همانطور که گفتیم خرید گوشی جدید میتواند یک کار چالشبرانگیز باشد. با وجود گزینههای متنوع در بازار، انتخاب گوشی مناسب میتواند دشوار باشد. در این مقاله، ما یک راهنمای جامع برای خرید اقساطی گوشی ارائه میدهیم که به شما کمک میکند تا گوشی مناسب برای نیازهای خود را انتخاب کنید.
در این راهنمای خرید گوشی به این مباحث میپردازیم:
- چه نکاتی را باید در هنگام خرید گوشی در نظر بگیرید؟
- انواع مختلف گوشیها کدامها هستند؟
- چگونه گوشی مناسب را با بودجه خود پیدا کنید؟
نکاتی که در خرید گوشی باید به آنها توجه داشت
گوشیها از بسیاری جهات متفاوت از هم هستند و این تفاوتها عملکرد، جذابیت، قیمت و کارکرد آنها را متفاوت میکند. آنچه که باعث تفاوت عملکرد و قیمت گوشیها میشود شامل مدل، برند، ظرفیت حافظه و رم، ظرفیت باتری و نوع آن، کیفیت دوربین، جنس بدنه و صفحه نمایش، رزولوشن و پردازنده (CPU) توجه کرد. ما در این راهنمای خرید گوشی به مهمترین آنها میپردازیم
قیمت
گوشیها از نظر قیمت در ردههای مختلفی هستند. به طور کلی هر چه عملکرد و کیفیت گوشی بالاتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است. البته استثنائاتی نیز وجود دارد و برخی از شرکتها به دلیل سیاستهای رقابتی، گوشیهای باکیفیتی را در قیمتهای مناسب عرضه میکنند. علیرغم این نوع سیاستها، میتوان گفت گوشیهای محبوب و باکیفیت برندهای مطرح، قیمت بالایی دارند. از این رو قیمت یکی از ویژگیهایی است که در هنگام خرید گوشی باید به آن توجه داشته باشید.
اگر قیمت گوشی برایتان چندان مهم نیست و میتوانید هزینه آن را به طور کامل پرداخت کنید، احتمالا نیازی نیست به این ویژگی توجه زیادی داشته باشید. اما اگر هزینه پرداخت گوشی را به طور کامل ندارید باید روی ویژگی قیمت توجه بیشتری داشته باشید.
در این صورت دو راه پیش روی شما است. راه اول این است که قید گوشی دلخواه خود را بزنید و سراغ یک گوشی مناسب به اندازه بودجه خود بروید. اما راه دوم که جذابیت بیشتری دارد استفاده از اعتبار خرید اقساطی دیجیپی است. دریافت اعتبار بدون نیاز به ضامن و پیش پرداخت و تنها با سفته الکترونیکی امکان پذیر است. با دریافت این اعتبار میتوانید از فروشگاههای طرف قرارداد دیجیپی مانند خرید اقساطی از دیجی کالا، گوشی دلخواه خود را تهیه کنید.
مدل گوشی
منظور از مدل، طراحی یا تنوع خاصی از تلفن همراه است که آن را از سایر مدلهای همان برند متمایز میکند. هر مدل از تلفنهای همراه معمولاً یک نام یا شماره منحصر به فرد دارد. انواع مختلفی از مدلهای تلفن در بازار موجود است، از جمله:
مدلهای پرچمدار
گوشیهای پرچمدار جزء گوشیهای رده بالا در هر برند هستند که جدیدترین فناوری، ویژگیهای پیشرفته و کیفیت ساخت عالی را ارائه میدهند. این گوشیها که با عنوان گوشیهای برتر نیز شناخته میشوند؛ اغلب قیمت بالایی دارند و هدفشان ارائه بهترین تجربه کاربری است.
مدلهای میان رده
گوشیهای میانرده گوشیهای هستند که کارکرد آنها در رده متوسط یا میانه است. این گوشیها برخلاف گوشیهای پرچمدار قیمت مناسبی دارند و اکثر نیازهای کاربران را برآورده میکنند.
مدلهای گیمینگ
گوشیهای گیمینگ همانطور که از نام آنها پیداست برای ارائه بهترین عملکرد در زمینه گیمینگ طراحی شدهاند. این نوع گوشیها از ویژگیهایی همچون نمایشگرهایی با نرخ تازه سازی بالا، پردازندههای قدرتمند، سیستمهای خنک کننده پیشرفته و لوازم جانبی مخصوص بازی برخوردار هستند.
فبلتها
احتمالا تا به حال نام فبلت را نشنیدهاید. فبلتها گوشیهایی هستند که صفحه نمایش آنها معمولاً از 5.5 تا 6.9 اینچ یا حتی بزرگتر است. در واقع فبلت به گوشیهایی با صفحه نمایشهای بزر اطلاق میشود. این نوع گوشیها تجربه چندرسانهای همهجانبه را ارائه میکنند و برای بازی، تماشای فیلم، گیمینگ و… مناسب هستند.
گوشیهای تاشو
گوشیهای تاشو نیز یکی دیگر از مدلهای رایج گوشیها با صفحه نمایشهای انعطافپذیر هستند. این گوشیها راحتی یک گوشی هوشمند و نمایشگر بزرگ تبلت را ارائه میدهد. گوشیهای تاشو نیز نوعی فبلت محسوب میشوند.
برند
در حال حاضر شرکتهای زیادی در عرصه تولید و عرضه انواع گوشیها فعالیت دارند که محبوبترین و پرفروشترین آنها عبارتند از:
- سامسونگ
- آیفون
- هواوی
- شیائومی
- وان پلاس
- نوکیا
- گوگل پیگسل
- و…
ویژگیهایی که به آنها اشاره کردیم جزء ویژگیهای کلی هستند که احتمالا بسیاری از ما در هنگام خرید گوشی به آنها توجه داریم. اما در کنار ویژگیهای فوق، توجه به ویژگیهای تخصصیتر اهمیت بیشتری دارد. ویژگیهایی که در ادامه به آنها پرداخته شده است جزء ویژگیهای تخصصی هستند:
ظرفیت حافظه و رم
یکی از سوالاتی که هنگام خرید گوشی باید از خود بپرسید این است که من به چه مقدار ظرفیت حافظه و رم نیاز دارم؟ پاسخ به این سوال به کارکرد یا نوع استفاده شما از گوشی بستگی دارد. به عنوان مثال اگر از گوشی برای ضبط فیلم استفاده میکنید باید بدانید که ضبط با کیفیت 4K به ازای هر 1 دقیقه فیلمبرداری، حدود 300 مگابایت از فضای ذخیرهسازی استفاده میکند.
در حالی که ضبط با کیفیت Full HD تنها از حدود 100 مگابایت فضای ذخیرهسازی در دقیقه استفاده میکند. یا در مورد عکسها به طور متوسط هر عکس به 5 مگابایت فضای ذخیرهسازی نیاز دارد. بنابراین اگر از علاقمندان به سلفی هستید، 30 گیگابایت فضای ذخیرهسازی به معنای ذخیره تقریباً 6000 عکس است. با این حال باید گفت قانون دقیقی در مورد میزان ظرفیت حافظه و رم مورد نیاز برای همه افراد وجود ندارد؛ اما راهنمای زیر میتواند کمککننده باشد:
ظرفیت حافظه و رم مناسب برای کاربران عادی مانند مرور رسانههای اجتماعی یا استفاده از برنامههای خاص گوشی و… حداقل 2-4 گیگابایت رم و 32-64 گیگابایت حافظه داخلی است.
برای گیمرها به خصوص گیمرهایی که به بازیهای سنگین وابسته هستند، داشتن گوشی با حداقل 6-8 گیگابایت رم و 128 گیگابایت حافظه داخلی یا بالاتر گزینههای مناسبی محسوب میشوند.
برای کاربرانی که به شدت به گرفتن عکس و فیلم علاقمند هستند، گوشیهایی با ظرفیت ذخیرهسازی 128 گیگابایت و بالاتر میتواند جزء گزینههای مناسب باشد.
نوع باتری و ظرفیت آن
ظرفیت باتری بر حسب میلی آمپر ساعت (mAh) تعیین میشود. هر چه میزان میلیآمپر ساعت باتری بالاتر باشد به معنای ظرفیت بالاتر آن در نگهداری شارژ است. بنابراین باید بر حسب کاربری خود به ظرفیت باتری توجه داشته باشید. در کنار ظرفیت، نوع باتری نیز مهم است. در حال حاضر باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری جزء بهترین باتریها محسوب میشوند.
در مورد انتخاب ظرفیت مناسب باتری نیز قاعده دقیقی وجود ندارد. اما توصیه ما این است که اگر جزء کاربران عادی هستید، ظرفیت باتری از 3000 میلی آمپر ساعت تا 4000 میلی آمپر ساعت برای شما کافی به نظر میرسد. برای گیمینگ، ظرفیت باتری بالاتر یعنی 4000 میلی آمپر ساعت تا 5000 میلی آمپر ساعت مناسب است. برای علاقهمندان به عکاسی و فیلمبرداری نیز ظرفیت باتری 4000 میلیآمپر ساعت یا بالاتر توصیه میشود.
دوربین موبایل
یکی از ویژگیهای مهم و جذاب گوشیها برای کاربران، دوربینهای باکیفیت است. گوشیها به دوربینهای مختلف و متفاوتی مجهز هستند. برخی از انواع دوربینها عبارتند از:
دوربین تک لنز: این دوربین از یک لنز و سنسور تشکیل شده و قادر به گرفتن عکس و فیلم است.
دوربین دوگانه: این نوع تنظیم دوربین شامل دو لنز و سنسور است. دوربینهای دوگانه، ویژگیهایی همچون سنجش عمق و زوم اپتیکال را ارائه میدهند.
دوربین سه لنزی: این دوربین دارای سه لنز و سنسور است. دوربین سه لنزی قادر به ارائه ویژگیهایی همچون عکسهایی با زاویه فوقالعاده و عکاسی در نور کم است.
دوربین چهار لنز و فراتر از آن: این لنزها مختص برخی از گوشیهای هوشمند سطح بالا یا پرچمدار است. اما آنچه که کیفیت دوربین گوشی را مشخص میکند شامل عواملی چون مگاپیکسل، دیافراگم و لرزشگیر اپتیکال است.
مگاپیکسل: هر چه میزان وضوح وضوح (مگاپیکسل) دوربین بیشتر باشد به همان اندازه میتواند منجر به تصاویر واضحتر و دقیقتر شود. حداقل و حداکثر کیفیت مگاپیکسل از حدود 2 مگاپیکسل تا 108 مگاپیکسل یا حتی بالاتر است.
دیافراگم: دیافراگم وسیع یا باز امکان ورود نور بیشتر را امکانپذیر میکند و در نتیجه دوربین عملکرد بهتری در نور کم و خواهد داشت.
لرزشگیر اپتیکال: مجهز بودن دوربین به لرزشگیر اپتیکال به کاهش لرزش دوربین کمک میکند و در نتیجه عکسها و فیلمهای شما واضحتر خواهد بود.
جنس بدنه
گوشیها به بدنههای متفاوتی مجهز هستند. معمولا در ساخت بدنه گوشیها از شیشه، پلاستیک، فلز و سرامیک استفاده میشود. هر یک از این بدنهها معایب و مزایای خاص خود را دارند:
شیشه: گوشیهایی که به بدنه شیشهای مجهز هستند معمولا ظاهری زیبا و شیک دارند. با این حال شیشه مستعد شکستن و کثیف شدن است. کافیست یک بار گوشی را به دست بگیرید تا بعد از آن چندین اثر انگشت را روی آن مشاهده کنید.
پلاستیک: گوشیهای بدنه پلاستیکی، گوشیهایی سبک وزن هستند. معمولا از پلاستیک در گوشیهای رده پایین و رده متوسط استفاده میشود. زیرا پلاستیک قیمت کمتری نسبت به شیشه دارد و خطر شکستگی آن نیز کمتر است. با این حال پلاستیک زیبایی شیشه و دوام فلزات را ندارد.
فلز: گوشیهای بدنه فلزی به دلیل دوام جزء بدنههای محبوب و البته گران قیمت محسوب میشوند. آلومینیوم یکی از فلزات رایج در انواع گوشیها است. گوشیهایی که به بدنه فلزی مجهز هستند مقاومت خوبی در برابر حرارت نیز دارند. این گوشیها از نظر ظاهری نیز زیبایی لازم را دارند.
سرامیک: گوشیهای سرامیکی جز گوشیهای لوکس محسوب میشوند. سرامیک در برابر خش مقاوم است و زیبایی بینظیری دارد. با این حال تنها ایراد سرامیک نیز دوام کم آن در برابر ضربه است.
ارتباطات بیسیم
فناوری ارتباطات بیسیم نقش مهمی در سرعت انتقال دادههای شما دارد. در حال حاضر گوشیها بسته به مدل آنها ممکن است از یکی از فناوریهای 4G و 4.5G و 5G یا همه آنها پشتیبانی کنند.
ارتباطات 4.5G
شبکه 4.5G یک نسخه پیشرفتهتر و سریعتر از شبکه 4G است. این شبکه یک گام میانی بین 4G و 5G است که در مقایسه با شبکههای قدیمیتر، سرعت بالاتری را ارائه میدهد. در حال حاضر بسیاری از گوشیهای هوشمند مدرن با شبکه های 4.5G سازگار هستند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که در دسترس بودن و پشتیبانی شبکه با توجه به منطقه و اپراتور خاص متفاوت است.
ارتباطات 5G
ارتباطات بیسیم 5G نسل جدیدی از فناوری بیسیم است که در سال 2019 معرفی شد و نسبت به نسلهای قبلی سرعت بالا تری دارد. این فناوری سرعت دانلود تا 10 گیگابیت بر ثانیه را ارائه میدهد.
ارتباطات 6G
فناوری 6G در حال حاضر در حال توسعه است و در نسل فعلی گوشی های هوشمند استفاده نشده است و انتظار میرود این تکنولوژی در سالهای آینده به بازار عرضه شود. 6G نسل بعدی فناوری شبکه تلفن همراه است که سرعت، کارایی و ظرفیت بیشتری نسبت به 5G ارائه میدهد.
بر اساس استانداردهای 3GPP، 6G باید سرعت دانلود حداقل 100 گیگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود حداقل 20 گیگابیت بر ثانیه را ارائه دهد. این سرعتها بسیار بیشتر از سرعتهای ارائه شده توسط 5G هستند.
نسل | سرعت دانلود | سرعت آپلود |
3G | 2 مگابیت بر ثانیه | 0.6 مگابیت بر ثانیه |
4G | 1 گیگابیت بر ثانیه | 500 مگابیت بر ثانیه |
5G | 10 گیگابیت بر ثانیه | 2 گیگابیت بر ثانیه |
6G | 100 گیگابیت بر ثانیه | 20 گیگابیت بر ثانیه |
قابلیت ضدآب بودن و مقاومت در برابر آب
یکی از قابلیتهای مهم گوشیها که حتما باید به آن توجه داشته باشید میزان مقاومت آنها در برابر آب یا رطوبت است. نفوذ ناپذیری گوشیها در برابر رطوبت، متفاوت از هم است و با درجات مختلفی مشخص میشود. درجهبندی IP، مخفف عبارت Ingress Protection، یک استاندارد بینالمللی است که میزان مقاومت تجهیزات الکتریکی در برابر نفوذ گرد و غبار و مایعات را اندازهگیری میکند.
این درجهبندی از دو رقم تشکیل شده است: رقم اول نشاندهنده میزان مقاومت در برابر نفوذ گرد و غبار و رقم دوم نشاندهنده میزان مقاومت در برابر نفوذ مایعات است. برای خرید موبایل درجهبندی IP6 کافی است و نیازی به درجهبندی بالاتر نیست. با این حال، اگر گوشی در محیطی قرار دارد که در معرض پاششهای آب با فشار زیاد باشد و یا احتمال غوطهور شدن در آب وجود دارد، ممکن است به درجهبندی IP بالاتری نیاز باشد.
پردازندهها
گوشیها به پردازندههای مختلفی مجهز هستند. پردازنده یا CPU یکی از مهمترین قطعات گوشیها است که بر قابلیتهای چندوظیفهای، عملکرد برنامه و بازی، سرعت پردازش دادهها و نحوه پاسخگویی گوشی تاثیرگذار است. برخی از انواع مختلف پردازندههای گوشی عبارتند از:
- کوالکام اسنپدراگون
- مدیاتک
- اگزینوس سامسونگ
- پردازندههای سری A اپل
پردازندههای گوشیها از نظر عملکرد شامل دو پردازنده کوالکام و مدیاتک است. کوالکام، پردازنده محبوب، پیشرفته و گرانقیمت است؛ اما مدیاتک جزء پردازندههای مقرون به صرفه محسوب میشود. پردازنده کوالکام شامل سه سری اصلی است که عبارتند از:
- Snapdragon 800: این پردازنده که در گوشیهای پرچمدار استفاده میشود جزء قدتمندترین پردازندهها است.
- Snapdragon 700: پردازنده Snapdragon 700 در گوشیهای میانرده و پرچمدار اقتصادی استفاده میشود.
- Snapdragon 600: این پردازنده مختص گوشیهای میانرده است.
در حال حاضر پردازنده Snapdragon 8 Gen 3 از کوالکام و +Dimensity 10000 از مدیاتک جزء جدیدترین و قدرتمندترین پردازندهها هستند که در گوشیهای پرچمدار 2024 استفاده خواهند شد.
