بنیانگذاران ریپل توکن این شبکه را که XRP است، برای پرداخت تراکنشها عرضه کردهاند. برای شناخت بیشتر ریپل، کاربرد، مزایا و معایب آن، این مطلب میتواند اطلاعات تکمیلی و مفیدی برایتان بهارمغان آورد.
ریپل (Ripple) چیست؟
ریپل (Ripple) پروژهای است که در راستای نوآفرینی در سیستمهای مالی در سال ۲۰۱۲ کلید خورد. مدیران این سیستم با هدف راحتترکردن پرداختها، افزایش سرعت تراکنشهای مالی در سطح بینالمللی و شفافیت بیشتر تصمیم به خلق شبکه ریپل گرفتند.
برای تسریع در روند انجام تراکنشها و کاهش هزینههای مبتنیبر کارمزد، ریپل توکن اختصاصی خود را با نام اختصاری XRP نیز عرضه کرد.
از سازوکار ریپل بیشتر بدانیم
ریپل برای محققکردن پردازش لحظهای و تراکنشهای قابل پیگیری و با کارمزد پایین از فریمورک پرداخت استانداردی استفاده میکند.
در واقع شبکه ریپل حاصل تلفیق بانکها و موسسات مالی مختلف در جهان است که با نام RippleNet شناخته میشود. در این شبکه اجزای مختلفی دیده میشود که هرکدام وظیفه خاصی دارند. اجزای اصلی RippleNet عبارتاند از:
- xCurrent: برای آغاز و تسویه تراکنشها از این نرمافزار که عملکردی شبیه به سوییفت دارد، استفاده میشود.
- xVia : xVia بهعنوان یک رابط برای مشاغلی است که نیاز دارند پرداختهایی را برای مشتریان ارسال کنند. با اتصال API استاندارد، کسبوکارها میتوانند به مجموعهای از بانکها و کاربران ریپل دسترسی داشته باشند.
- xRapid: این عضو از شبکه ریپل وظیفه دارد جفتارزهای با نقدینگی کم را با کمک ارز XRP مبادله کند.
- CBDC: پلتفرمی برای مدیریت، برنامهریزی و انتقال یا سوزاندن ارزهای دیجیتال بانکهای مرکزی برای یک پلتفرم.
حالا که با اجزای این شبکه آشنا شدید، بدانید که ریپل برای انجام پرداختها از یک پروتکل در بستر فناوری قابلتوزیع لجر استفاده میکند.
لجر نوعی الگوریتم است که با کمک پروتکل فدرال بیزانس (FBA) زمان تراکنشها را کوتاهتر کرده و موجب میشود تا هزینه کارمزدها نیز کاهش پیدا کند. نام الگوریتم در پروتکل لجر الگوریتم اجماع (RPCA) است و با مکانیسم و عملکرد الگوریتمهای شبکه بلاکچین بیتکوین و دیگر ارزها متفاوت است.
در ریپل برای تامین امنیت لجر، از همین سیستم اجماع استفاده میشود. به این صورت که در پروتکل اجماع، شبکهای از نودها برای تایید مبلغ و اعتبار تراکنشها دستبهدست هم میدهند تا سرعت تسویه در سیستم پرداخت ریپل به حداقل برسد.
برنامههای غیرمتمرکز ریپل کداماند؟
پروژه ریپل تقریبا قدمت زیادی دارد و بههمین دلیل محصولات و برنامههای غیرمتمرکز کاربردی هم تولید کرده است که عبارتاند از:
- Evernode: شبکهای بدون مجوز است که با ویژگی مقیاسپذیری بهعنوان شبکه لایه دوم قراداد هوشمند کار میکند.
- Bithomp: مرورگر XRPL است.
- GateHub: جهت پیگیری بیمههای GateHub روی پروتکل لجر XRP از این اكسپلورر استفاده میشود.
- NFT.cafe: بهعنوان مارکتپلیس NFT فعالیت میکند.
- Space mermaids: یک بازی مهیج با محتوای سرگرمی و کنجکاوی است.
ارز دیجیتال (XRP) چیست؟
ارز دیجیتال ریپل (XRP) توسط همین پروژه و بهعنوان یک دارایی جهت پرداخت کارمزدها و منبعی برای نقدینگی مبادلات در صرافیها ایجاد و توزیع شده است. عرضه این ارز به تعداد محدود و در حدود ۱۰۰ میلیارد XRP بوده که تمامی این ارز قبلاز اجرای پروژه ریپل پیش استخراج شده است.
