در حال حاضر انتقال وجه نسبت به گذشته با تغییرات زیادی همراه شده و امکان جابجایی مبالغ بیشتر در زمانی کمتر فراهم شده است. البته روشهای انتقال وجه نیز تفاوتهای زیادی از نظر فرایند باهم دارند. دو مورد از روشهای الکترونیکی جابجایی پول که در حال حاضر کاربرد زیادی بین همه ما دارد، حواله ساتنا و پایا است. اما ممکن است برای شما سوال باشد که این دو چه تفاوتهایی باهم دارند؟
روش کار حواله ساتنا
سامانه الکترونیکی ساتنا در سال 1385 فعالیت خود را بهصورت رسمی آغاز کرد. همچنین بهصورت ساده عبارت ساتنا خلاصهشده از عبارت «سامانه الکترونیکی تسویه ناخالص آنی» است. همچنین کاربرد این نوع فعالیت بانکی، انتقال وجه و تراکنش مالی بین بانکهای مختلف است. در حال حاضر برای انتقال وجه بینبانکی میتوان از روشهای معمول و رایج دیگری مانند دستگاههای خودپرداز، اپلیکیشن کارت به کارت، اینترنت بانک و موبایل بانک استفاده کرد.
در عین حال انتقال بینبانکی مبالغ بزرگ با استفاده از چک رمزدار نیز امکانپذیر است. اما با توجه به اینکه فرایند حواله ساتنا آسانتر از چک رمزدار بینبانکی است، گزینه بهتری برای انتقال وجه بین بانکها محسوب میشوند.
برای استفاده از سامانه حواله ساتنا میتوان به شعبههای بانکی مختلف که در آن حساب دارید مراجعه کنید و حواله مبلغ را پیش ببرید. همچنین روش آسانتر این است که بهصورت غیرحضوری و با کمک روشهای الکترونیک مانند اینترنت بانک و موبایل بانک، این حواله را انجام دهید.
البته به یاد داشته باشید که برای استفاده از خدمات غیرحضوری باید قبل از هر چیز این خدمات را برای حساب بانکی خودتان فعال کنید.با فعال کردن خدمات غیر حضوری میتوانید هر لحظه با خرید شارژ سیم کارت ایرانسل، اعتبار سیم کارت خود را افزایش دهید.
نکته مهمتر اینکه برای انتقال وجوه بیشتر از 200 میلیون تومان حتما نیاز به مدارک قانونی دارید. بهطور مثال اگر بر اساس معامله خرید املاک و مستغلات قصد انتقال وجه به حساب فروشنده دارید، باید مدارک قانونی خرید ملک مانند قولنامه را به متصدی بانک نشان دهید تا درخواست انتقال وجه را برای شما فعال کند. این کار روشی کاملا قانونی برای جلوگیری از پولشویی و مفاسد و جرائم بانکی است.
بنابراین در تمام انتقالات وجوه بالاتر از بیست میلیارد ریال درون بانکی و بینبانکی (ساتنا) روسای شعب باید اسناد مثبته دال بر هرگونه معامله، قرارداد و یا علت انتقال پول را از مشتری دریافت کنند و یک کپی از آنها را در پرونده تراکنش وجه منتقل شده نگهداری کنند.
روش کار سامانه انتقال وجه پایا
دومین سامانهای که برای حواله و انتقال وجه بینبانکی به کار میرود، سامانه تازه تاسیس پایا است. این سامانه که با نام پایاپای الکترونیکی فعالیت خود را در سال 1388 آغاز کرده امکان تراکنش بانکی و بینبانکی را به روشی بسیار آسانتر و سریعتر فراهم میکند. در عین حال مهمترین کاربردی که برای این سامانه تعریف شده، قابلیت برداشت و واریز مستقیم است که در اختیار مشتریان بانکی قرار میگیرد.
برای توضیح بیشتر باید گفت که در برداشت مستقیم این امکان برای مشتریان بانک فراهم میشود که در بازههای زمانی مشخص، مبلغ پولی را از حساب خود برداشت و به حساب دیگران واریز کنند. این خدمت الکترونیکی گزینهای مطلوب برای انتقال وجوهی مانند وجه شهریه، اجارهبها، حق عضویت و اقساط کالا محسوب میشود.
