمت است. ازطرفی خطوط روند امکان دارد بهصورت نزولی یا صعودی دیده شوند که امکان تحلیل و بررسی قیمت را برای شما فراهم میکند.
نمودار میلهای مورد استفاده در بازار فارکس
نمودارهای میلهای که به نام OHLC نیز شناخته میشوند، یک نسخه ارتقایافته از چارتهای خطی بهشمار میروند که اطلاعاتی را در مورد قیمتهای باز، بسته، بالا و پایین به نمایش میگذارند.
برای ترسیم نمودارهای میلهای از یک خط عمودی و 2 خط افقی در سمت چپ و راست استفاده میشود که هرکدام بیانگر مشخصات خاصی هستند. این نوع چارت خود به 2 گروه کاهشی و افزایشی نیز تقسیم میشود که بهتر است برای خواندن نمودار، با آنها آشنا شوید.
تفاوت اصلی بین مدلهای مختلف نمودار میلهای مربوط به قرارگیری قیمت باز و بسته روی خطوط است. بهطور معمول در چارت کاهشی یا منفی که بهمعنی نزولیشدن ارزش داراییهای خواهد بود، قیمت بسته در بخش پایینی قرار دارد اما درخصوص نمودار افزایشی یا مثبت وضعیت برعکس میشود که با مشاهده این حالت میتوان فهمید که ارزش جفت ارزها در روندی صعودی حرکت میکند.
نحوه خواندن نمودار میلهای در بازار فارکس
میتوان از نمودارهای میلهای برای نمایش اطلاعات انواع جفت ارزها در بازار فارکس استفاده کرد که تحلیل آن برای سرمایهگذارانی با استراتژیهای مختلف سودمند است و جزئیات بیشتری را در اختیار آنها قرار میدهد. برای این کار باید موارد زیر را مد نظر داشت:
- طول هرکدام از میلهها، بازه زمانی را نشان میدهد که میتوانید آن را روی حالت ساعتی، روزانه، هفتگی و ماهانه تنظیم کنید.
- نقطه پایینی و بالایی هر میله عمودی بهمعنای حداقل و حداکثر قیمت ارزها در بازه زمانی مورد نظر است.
- در قسمت چپ و راست میله نیز براساس اینکه مثبت باشد یا منفی، قیمت باز و بسته درج میشود.
با توجه به اینکه هر نوار نشاندهنده یک دوره زمانی مختلف بوده، انتخاب هرکدام از بازه روی نحوه تحلیل و اهداف مالی سرمایهگذاران تاثیرگذار است. بهطوریکه یک معاملهگر با دید بلندمدت امکان دارد تایم فریم هفتگی را بهتر بداند، ازسویدیگر فردی برای انجام معامله های روزانه نمودار میلهای را بهصورت بازه 30 ثانیه تا یک ساعت تنظیم کند.
نمودار شمعی در فارکس
نمودار کندل استیک یا شمعی یکی از پرطرفدارترین نمونههای مورد استفاده توسط معاملهگران بازار فارکس است. منشا اصلی این چارت به قرن هجدهم برمیگردد زمانی که تاجران ژاپنی از آن برای تجزیهتحلیل بازار برنج استفاده میکردند.
هر نمودار شمعی از 2 قسمت مجزا به نامهای بدنه و سایه تشکیل میشود که بالا و پایین بدنه، قیمت باز و بستهشدن را در بازه زمانی معینی به شما نشان میدهد. ازطرفی بالاترین و پایینترین قیمت را میتوانید روی بخش سایه مشاهده کنید.
بهطور معمول، اگر قیمت بستهشدن کمتر از مقدار مشخصشده در لحظه بازشدن معامله جفت ارزها در بازه زمانی مورد نظر باشد، بدنه به رنگ قرمز یا مشکی دیده میشود. این درحالی است که درصورت صعود قیمت، شمعها با رنگ سبز یا سفید در معرض دید تحلیلگران و سرمایهگذاران قرار میگیرد.
چطور نمودارهای شمعی را تحلیل و بررسی کنیم؟
در مقایسه با نمودارهای خطی و میلهای، کندلها بیشترین اطلاعات را در خود ذخیره میکنند و بهترین تصویر را از تغییرات قیمت در یک بازه زمانی ثابت به نمایش میگذارند.
شما میتوانید با یک تحلیل درست، هرگونه نوسانی را در هنگام حرکت قیمت تشخیص دهید که برای این منظور باید مهارت لازم در زمینه خواندن کندلها و پیداکردن سطوح حمایت و مقاومت را داشته باشید.
در همین راستا باید گفت که سطوح حمایت و مقاومت، مناطقی هستند که احتمال دارد قیمت یک جفت ارز معکوس یا شکسته شود. تشخیص این روند اصلیترین نکته برای معاملهگرانی است که میخواهند سرمایهگذاری سودمندی در بازار فارکس داشته باشند و احتمال موفقیت خود را افزایش دهند.
هرکدام از این سطوح قیمتی میتواند فرصتهای بسیار خوبی را برای فعالان بازار فارکس بهمنظور انجام معاملات جدید فراهم کند. پس بهتر است برای تصمیمگیری آگاهانه به موارد زیر دقت کنید:
سطوح حمایت، نشاندهنده نقاطی است که روند نزولی قیمت یک جفت ارز، بهدنبال افزایش تقاضا برای خرید، متوقف میشود و به سمت بالا حرکت میکند.
درخصوص سطوح مقاومتی نیز باید اینطور بیان کرد که هنگام صعود قیمت، نقاطی وجود دارند که یک جفت ارز با کاهش تقاضا مواجه میشود و در این موقعیت ریزش قیمتی را تجربه میکند.
نمودار هیکن آشی در بازار فارکس
هیکن آشی در زبان ژاپنی بهمعنی کندل میانگین است که در ظاهر به نمودار شمعی شباهت دارد اما اطلاعاتی که نمودار هیکن آشی ارائه میدهد و نحوه قرارگیری شمعها در کنار هم با کندل استیک تا حدودی متفاوت خواهد بود.
در این نمودار هرکدام از شمعها از بخش میانی کندل قبلی شکل میگیرد که این روند روی نشاندادن جزئیات نیز تاثیرگذار است.
در واقع قیمت بازشدن جفت ارز روی این چارت واقعی نیست و متناسب با کندل قبلی تعیین میشود.
ازسویدیگر برای برآورد قیمت بستهشدن در این نمودار میانگینی از تمامی قیمتهای باز، بسته، بالا و پایین گرفته میشود. بازه زمانی روزانه و بالاتر از آن برای استفاده از هیکن آشی مناسبتر هستند.
برای خواندن نمودار نیز باید روندهای صعودی و نزولی را تشخیص دهید که با رنگهای قرمز و سبز نشان داده میشوند. درضمن شناخت کندلهای بدون سایه و شمعهایی با بدنه کوچک نیز برای پیبردن به اطلاعات دقیق چارت اهمیت زیادی دارد.
جمعبندی
نمودارها از سری ابزارهای گرافیکی هستند که در بازارهای مالی همچون فارکس بهطور فزاینده مورد استفاده قرار میگیرند. چارتها بهدلیل ارائه تصویری واضح و دقیق از حرکت قیمتی جفت ارزها به شما برای تحلیل و بررسی روندهای احتمالی در آینده کمک میکنند. تعدادی از مهمترین نمودارهایی که در این بازار بهکار میروند شامل خطی، میلهای، شمعی و هیکن آشی است که برای خواندن آنها باید دانش و مهارت کافی را بهدست آورید.