پردازندههای مناسب برای امور مختلف عبارتند از:
امور اقتصادی | امور روزانه | تولید محتوا و ویدئوسازی | گیمینگ |
Snapdragon 600 | Snapdragon 700 | Snapdragon 800 | Snapdragon 800 |
Helio G900 | Dimensity 9000 | +Dimensity 10000 | +Dimensity 10000 |
MediaTek Dimensity 900 | Apple A15 Bionic | Apple M2 Pro | Apple A16 Bionic |
جنس گلس صفحه نمایش
علاوه بر بدنه گوشی، توجه به جنس شیشه گوشی نیز مهم است. در حال حاضر گوریلا گلس و شیشه اژدها (Asahi Glass) جزء محافظهای رایج در انواع گوشیها هستند. این دو محافظ جزء بهترین محافظها هستند. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که گوریلا گلس انواع مختلفی دارد و هر سال یک نسخه جدید و بهبود یافته از آن نسبت به نسخه قبلی منتشر میشود. در حال حاضر، آخرین نسخه ها شامل گوریلا گلس 6 و گوریلا گلس ویکتوس (GG7) است.
رزولوشن
وضوح تصویر یا رزولوشن گوشی از ویژگیهایی است که بر کیفیت نمایش محتواهای تصویری و ویدئویی تاثیر زیادی دارد. در حال حاضر وضوح گوشیها شامل موارد زیر است:
- رزولوشن HD (1280 x 720 پیکسل)
- فول اچ دی یا FULL HD (1920 x 1080)
- رزولوشن Quad HD (2560 x 1440 پیکسل)
- Ultra HD 4K یا رزولوشن (3840 x 2160)
بهترین رزولوشن Ultra HD 4K است. این رزولوشن جزئیات و وضوح بیشتری را ارائه میدهد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در رزولوشن گوشی، باید سراغ کیفیتی بروید که مناسب کاربری شما باشد. به عنوان مثال برای کاربریهای عادی وضوح HD یا Full HD مناسب است؛ اما برای گیمینگ باید سراغ وضوح بالاتر مانند Quad HD بروید. برای کاربران عکاسی و فیلمبرداری نیز وضوح Quad HD یا Ultra HD 4K مناسب است.
نرخ تازه سازی صفحه
رفرش ریت یا نرخ تازهسازی به تعداد دفعاتی که نمایشگر تصویر خود را در هر ثانیه تازه میکند، اشاره دارد. نرخ تازه سازی با هرتز (هرتز) اندازه گیری میشود و دو نوع است:
رفریش ریت 60 هرتز: این نرخ رفرش استاندارد است و به این معنی است که نمایشگر 60 بار در ثانیه تازه می شود. این نرخ برای کاربران عادی مناسب است.
رفریش ریت 120 هرتز: رفرش ریتهای بالاتر اسکرول نرمتر، انیمیشنهای سریعتر و تجربههای بهتر بازی را ارائه میدهند و برای کاربران حرفهای مناسب هستند.
کیفیت صفحه نمایش
گوشیها از نظر کیفیت صفحه نمایش سه دسته هستند:
نمایشگر LCD
نمایشگرهای LCD از نور پسزمینه برای تولید تصاویر استفاده میکنند. این نمایشگرها قدرت خوبی در بازتولید رنگ و روشنایی دارند، اما معمولاً نسبت کنتراست آنها در مقایسه با سایر نمایشگرها کمتر است.
نمایشگر OLED
نمایشگرهای OLED برخلاف السیدی نیازی به نور پس زمینه ندارند. این نوع نمایشگرها روشنایی هر پیکسل را به صورت جداگانه کنترل میکنند.نتیجه نهایی عملکرد نمایشگرهای OLED روشنایی بالا، کیفیت خوب تصاویر و کنتراست بالا است.
نمایشگر AMOLED
نمایشگرهای AMOLED نوع خاصی از نمایشگرهای OLED هستند. در واقع میتوان این نوع نمایشگر را نسبت به نمایشگرهای OLED پیشرفتهتر دانست، ویژگی کلی و منحصر این نوع نمایشگرها کاهش تاری حرکت و نیز کنتراست بالا است. نمایشگرهای AMOLED جزء بهترین نمایشگرهای گوشی محسوب میشوند.
سخن نهایی
خرید یک گوشی چه به صورت نقد وچه اقساطی، هزینهای را به شما متحمل میکند. پس وقتی قرار است برای خرید گوشی متحمل هزینه شوید، انتخاب درست و آگاهانهای داشته باشید. انتخاب آگاهانه به معنای در نظر گرفتن فاکتورهایی است که در گوشیهای مختلف، متفاوت است. ما در راهنمای خرید گوشی به بسیاری از این فاکتورها پرداختیم و امیدواریم که با در نظر گرفتن این فاکتورها و روش خرید اقساطی از طریق اعتبار دیجیپی بتوانید انتخاب خوبی داشته باشید.