از این میان، حدود ۲۰میلیارد توکن سهم بنیانگذاران ریپل بوده است و ۵۵میلیارد آن در یک حساب اسکرو ذخیره شده و هر ماه یکمیلیارد از آن آزادسازی میشود. بقیه توکنها در ICO به سایر سرمایهگذاران اولیه عرضه شده است.
کاربرد ارز ریپل چیست؟
حتما همه شما میدانید که ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد. خلاف سایر توکنها که نوعی دارایی رمرنگاریشده هستند، این ارز کاربردهای متفاوتتری دارد که عبارتاند از:
- سهولت در انجام تراکنشهای مالی بینالمللی
- انجام تراکنشها و پرداختهای مالی در حداقل زمان
- کمک به کاهش کارمزد در پرداختهای بانکها یا موسسات مالی
- قابل استفاده بهعنوان نقدینگی در تراکنشهای برونمرزی توسط سیستمهای بانکی و بهمنظور در امانماندن از نوسانات نرخ ارز
رقبای ریپل در بازار را بشناسیم
در بازار ارزهای دیجیتال و سیستمهای مختلف پرداختی برای هر شبکه و پروژه میتوان رقبای زیادی معرفی کرد. رقبای ریپل عمدتا شرکتهایی هستند که از پرداختهای بین المللی، فناوری بلاکچین و خدمات مالی پشتیبانی میکنند. مهمترین رقبا برای ریپل عبارتاند از:
- استلار (XLM): شبکهای غیرمتمرکز برای پرداختهای بینالمللی است که سهولت در انجام تراکنشها را محقق ساخته است.
- سوییفت (SWIFT): شبکهای با سیستم مالی کاملا سنتی که پرداخت و تسویههای بین بانکی و موسسات مالی را بدون فناوری بلاکچین انجام میدهد.
قیمت ریپل (XRP) چقدر است؟
قیمت ارز دیجیتال ریپل در بازار پرتلاطم و پرنوسان کریپتو ثابت نیست. از عواملی که میتواند تغییرات چشمگیری در بهای این ارز داشته باشد، محبوبیت و کاربرپسندبودن آن است.
هرچه این ارز میان کاربران مشهورتر باشد، تقاضا برای خرید آن بیشتر شده و قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. در مقابل، یک خبر یا حتی یک شایعه منفی میتواند سرمایهگذاران ریپل را با بحرانی عجیب روبهرو کند، چراکه نرخ آن بهشدت کاهش پیدا میکند.
از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت ریپل، شرایط بازار و سیاستهای اقتصادی، تورم و بحران مالی دولتهای مختلف است. بدانید که در چنین شرایطی سرمایهگذاران ترجیح میدهند سرمایهشان را به ارزهای باثباتتری تبدیل کنند.
در آخر نوسانات ارزهای دیجیتال قدری همچون بیتکوین میتواند روی نرخ سایر ارزها تاثیر بگذارد.
معمولا در بازار کریپتو احساسات و هیجانات تریدرها نقش زیادی در تصمیمگیری آنها برای معامله ارز دارد. زمانی که بازار برای ارز مطرحی همچون بیتکوین افزایشی باشد، با توجه به رفتار تریدرها، نرخ ارزهای دیگر هم بیشتر میشود. خلاف این قضیه هم درست است.
ریپل از نگاه طرفداران
طرفداران و کاربران ریپل برای آن مزایا و ویژگیهای مثبتی را برشمردهاند که عبارت است از:
- کارمزد پایین: کارمزد ۰.۰۰۰۱ دلار تا ۰.۰۰۰۴ دلار یک رقم کاملا اقتصادی برای تراکنشهای بینالمللی است.
- سرعت بالای تراکنشها: بانکها و موسسات مالی با کمک شبکه ریپل معمولا در کمتر از ۵ثانیه یک تراکنش را انجام میدهند.
- قابلیت جابهجایی ارز سنتی و دیجیتال: ریپل این امکان را فراهم کرده است که ارز فیات یا سنتی نیز با ارز دیجیتال بهطور همزمان بین بانکها جابهجا شوند.
