/
/
/
صرافی ارز دیجیتال متمرکز چیست؟
ارز دیجیتال

صرافی ارز دیجیتال متمرکز چیست؟

ارز دیجیتال

صرافی ارز دیجیتال متمرکز چیست؟

برای معامله ارزهای دیجیتال، سرمایه‌گذاری روی آن‌ها و پیداکردن فروشنده باید بستری با زیرساخت‌های لازم فراهم شود‌. صرافی‌های متمرکز با این هدف روی‌کار آمده‌اند تا در یک معامله به‌عنوان واسطه بین خریدار و فروشنده ارز و بهای آن را رد و بدل کنند.

مزایای صرافی‌های متمرکز و نقطه‌ضعف‌های آن به‌همراه سازوکار عملکرد اکسچنج‌ها و معرفی چند صرافی متمرکز محبوب و معتبر موضوعی است که در این مطلب مفصلا به آن پرداخته‌ایم.

آشنایی با صرافی متمرکز ارز دیجیتال

برای انجام معامله و مبادله ارزهای دیجیتالی لازم است طرفین معامله در بستری امن و معتبر ارز و بهای آن را جابه‌جا کنند. به همین منظور صرافی‌های مختلفی روی‌کار آمده‌اند. صرافی متمرکز (CEX) که ترجمه عبارت Centralized Exchange است، مانند یک بازار آنلاین یا بهتر است بگوییم یک بانک مجازی رفتار می‌کند.‌

اولین صرافی ارز دیجیتال در ۱۷ جولای ۲۰۱۰ و با نام MT.GOX روی کار آمد و بعداز آن با توجه به روند افزایشی کاربران و معامله‌گران ارز دیجیتال، صرافی‌های دیگری به‌جمع واسطه‌گران متمرکز پیوستند. از آن جهت به این صرافی‌ها متمرکز می‌گویند که نهاد یا سازمان خاصی مسئول نظارت بر آن‌هاست و برای انجام هرگونه معامله‌ای کاربران باید احراز هویت شوند.

هر صرافی یک پلتفرمی برای کاربران ارائه داده است تا در بستر آن ضمن معامله ارزهای دیجیتال، امکان شرکت در IEO، استفاده از بات‌های معامله‌گر و استیکینگ و کسب سود از آن نصیب‌شان شود.

صرافی متمرکز ارز دیجیتال چگونه کار می‌کند؟

احتمالا همه شما به‌خوبی می‌دانید ارز دیجیتال چیست و چطور باید خرید و فروش شود. اما اینکه یک صرافی متمرکز دقیقا چه‌کاری انجام می‌دهد، ذهن‌ شما را درگیر کرده است. CEXها دارای دفتر ثبت سفارش هستند که order book نامیده می‌شود.‌

این دفاتر در واقع فهرست‌های الکترونیکی هستند که در سرورهای صرافی نگه‌داری می‌شوند.‌ در order book اطلاعاتی مانند مقدار توکن‌های خریداری‌ یا فروخته‌شده و نام توکن درج شده است.

زمانی که یک کابر بعداز ثبت‌نام و احراز هویت، قصد فروش ارز دیجیتالی مد نظرش را دارد، صرافی این درخواست را ثبت می‌کند. اگر خریداری برای توکن پیدا شد و قیمت پیشنهادی فروشنده را پذیرفت، صرافی ارز دیجیتال را از فروشنده به خریدار انتقال داده و بهای آن را از خریدار به فروشنده می‌دهد.

در این میان حق‌الزحمه صرافی که همان کارمزد است، از مبلغ انتقالی کم می‌شود. توجه داشته باشید که کارمزد از هر۲ طرف معامله دریافت می‌شود و نوعی درآمد برای صرافی‌های متمرکز به‌حساب می‌آید.

مزایای صرافی متمرکز چیست؟

با توجه به آمار بالغ بر ۹۰درصد حجم معاملات ارزهای دیجیتال در صرافی‌های متمرکز انجام می‌شود.‌ دلیل محبوبیت و تقاضای بالا برای استفاده از این صرافی‌ها تنها معتبربودن آن‌ها نیست. در ادامه مزایای CEX را به‌طور کامل بیان کرده‌ایم.

در صرافی‌های متمرکز سرعت انجام تراکنش‌ها بالا است

دلیل اینکه بعداز ثبت سفارش فروش، خیلی سریع فروشنده یا فروشندگانی برای ارز دیجیتال پیدا می‌شود، حجم بالای نقدینگی و تعداد زیاد کاربران در این صرافی‌‌ها است.

در صرافی‌های متمرکز، قابلیت‌ها و خدمات کاربرپسندی ارائه می‌شود

در این صرافی‌ها تنها معامله ارز دیجیتال انجام نمی‌شود‌. کاربران می‌توانند از خدماتی متنوعی همچون وام‌دهی و ارائه ابزارهایی برای تحلیل بازار و انتخاب بهترین استراتژی معاملاتی بهره‌مند شوند.

