سالهاست که از ابداع OR Code میگذرد. حتی ممکن است اولی باری که آن را دیدهاید، به خاطر بیاورید. این فناوری آنطور که باید معرفی نشده است و هنوز هم بسیاری از افراد با این تکنولوژی پیشرفته و متفاوت غریبهاند.
در حال حاضر اغلب افراد با طراحی نمادین سیاه و سفید QR Code آشنا هستند. افزایش نفوذ تلفنهای همراه هوشمند و دسترسی به اینترنت پر سرعت یکی از دلایل استفادهی گسترده از QR Code است. به همین علت است که آنها را تقریبا همه جا میبینیم، خواه برای خرید باشد یا برای تبلیغ و هر چیز دیگر.
طبق تحقیقات Statista فقط در کشور امریکا، حدود 11 میلیون خانواده در سال 2020 QR Code اسکن کردهاند. این رقم در سال 2018 حدود 9.76 میلیون گزارش شده است. ایالات متحده، تنها کشوری نیست که که از QR Code به طور گسترده استفاده میکند. سایر کشورها نظیر فرانسه، استرالیا، مالزی، سنگاپور، سوئیس، تایلند، اندونزی و کانادا از این تکنولوژی عقب نماندهاند. علاوه بر این استفاده از QR Code در آفریقا و منطقهی خاورمیانه نیز رو به افزایش است و از 12 درصد در سال 2017 به 18درصد در سال 2018 افزایش یافته است. شما در این مقاله با کلیات QR Code، مزایا و معایب و کارکردهای آن آشنا میشوید.
QR code چیست
QR مخفف عبارت Quick Response (به معنای واکنش سریع) است. QR code هم چیزی نیست جز یک کد دوبعدی. این کد دارای یک الگوی مربع شکل مشکی است که درون یک صفحه شطرنجی مانند با زمینهی سفید، قرار گرفته است. برای خواندن این کد از دستگاههای عکس برداری مثل دوربینهای تلفن همراه هوشمند استفاده میکنند. QR code کاملا مشابه بارکدها هستند. با این تفاوت که میتوانند به ازای هر واحد سطح اطلاعات بیشتری ذخیره کنند.
یک شرکت ژاپنی به اسم Denso Wave در سال 1990 QR code را ابداع کرد. در ابتدا، از این کد در صنعت خودروسازی و برای تولید، ردیابی و حمل و نقل استفاده میشد. با این حال به آرامی از صنعت خودرو سازی به سایر صنایع مانند مارکتینگ و شناسایی محصول منتقل شد. بسیاری از کارشناسان معتقدند QR code در سالهای ابتدایی فعالیتش آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفت. با این حال QR code در برخی از کشورها، به ویژه چین نقش بسیار مهمی در رشد سریع خدمات پرداخت تلفن همراه ایفا کرده است.
QR code چطور کار میکند؟
یک تفاوت عمده بین QR code و بارکد در آن است که QR code هم میتواند از کاغذ و هم از روی صفحه اسکن شوند. از طرف دیگر، بارکدهای خطی تنها از روی کاغذ قابلیت اسکن دارند. دقیقا به همین علت است که QR code را میتوان در همهی اپلیکیشنها و فروشگاههای آنلاین مشاهده کرد. برای اسکن یک QR code باید یکی از موارد زیر را داشته باشید:
- یک بارکدخوان که قابلیت اسکن QR code را داشته باشد
- یک تبلت یا موبایل با دوربین داخلی
امروزه برنامههای متعددی برای اسکن QR code طراحی شده است و به کاربر اجازه میدهد QR codeها را به آسانی اسکن کنند. تنها کاری که کاربر باید انجام دهد، این است که برنامهی دوربین را باز کند و آن را در مقابل کد قرار دهد. کد بلافاصله آن را شناسایی و نوتیفیکیشن ارسال میکند. بعد از آن کافی است کاربر بر روی آن ضربه بزند تا عملیات به پایان برسد. بعضی از بانکها و اپلیکیشنهای پرداخت میتوانند از پردازش QR codes برای انتقال پول و پرداخت بانک استفاده کنند.
انواع مختلف QR Code
QR codes به دو دسته تقسیم میشوند.
QR codes ایستا (Static QR code)
در این مدل کد، URL مقصد موردنظر به صورت مستقیم در داخل QR code قرار میگیرد. محتوای این دسته از کدها قابل ویرایش نیست. همچنین قابلیت ردیابی ندارد اما میتوان آنها را با اضافه کردن URL اصلاح کرد. QR codes ایستا در صنایع مختلف مانند خدمات پخش و توزیع، خرده فروشیهای فیزیکی، رانندگان تاکسی مورد استفاده قرار میگیرد و فرایند پرداخت را ساده و سریع میکند. در همهی این موارد کاری که باید انجام دهید، اسکن QR codes و انجام سریع پرداختها است.
QR codes پویا (Dynamic QR code)
QR codes پویا قابل ویرایش است. همچنین امکانات مضاعفی نظیر مدیریت آدرس، محافظت از رمز عبور، تحلیل اسکن و تغییر مسیر بر اساس دستگاه را ارائه میدهد. با استفاده از این مدل میتوانید جزئیات مختلف مانند تعداد افرادی که کد را اسکن کردهاند، نوع دستگاهی که برای اسکن به کار بردهاند و محل اسکن و.. را به دست آورد.
در حال حاضر بسیاری از شرکتها به طور گسترده از کدهای داینامیک یا پویا استفاده میکنند. چرا که هم مبلغ خرید و اطلاعات را به آنها نشان میدهد. در نتیجهی این ویژگی، کاربر باید تراکنش را در اپلیکیشن خود قبول کند. همچنین به این معنی است؛ شخصی که QR code را ارسال میکند، کنترل بیشتری بر مبلغ پرداخت دارد. در مدل QR code ایستا، کاربر باید مبلغ خرید را وارد کند و فرستندهی کد مبلغ را تایید کند. QR code پویا با از بین بردن این موانع تجربهی پرداخت بهتری را برای طرفین تراکنش به ارمغان آورده است.
مزایای استفاده از QR code
QR code مزایای مختلفی دارد و به شما کمک میکند با تمام مشتریان بالقوهی خود ارتباط برقرار کنید. بد نیست که نگاهی به این مزایا بیاندازید.
پرداخت فوری
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از QR code تسهیل فرایند پرداخت است. پرداخت از طریق این کدها در مقایسه با سایر روشهای پرداخت بسیار سریع است. تنها کاری که باید انجام دهید اسکن کد و تایید پردازش است. به این ترتیب پرداختها در عرض چند ثانیه انجام میشود.
امنیت درجه یک
پرداخت از طریق QR code امنیت بالایی دارد. QR code چیزی نیست جز ابزاری برای تبادل اطلاعات. هر دادهای که از طریق QR code منتقل میشود رمزگذاری میشود. بنابراین امنیت پرداخت شما را تامین میکند.
راه اندازی آسان
تنظیمات پرداخت از طریق QR code بسیار آسان است. شما به زیرساخت زیادی احتیاج ندارید. تنها ابزار برای اینکار یک گوشی هوشمند با دوربین و یک کد به صورت الکترونیکی یا چاپ شده است. علاوه بر آن استفاده از این روش برخی از الزاماتی که برای دستگاه یا تجهیزات خاص مورد نیاز است را از بین میبرد.
اعتبار بالاتر
پرداخت از طریق QR code یک روش پرداخت بی خطر است. زیرا احتمال بروز هر نوع خطا را از بین میبرد. هریک از الگوهای این مربع سیاه رنگ، از دادههای منحصر به فردی تشکیل شده که قابلیت اطمینان آن را پرداختهای QR code را افزایش میدهد.
موارد اصلی استفاده از پرداخت QR کد
QR کد به کسب و کارهای مختلف، راههای ساده و آسانی را برای پرداخت ارائه میدهد.
جایگاه سوخت
افرادی که به مردم سوخت ارائه میدهند، با استفاده از این روش میتوانند کار پرداخت هزینه را بسیار سادهتر از قبل کنند. کیف پولهایی برای تامین سوخت وجود دارد که به کاربر اجازه میدهد مقدار سوخت مورد نیاز خود را در برنامه وارد کند و سوخت ماشین خود را تامین کند. چنین برنامههایی چندین مدل پرداخت را شامل میشوند و یکی از آنها اسکن QR کد است.
پارکینگ
QR کد میتواند به عنوان یک روش پرداخت برای هزینههای پارکینگ ارائه شود. این راه حال به کاربران اجازه میدهد تا فضای پارک دلخواه خود را جستجو و رزرو کنند. پس از رزرو فضای پارکینگ، کاربر میتواند QR کد موجود در پارکینگ را اسکن کرده و پرداخت را انجام دهد.
فروشندگان
QR کد برای فروشندگان خیابانی که تعداد بسیار کمی کالا برای فروش در اختیار دارند، بسیار مناسب است. آنها به راحتی میتوانند یک کد را به همراه قیمت و توضیحات لازم، برای تمام محصولات خود چاپ کنند. برای خرید هر محصول، کاربر ابتدا باید QR کد را اسکن کرده و پس از تایید توسط فروشنده، پرداخت انجام شود.
کسب و کارهای کوچک و متوسط
در این روش، شرکتها برای هریک از فروشندگان خود یک QR کد چاپ میکنند. این کد بیانگر موقعیت و سایر جزئیات خرید و فروش است. برای پرداخت، مشتری باید QR کد فروشنده را اسکن کند. سپس فروشنده رسید را به تلفن همراه هوشمند مشتری ارسال میکند و او مبلغ را تایید میکند.
همانطور که در این مقاله گفته شد، QR کد با معایب و مزایای زیادی همراه است. این که این فناوری چگونه با دنیای همیشه در حال تغییر تکنولوژی سازگار میشود، موضوع جالبی است. با این حال، تنها زمان است که نشان میدهد این راهکار تکامل پیدا میکند یا اینکه برای همیشه از بین میرود.