ریپل از نگاه منتقدان
باوجود کاربران زیاد ریپل و طرفداران بسیار آن، هستند کسانی که این شبکه را بهدلایل مختلفی نقد میکنند. دلایل آنها قانعکننده است، اما بازهم نمیتوان ریپل را کاملا ناکارآمد یا غیرمعتبر دانست. بهطور کلی معایب ریپل به شرح زیر است:
- با توجه به متمرکزبودن ارز ریپل و وابستگی شدید نودهای شبکه به RippleLabs، امنیت و مدیریت ریپل زیرسوال میرود.
- طبق برنامه توزیع XRP و ذخیرهسازی تنها نیمی از آن در یک حساب امانی، میتوان توزیع ناعادلانهای برای این ارز برشمرد.
- درگیربودن ریپل با پرونده حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار کمی روی قیمت آن در بازار تاثیر منفی گذاشته است.
- با درنظرگرفتن اینکه بیشاز نصف XRP در اختیار شرکا و سرمایهگذاران اولیه است و امکان استخراج ارز جدید وجود ندارد، ریسک دستکاری قیمت برای XRP دور از انتظار نیست.
معرفی کیفپولهای ارز ریپل
برای ذخیرهسازی ارز ریپل لازم است از کیفپولهایی استفاده کنید که این ارز دیجیتال را پشتیبانی میکنند. نیاز و انتظار شما از این کیفپولها ممکن است متفاوت باشد. در ادامه معروف و معتبرترین کیف پولهای ریپل را معرفی کردهایم.
کیف پول سختافزاری ریپل
یکی از انواع کیف پولهای ارز دیحیتال، مدل سختافزاری است که معمولا بهصورت آفلاین کار ذخیرهسازی ارز را انجام میدهد. Ledger را میتوان یکی از معتبرترین کیف پولهای سختافزاری بهشمار آورد. این کیف پول نه تنها ارز ریپل بلکه از بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر برای ذخیرهسازی و نگهداری پشتیبانی میکند.
کیفپولهای نرمافزاری ریپل
تعداد کیف پولهای نرمافزاری و آنلاین که ارز ریپل را نگهداری میکنند بسیار بیشتر از انواع سختافرای است. معروفترین این کیف پولها که معتبر هم هستند، عبارتاند از:
- کیف پول تراست ولت (Trust Wallet): این کیف پول با امنیت بالا و امکان نصب روی سیستمعاملهای اندروید و iOS امکان نگهداری، مدیریت و انتقال ریپل و هزاران ارز دیگر را در فضایی با رابط کاربری ساده فراهم میکند.
- کیف پول کوینومی (Coinomi): نرمافزار کوینومی نیز با امنیت و رابط کاربری آسان ارز ریپل و بسیاری دیگر از ارزهای دیجیتال را نگهداری میکند.
- فری ولت (Free Wallet): این کیف پول در ازای نگهداری ارز ریپل هیچ هزینهای از کاربران دریافت نمیکند و در عین حال امن، سریع و ساده است.
نحوه استخراج ارز ریپل (XRP)
زمانی که نام یک ارز دیجیتالی به گوشتان میخورد، این سوال در ذهنتان شکل میگیرد که چطور این ارز استخراج میشود؟ ارز معروفی مانند بیتکوین با فرایند ماینینگ و ارز تتر با تخصیص یک دلار برای هر توکن استخراج میشوند.
اما ارز XRP خلاف اکثر توکنها پروسه ماینینگ را پشتیبانی نمیکند، چراکه در ریپل الگوریتم اثبات اعتبار (Proof of Authority) جای الگوریتم اثبات کار را که در بیتکوین و ارزهای دیجیتالی دیگر بهکار رفته، گرفته است. ازطرفی ارز ریپل قبلاز عرضه بهطور کامل استخراج شده است و دیگر امکان تولید توکن جدیدی وجود ندارد.
جمعبندی
ریپل پروژهای با کارایی تقویت پرداختهای مالی در سیستمهای بانکی و موسسات مالی سراسر جهان است. این شبکه به لطف الگوریتم اعتبار و اجماع توانسته سرعت تراکنشها را افزایش داده و کارمزد را به حداقل برساند.
توکن این شبکه XRP است که بهعنوان دارایی کاربران جهت پرداخت تراکنشها کاربرد زیادی دارد. در کنار این مزایا، متمرکزبودن بیشاز حد و انحصار نیمی از توکنها نزد بنیانگذاران و سرمایهگذاران میتواند خطر دستکاری را همراه داشته باشد. در آخر بدانید که ریپل دیگر استخراج نمیشود و تعداد محدودی از آن در بازار عرضه شده است.