CEXها رابط کاربری ساده‌ای دارند

برای تریدرهای کم‌تجربه چه چیزی بهتر از اینکه در یک فضایی ساده و قابل‌فهم معامله کنند. پلتفرم‌های این صرافی‌ها ضمن عرضه ابزارهای آموزشی موثر، محیطی ساده با رابط کاربری قابل‌فهمی دارند که به معامله سریع‌تر و استفاده راحت‌تر کمک می‌کند.

اطلاعات حساب‌ها در صرافی متمرکز امن است

پروتکل‌های امنیتی پیشرفته و فناوری‌هایی که به داشتن حساب‌هایی امن کمک می‌کند مانند سیستم احراز هویت ۲ مرحله‌ای 2FA امنیت حساب‌ها را برعهده گرفته‌اند. چنانچه حملات سایبری بالاخره دیوار محکم امنیت را بشکنند یا ایراد فنی رخ دهد، صرافی‌ها در قبال پرداخت خسارت به کاربران مسئول‌اند.

کارمزد معامله‌ها در صرافی متمرکز پایین است

برای هر معامله در این صرافی‌ها، نیازی نیست اطلاعات طرفین در شبکه بلاکچین ثبت شود. تنها در زمان واریز یا برداشت لازم است شبکه بلاکچین را به زحمت بیندازیم. ازطرفی این صرافی‌ها نمی‌توانند خودجوش و بدون توجه به‌ قوانین سختگیرانه‌ای که دارند، کارمزد بیشتری دریافت کنند.

معایب صرافی متمرکز از نگاه منتقدان

اگر بخواهیم صادقانه درباره صرافی‌های متمرکز صحبت کنیم باید ضمن تعریف و تمجید و بیان مزایای این صرافی‌ها، نقدهای واردشده و معایب آن‌ها را نیز بازگو کنیم. برخی از منتقدان اعتقاد دارند برای ارزهای دیجیتالی که نوعی دارایی غیرمتمرکز است، معامله در صرافی‌های متمرکز چالش‌هایی ایجاد می‌کند. در ادامه نقاط ضعف CEXها را بیان کرده‌ایم.

امکان هک‌شدن حساب‌ها

به‌دلیل اینکه تمام اطلاعات حساب‌ها و داریی کاربران در کیف پول ارز دیجیتال صرافی جمع‌شده‌ است، فرصت بسیار خوبی برای حملات سایبری و هک‌کردن ایجاد می‌شود.‌ گرچه پروتکل‌های امنیتی در صرافی‌های متمرکز بسیار پیشرفته هستند، اما بازهم هک‌شدن حساب‌ها دور از واقعیت نیست.

احراز هویت، سدی برای کشورهای تحریم‌شده

در صرافی‌های متمرکز حین ثبت‌نام باید احراز هویت شوید. گذشته از وقت‌گیر و کسل‌کننده‌بودن فرآیند احراز هویت، کاربران کشورهایی که در فهرست تحریم‌های یک صرافی هستند، نمی‌توانند از خدمات آن بهره ببرند.

معرفی بهترین صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال

تعداد صرافی‌های متمرکز آنقدری هست که برای انتخاب آن‌ها حسابی سردرگم شوید. اینکه کدام صرافی را انتخاب می‌کنید می‌تواند نقش زیادی در سودآوری معاملات و تریدهای روزنه شما داشته باشد‌. در ادامه بهترین و محبوب‌ترین این صرافی‌ها را معرفی کرده‌ایم.

صرافی هوبی گلوبال (Huobi Global)

هوبی گلوبال در سال ۲۰۱۳ کار خود را با هدف جایگزینی ارز فیات با ارزی مطمئن و معتبر آغاز کرده است. هوبی توکن (Huobi Token)، توکن بومی این صرافی است. این صرافی که یکی از بزرگ‌ترین صرافی‌ها در آسیا محسوب می‌شود، در ابتدا تنها معاملات کاربران چینی را پشتیبانی می‌کرد، اما بعداز مدتی دسترسی به خدماتش را برای تریدرهای کشورهای دیگر آزاد کرد.

کوین تایگر (CoinTiger)

صرافی کوین تایگر که یکی از بزرگ‌ترین اکسچنج‌ها در جهان است از سال ۲۰۱۷ کار خود را تحت‌ مدیریت فرانک لینگ و با همکاری یک تیم متخصص در سنگاپور آغاز کرد. هدف ما از آوردن نام این صرافی در این مطلب این بوده که بدانید کوین تایگر خدماتش را برای تریدرهای ایرانی تحریم نکرده است.

حتی در زمان ثبت‌نام ایران در فهرست کشورهای انتخابی قرار دارد. کاربران کوین تایگر حالا به ۱/۸میلیون نفر از ۴۰ کشور جهان رسیده‌اند. در این صرافی می‌توان ضمن معامله کریپتو و سرمایه‌گذاری روی ارزهای دیجیتال در پروژه‌های IEO که عرضه اولیه صرافی است، نیز شرکت کرد.

