در تصادفات رانندگی با دردسرهای متعددی مواجه میشوید که بخشی از آن به کارهای اداری مرتبط میشود. ترخیص خودروی تصادفی ازجمله رایجترین اقداماتی است که باید بعد از وقوع حادثه انجام دهید که مراحل آن با توجه به شرایط و نوع تصادف کمی متفاوت خواهد بود.
دیجیپی بهمنظور افزایش آگاهی شما در پیگیری مراحل ترخیص خودرو تصادفی و مدارک لازم برای این کار، در ادامه مطلب به ارائه پاسخ جامع و کاملی به سوال چگونه خودروی تصادفی را از پارکینگ ترخیص کنیم، میپردازد.
دلایل اصلی توقیف خودروهای تصادفی
در تمام سوانح رانندگی که در آن آسیب جسمی به شخص ثالث وارد و یا منجر به فوت او شود، خودروی راننده مقصر را به پارکینگ منتقل میکنند.
دلیل اصلی توقیف خودرو در تصادفات رانندگی این است که مطابق قانون، خودرو از مهمترین و اصلیترین مدارکی محسوب میشود که دادگاه میتواند با بررسی آن، حکم صحیح و درستی صادر کند. به همین دلیل است که تا نهایی شدن رای دادگاه باید خودرو در پارکینگ راهنمایی و رانندگی بماند.
در این شرایط، باید اطلاع کافی از مراحل و نحوه پرداخت خلافی ماشین داشته باشید تا بتوانید بعد از صدور رای، در کمترین زمان و بدون دردسرهای خستهکننده، خودرو را از پارکینگ ترخیص کنید.
مراحل ترخیص خودروی تصادفی در شرایط مختلف
برای ترخیص خودروی تصادفی از پارکینگ، باید سه مرحله اصلی و مهم را پشتسر بگذارید، ازجمله:
- استعلام آدرس پارکینگی که خودرو در آن نگهداری میشود را بگیرید.
- استعلام نحوه پرداخت خلافی ماشین، مبلغ و عوارض مرتبط با آن را پیگیری کنید.
- مدارک ترخیص خودرو تصادفی را آماده کرده و برای ترخیص خودرو به پارکینگ موردنظر مراجعه کنید.
اصلیترین مراحل ترخیص خودرو تصادفی شامل موارد ذکر شده است؛ اما باید بدانید که برخی مراحل نیز وجود دارد که با توجه به شرایط و نوع تصادف متفاوت خواهد بود.
بهعنوان مثال، برخی مراحل برای ترخیص خودرو در تصادفات منجر به فوت وجود دارد که با مراحل ترخیص خودرو در تصادف منجر به جرح متفاوت است. این تفاوتها شامل موارد زیر است:
مراحل ترخیص خودرو در تصادف جرحی
مراحل ترخیص خودرو تصادفی که در آن آسیبهای جسمی رخ داده است، با درنظر گرفتن مقصر بودن و یا نبودن افراد حاضر در حادثه، به دو شکل زیر است:
ترخیص خودروی فرد مصدوم
باید با ارائه مدارک لازم و طی کردن مراحل اداری، خودرو را از پارکینگ ترخیص کند.
ترخیص خودرو فرد مقصر
در صورتی که راننده مقصر، بیمه شخص ثالث معتبر داشته باشد، میتواند با ارائه آن به دادگاه، پرداخت دیه را تضمین کند و اجازه خروج خودرو از پارکینگ را از دادگاه بگیرد. لازم به ذکر است که در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث، امکان ترخیص خودرو از پارکینگ پیش از رای دادگاه، تعیین مبلغ خسارت و همچنین پرداخت کامل دیه وجود ندارد.
مراحل ترخیص خودرو در تصادف منجر به فوت
مراحلی که باید برای ترخیص خودرو در تصادفات منجر به فوت انجام دهید، کمی متفاوت است. به این شکل که ابتدا، کارشناس راهنمایی و رانندگی، میزان تقصیر هر راننده را تعیین خواهد کرد که شامل شرایط مختلف زیر است:
- در صورتی که مقصر کامل حادثه یکی از رانندهها باشد، راننده دیگر میتواند اقدامات لازم بهمنظور رفع توقیف خودروی خود را انجام دهد.
- راننده مقصر باید تا مشخص شدن وضعیت پرونده و رای دادگاه صبر کند و پس از آن با تهیه مدارک ترخیص خودرو تصادفی برای رفع توقیف به پارکینگ موردنظر مراجعه کند.
مراحل ترخیص خودروی تصادفی در صورت فوت مالک خودرو
اگر در تصادف رانندگی، مالک خودروی تصادفی فوت کند، باید برای رفع توقیف و نحوه پرداخت خلافی ماشین، حتما انحصار وراثت انجام شود. پس از این مرحله، اولیای دم میتوانند با ارائه مدارک لازم و بهویژه گواهی انحصار وراثت برای رفع توقیف خودرو اقدام کنند.
مدارک لازم برای ترخیص خودرو تصادفی از پارکینگ
همانطور که اشاره شد، اصلیترین مرحله برای رفع توقیف خودرو، ارائه مدارک درخواستی و مهم است. مدارک ترخیص خودرو تصادفی درواقع همان مدارکی است که پلیس راهور به شما اعلام خواهد کرد که شامل موارد زیر میشود:
- نامه اجازه ترخیص با امضای قاضی پرونده
- اصل کارت ملی و کپی آن(مالک و راننده خودرو)
- اصل شناسنامه و کپی آن(مالک و راننده خودرو)
- اصل برگه عدم خلافی خودرو و کپی آن
- اصل برگه پرداخت عوارض شهرداری و کپی آن
- اصل کارت ماشین و برگ سبز خودرو و کپی هرکدام از آنها
- اصل بیمهنامه شخص ثالث و کپی آن
- اصل صورتجلسه، نامهی تصادف و خسارت واردشده بههمراه کپی آنها
توجه داشته باشید که درکنار ارائه مدارک ذکر شده باید حتما عوارض و خلافی خودرو را بهطور کامل و یکجا تسویه کنید؛ درعیر این صورت اجازه ترخیص خودرو از پارکینگ به شما داده نمیشود.
نحوه استعلام خودرو توقیفی
همانطور که در مراحل ترخیص خودرو تصادفی اشاره شد، باید برای استعلام محل توقیف خودرو اقدام کنید. درصورتی که از پارکینگ محل توقیف ماشین خود بیخبر هستید، میتوانید با پیگیری یکی از روشهای زیر از این موضوع اطلاع کسب کنید:
تماس با 110
تماس با 110 و ارتباط با یکی از اپراتوها ازجمله راحتترین روشهای استعلام محل خودروی توقیفی است. برای این کار فقط کافی است اطلاعات لازم را در اختیار اپراتور 110 قرار دهید و از پارکینگ محل توقیف خودروی خود مطلع شوید.
استعلام از طریق پیامک
در این روش میتوانید با ارسال شماره پلاک خودرو به شماره 30005353 از پارکینگ محل توقیف خودرو باخبر شوید. لازم به ذکر است که شماره پلاک خودرو باید بدون نوشتن حرف پلاک و بهصورت پشتسرهم ارسال شود.
استعلام اینترنتی خودرو توقیفی
برای پیگیری محل خودروی توقیفی میتوانید به سایت رسمی پلیس راهور(rahvar120.ir) مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات زیر، از محل نگهداری خودروی توقیفی خود آگاه شوید:
- کد ملی مالک
- شماره پلاک خودرو
هزینه ترخیص خودرو تصادفی
نحوه پرداخت خلافی ماشین و هزینه ترخیص خودرو ازجمله مواردی است که باید پیش از مراجعه به پارکینگ از آن مطلع باشید. بهطور کلی در تعیین مبلغ ترخیص ماشین تصادفی از پارکینگ این فاکتورها درنظر گرفته میشود:
- هزینه جرثقیل
- هزینه پارکینگ
- 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده
لازم به ذکر است که هزینه پارکینگ بهصورت روزانه و به تعداد روزهایی که خودرو در پارکینگ نگهداری شده است، محاسبه میشود. این درحالی است که باید درکنار مبالغ ذکر شده، عوارض شهرداری و تسویه کامل خلافی خودرو را نیز درنظر داشته باشید. هزینه روزانه پارکینگ برای خودرهای تصادفی در شرایط مختلف به شرح زیر است:
- پارکینگ سطح یک: 6800 تومان برای هر روز
- پارکینگ غیرمسقف: 2800 الی 5000 تومان برای هر روز
روش ترخیص خودرو از پارکینگ به صورت اینترنتی
ازجمله خدمات پلیس راهور به صاحبان خودرو این است که فرصت ترخیص خودرو بهصورت اینترنتی فراهم شده است. مراحل ترخیص خودرو تصادفی بهصورت آنلاین به شرح زیر است:
- دانلود و نصب اپلیکیشن پلیس من
- انتخاب گزینه راهور
- کلیلک روی گزینه ترخیص اینترنتی خودرو
- انتخاب پلاک خودروی توقیفی
- انتخاب گزینه درخواست ترخیص
- کلیک روی گزینه تمام شرایط فوق را قبول دارم
- انتخاب گزینه تحویل به خود و یا گزینه تحویل به دیگری
پس از انجام مراحل فوق، یک پیامک به خط شخصی شما ارسال میشود که هنگام مراجعه به پارکینگ باید این پیامک را به مسئول مربوطه نشان دهید.
جمع بندی
مراحل ترخیص خودرو تصادفی همان چیزی است که باید پیش از مراجعه به پارکینگ بهمنظور تحویل خودروی توقیفی خود بدانید. همچنین پیش از هر اقدامی باید با نحوه پرداخت خلافی ماشین و مدارک ترخیص خودرو تصادفی آشنا باشید.
برای راهنمایی کسانی که خودروی آنها بهدلیل حوادث رانندگی توقیف شده است، دیجی پی در این مطلب به بررسی کامل تمام مراحل و مدارک ضروری بهمنظور رفع توقیف خودرو و نحوه استعلام موارد ضروری مانند محل پارکینگ پرداخته است.