علاوه بر آن مشتریان بانگی با استفاده از سامانه انتقال وجه پایا به بانک اجازه میدهند که در بازههای زمانی مشخص مبلغی مشخص را از حسابشان کسر کرده و به سایر حسابهای بانکی واریز نماید. بهطور مثال مشتریان اجازه میدهد که مبلغ مشخصی برای اجازه بها، پرداخت قسط و وجوهی که باید در بازههای زمانی مشخص انتقال پیدا کنند، بهراحتی انجام شود. برای مثال بعد از خرید اقساطی لپ تاپ این مبلغ در بازه زمانی مشخص از حساب کسر میشود.
تفاوتهای سامانه انتقال وجه پایا و حواله ساتنا
تا به اینجا درباره چگونگی عملکرد هرکدام از این سامانههای انتقال وجه مطالبی بیان شد که تفاوتهایی در آنها را نشان میدهد. اما تفاوتهای جالب دیگری هم بین این دو روش وجود دارد که قابل توجه است. بهطور مثال مهمترین اختلاف در میزان سقف انتقال وجه است. به عبارت دیگر انتقال وجوه بزرگ و کلان بیشتر از 100 میلیون تومان با کمک حواله ساتنا امکانپذیر است. اما در سامانه پایا امکان انتقال وجوه کلان وجود ندارد.
علاوه بر آن زمان حواله مبلغ هم در این دو روش فرق دارد. در سامانه ساتنا بهصورت لحظهای و آنی انجام میگیرد و نهایتا تا 20 دقیقه بعد مبلغ به حساب بانکی مدنظر مشتری منتقل میشود. البته در نظر داشته باشید که این نوع انتقال وجه فقط باید در ساعات اداری بانکی که حدود ساعت 7 تا 13 است، انجام بگیرد. بنابراین اگر در ساعتی غیر از ساعت اداری بانکی حواله ساتنا را با روشهای غیرحضوری انجام دهید، باید تا ساعت کاری روز بعد صبر کنید تا عملکرد مدنظر شما پیش برود.
سامانه انتقال وجه پایا برخلاف حواله ساتنا فقط در سه ساعت مشخص در روز امکان انتقال وجه را برای مشتریان فراهم میکند. علاوه بر آن میتوانید در هر ساعتی از شبانهروز بهصورت غیرحضوری با سامانه پایا مبلغی را به حسابهای مختلف انتقال دهید؛ اما فقط در ساعت 4 صبح، 11 صبح و 4 عصر در روزهای کاری و غیر تعطیل، سامانه پایا برای انتقال وجه فعال میشود.
البته این موضوع را هم در نظر بگیرید که ممکن است این ساعات در بانکهای مختلف کمی باهم متفاوت باشند. علاوه بر آن در صورتی که بخواهید در ساعتی غیر ساعتهای تعیین شده مبلغی را با این سامانه جابجا کنید، انتقال وجه فقط در ساعات مشخصشده انجام میشود و باید تا ساعت بعدی فعالیت سامانه صبر کنید.
شباهت سامانه ساتنا و پایا
مهمترین شباهت این دو سامانه،ريال قابلیت انتقال وجه آسانتر بینبانکی برای مشتریان بانکی مختلف است. اما شباهت دیگری که بین این دو روش وجود دارد، این است که برای انجام آنها نیاز به شماره شبا دارید. همچنین بدون داشتن شماره شبا امکان کار با این دو سامانه بههیچوجه وجود نخواهد داشت. درنهایت اینکه صاحبان کسبوکار با استفاده از روشهای الکترونیک جدید مانند گرفتن درگاه پرداخت IPG بهراحتی میتوانند تمام فعالیتهای انتقال وجوه بانکی را بهراحتی و بدون نیاز به حضور در شعب بانکی مختلف پیش ببرند تا سرعت عملکرد خود را بیشتر کنند.