صرافی بایننس (Binance)

محال است در بازار ترید ارزهای دیجیتال باشید ولی نام صرافی بایننس به‌گوش‌تان نخورده باشد. این صرافی که اکنون جزء بزرگ‌ترین، معتبرترین و محبوب‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز در دنیا است کار خود را توسط Changpeng Zhao و Yi He در سال ۲۰۱۷ آغاز کرده بود.

حجم معاملات در بایننس به بیش از ۲میلیارد دلار رسیده است که رقم نسبتا بزرگی برای یک صرافی به‌شمار می‌آید‌. پلتفرم این صرافی از چند زبان پشتیبانی می‌کند و دارای نسخه موبایل نیز است. در بایننس ضمن نقدینگی بالا، خدمات بدون وقفه و به‌صورت ۲۴ساعته و در ۷ روز هفته به کاربران عرضه می‌شوند. توکن بومی بایننس BNB است که با خریداری آن می‌توانید در کارمزدهای تراکنش‌ها تخفیف بگیرید.

دلیل کارمزد پایین در این صرافی این است که بایننس بخشی از اکوسیستم BNB چین است که کاربران آن این امکان را دارند تا از بلاکچین اختصاصی برای مبادله ارزهای دیجیتال بهره‌مند شوند. به همین دلیل تراکنش‌ها در این صرافی با امنیت فوق‌العاده، سرعت بالا و حداقل کارمزد انجام ‌می‌شوند.

صرافی کراکن (Kraken)

کراکن، اکسچنجی آمریکایی است که در سال ۲۰۱۱ فعالیت خود را با پشتیبانی از معامله ارزهایی همچون بیت‌کوین، بیت‌کوین‌کش و اتریوم آغاز کرده است. خدمات این صرافی کمی پیچیده است، به‌گونه‌ای که تریدرهای تازه‌کار به‌دلیل دانش پایین، به سختی سر از کار آن درمی‌آورند. شما می‌توانید در صرافی کراکن سرمایه‌تان را در واحدهای پولی مختلف مشاهده کنید.

صرافی متمرکز ارز دیجیتال بهتر است یا غیرمتمرکز؟

صرافی غیرمتمرکز دقیقا نقطه مقابل متمرکز است که قوانین و نظارت‌های سختگیرانه آن را ندارد. در پلتفرم‌های صرافی غیرمتمرکز نیازی به احراز هویت برای ثبت‌نام و معامله نیست. همین موضوع باعث شده است که کاربران کشورهایی که تحت تحریم هستند بتوانند آزادانه‌تر معامله کنند. در این صرافی‌ها کنترل و نظارت بر دارایی‌های‌تان به‌عهده خودتان است.

درباره تفاوت سرعت تراکنش‌ها باید گفت که در صرافی‌های متمرکز تنها صدم ثانیه برای انجام تراکنش زمان لازم است، اما در اکسچنج‌های غیرمتمرکز این زمان به یک دقیقه هم می‌رسد‌.

با این توضیحات اگر به‌دنبال نقدینگی بالا، سرعت بیشتر و کارمزد پایین‌تری در معاملات هستید بهتر است صرافی‌های متمرکز انتخاب شما باشند. اما اگر دانش کافی در حوزه معاملات ارزهای دیجیتال دارید و تمایلی به احراز هویت ندارید یا ترجیح می‌دهید خودتان سرمایه‌تان را کنترل کنید، صرافی‌های غیرمتمرکز برای‌تان مناسب است.

جمع‌بندی

برای ترید و معامله ارزهای رمزنگاری‌شده دیجیتال باید فروشنده و خریدار در فضایی معتبر و امن که برای رد و بدل‌کردن ارز و بهای آن بسترسازی شده است، باهم ارتباط بگیرند. صرافی‌ها با زیرساخت‌های لازم جهت معامله ارزهای دیجیتال این وطیفه را برعهده گرفته‌اند.

در صرافی‌های متمرکز تمامی عملکردها باید تحت قوانین و نظارت نهادهای خاص باشد‌. در این صرافی‌ها که باینتس، کراکن و کوین تایگر نمونه‌ای از آن‌ها هستند، کارمزد تراکنش ها بسیار کمتر از صرافی‌های غیرمتمرکز است.

اگر سرعت تراکنش برای‌تان مهم است و می‌خواهید در بستری با نقدینگی بالا معامله کنید، سراغ اکسچنج‌های متمرکز بروید. اما اگر به‌دلایلی مانند تحریم کشور در برخی صرافی‌ها نمی‌خواهید احراز هویت انجام دهید و خودتان بر سرمایه‌تان کنترل داشته باشید، صرافی‌های غیرمتمرکز گزینه بهتری هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *