/
/
/
سولانا چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال SOL و بلاکچین Solana

در این مقاله میخوانید:

سولانا چیست؟ آشنایی با ارز دیجیتال SOL و بلاکچین Solana

برای یک تراکنش در بیت‌کوین چقدر معطل می‌شوید؟ چرا کسی برای هزینه بالای تراکنش‌های اتریوم فکری نمی‌کند؟ سرعت پایین انجام یک تراکنش همیشه حوصله‌سربر است.
سولانا چیست
در این مقاله میخوانید:

حال تصور کنید سرعت پایین با کارمزد بالای انجام تراکنش همراه شود‌. ارز دیجیتال sol توسعه‌یافته در بلاکچین قدرتمند سولانا است که برای این مشکل راه‌حل مطمئنی دارد.

در سولانا خبری از کارمزدهای غیرمنصفانه و انتظار برای انجام یک تراکنش نیست. اگر ارز sol و سولانا نظرتان را جلب کرده است بیابید در این مطلب جزئیات بیشتری را درباره این بلاکچین و توکن عرضه‌شده‌اش باهم بررسی کنیم.

سولانا، فراتر از یک رمزارز

ارز دیجیتال sol در بلاکچین سولانا (Solana)، که بلاکچینی برپایه رمزارز است و امکان انجام قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز را دارد، توسعه یافته است. این بلاکچین که در بین سال‌های ۲۰۲۰ تا اکنون حسابی طرفداران زیادی در بازار را به خود اختصاص داده است، توانسته انتظار کاربران را از سرعت، خرید به‌صرفه و سرمایه‌گذاری امن برطرف کند‌.

بعداز آنکه بیت‌کوین و اتریوم هرکدام به‌دلیل سرعت پایین تراکنش‌ها و کارمزد بالا باعث شکایت کاربران شدند، سولانا توانسته با قابلیت انجام ۵۰۰۰۰ تا ۶۵۰۰۰ تراکنش در ثانیه حسابی توسعه‌دهندگان و تریدرها را شگفت‌زده کند. این تعداد در برابر ۷ تراکنش در ثانیه برای بیت‌کوین و ۱۵ تراکنش در ثانیه برای اتریوم بسیار خارق‌العاده است.

سولانا با تاکید بر افزایش مقیاس‌پذیری ضمن حفظ امنیت داده‌ها و تمرکز بر سرعت بالای تراکنش‌ها، پشتیبان قابل اطمینانی برای توسعه‌دهندگان و نرم‌افزارهای بلاکچینی در دنیا است. آن‌چه سولانا را خاص و متمایز می‌کند، الگوریتم اثبات تاریخ یا اجماع تاریخ است که باعث شده زمان انجام تراکنش‌ها بسیار کوتاه‌تر شود.

سولانا چطور کار می‌کند

بلاکچین سولانا خلاف سایر رمزارزهای دیگر به‌جای بلاک از Slot استفاده می‌کند. اسلات توسط لیدر‌ها (Leader) یا اعتبارسنج اصلی تولید می‌شود. اعتبارسنج‌ها عضو کلاسترهای شبکه هستند. هر کلاستر یا خوشه لیدر منحصربه‌خود را دارد که اسلات‌ها را به بلاک‌چین اصلی اضافه می‌کند.

این لیدرها در زمان‌های تعیین‌شده تغییر می‌کنند. جالب اینجاست که رایانه‌های مدیریت که داده‌های بلاکچین را نگه‌داری می‌کنند از قبل می‌دانند که کدام لیدر قرار است جایگزین لیدر فعلی شود.

مزایای ارز دیجیتال sol و بلاکچین سولانا

تریدرها و سرمایه‌گذاران زمانی از ارز دیجیتال و بلاکچین جدیدی استقبال می‌کنند که نیاز یا چالش فعلی را حل کرده و آینده‌ای روبه‌رشد داشته باشد. اگر درباره اینکه ارز دیجیتال چیست اطلاعات‌تان کامل باشد، حتما می‌دانید که سرعت بالای هر تراکنش تا چه اندازه می‌تواند در نوسان‌گیری‌های لحظه‌ای در میزان سود یا زیان تریدرها موثر باشد.

سولانا به‌جز فراهم‌کردن زیرساخت‌های لازم و بهره‌گیری از الگوریتم اجماع تاریخ در راستای افزایش سرعت تراکنش‌ها، ویژگی‌های مثبت دیگری هم دارد که عبارت‌اند از:

  • سولانا امکان انجام بیشتر از ۵۰۰۰۰ تراکنش را به‌صورت همزمان و موازی با الگوریتم‌های Sealevel و Turbine فراهم کرده است.
  • هزینه انجام تراکنش‌ها و کارمزد آن‌ها بسیار کمتر از اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال و در حدود 0.00025دلار است.
  • زبان برنامه‌نویسی rust، انتقال راحت به سایر سیستم عامل‌ها و حمایت مالی از پروژه‌های نرم‌افزاری باعث شده محیط مناسبی برای توسعه‌دهندگان بسیاری باشد.
  • به دلیل سرعت بالا و هزینه‌های پایین سولانا پلتفرم عالی برای تجارت NFT است.• سولانا به دلیل عدم نیاز به استخراج رمزارز و مصرف انرژی بالا، دوست‌دار محیط‌زیست است.

منتقدان سولانا چه می‌گویند؟

توکن sol همیشه هم محبوب و پرطرفدار نیست. توسعه‌دهندگان و سرمایه‌گذاران با نگاهی به ارز نسبتا مشابه آن یعنی اتریوم و قراردادهای هوشمند بلاک‌چین‌های آن‌ها، سولانا را تازه‌کار می‌دانند. هرچند که سولانا به‌سرعت و با روند صعودی قابل توجهی درحال تکامل و افزایش قراردادهای هوشمند خود است.

سولانا پروه‌ای گسترده و بزرگ است که مدیریت و تلاش برای ثبات آن کار راحتی نیست. یکی از نقدهای واردشده به سولانا، قطعی‌هایی است که گاهی حین کار پیش می‌آید. این قطعی‌ها گرچه روزبه‌روز کمتر می‌شوند اما توسعه‌دهندگان نگران ضعف در مدیریت و عدم ثبات در چنین پروژه گسترده‌ای هستند.

سولانا رقیب قدر اتریوم

سولانا بلاکچینی با شباهت زیاد به اتریوم است.‌ این ۲ بلاکچین ویژگی‌های مشابهی دارند که یکی از ان‌ها متن‌بازبودن است. سولانا و اتریوم هر۲ منبع‌باز هستند. این ویژگی به سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان قابلیت‌های خاصی ارائه می‌دهد که عبارت‌است از:

  • تجارت توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)
  • توسعه پلتفرم‌های مالی غیر متمرکز DeFi
  • توسعه و ساخت بازی‌های مبتنی بر بلاکچین با شرکت‌های بزرگی مانند FTX

رقیب سرسخت اتریوم برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها که عملیاتی زمان‌بر است از الگوریتم شگفت‌انگیزی به‌نام PoH استفاده می‌کند‌. اتریوم ابتدا برای اعتبارسنجی از الگوریتم PoW استفاده می‌کرد ، ولی PoW ازنظر زمان و انرژی اصلا بهینه نبود.‌

مدتی است اتریوم در پروژه لایه ۲ خود درحال بهره‌گیری از الگوریتم PoS است که صرفه انرژی بهتری را فراهم می‌کند. الگوریتم اعتبارسنجی سولانا یعنی PoH، ترکیبی از ۲ الگوریتم PoS و PoW است. به همین دلیل قدرت پردازش و پاسخ به تراکنش‌ها در سولانا بسیار بهتر از رقیبش است.

برتری‌های سولانا نسبت به اتریوم شاید بسیار چشمگیر باشند، اما قدمت طولانی اتریوم و اعتبار آن در بازار ارزهای دیجیتال توانسته جایگاه این رمزارز را حسابی محکم نگه ‌دارد.

نوآوری‌های سولانا کدام‌اند؟

سولانا برای اینکه بتواند هر۳ نیاز اصلی کاربران را که هزینه پایین تراکنش، امنیت و مقیاس‌پذیری بالا است، باهم برطرف کند، از الگوریتم‌ها و فناوری‌های نسبتا پیچیده‌ای استفاده کرده است. به‌عنوان کسی که در جست‌وجوی اطلاعات کامل و ریزی درباره ارز sol و بلاک‌چین سولانا هستید، خوب است این نوآوری‌ها را که در ادامه آورده‌ایم، بشناسید.

اثبات تاریخچه (Proof of History)

در اکثر بلاکچین‌ها مشکل اساسی این است که نودها برای ایجاد نود جدید باید به اعتبارسنجی‌های زمانی نود قبلی اعتماد کنند. نوآوری اثبات تاریخچه از یک تابعی به‌نام Verifiable Delay Function استفاده می‌کند که با رمزنگاری‌های پیچیده یک مرجع اصلی برای زمان را در اختیار نودها قرار می‌دهد‌.

طبق نتایج این الگوریتم، نودها برای ایجاد نود جدید نیازی به اعتبارسنجی یا اعتماد به برچسب‌های زمان ندارند و بدون اتلاف‌وقت نود جدیدی برای یک تراکنش دیگر می‌سازند.

توربین (Turbine)

توربین را به دلیل شباهت زیادش به بیت تورنت (BitTorrent) ، می‌توان نسخه بهینه‌تری از آن دانست. این پروتکل ماند پل بین اعتبارسنج‌ها عمل می‌کند و هدف از به‌کارگیری آن در سولانا رفع مشکل ترافیک پهنای باند است. توربین این مسئله را با تقسیم‌کردن بلاک‌ها به اجزای کوچک‌تر حل کرده ‌است.

تحمل خطای بیزانس تاور (Byzantium Failure Tolerance Tower)

برای افزایش سرعت تایید تراکنش‌ها، این مدل به الگوریتم اجماع تاریخ کمک می‌کند. با این نوآوری، اجماع حجم بالایی از تراکنش‌ها بدون نیاز به پردازش‌های سنگین انجام ‌می‌شود.

گالف استریم (Gulf Stream)

اینکه ظرفیت انجام تراکنش‌ها در سولانا به بیش از ۵۰۰۰۰ در ثانیه رسیده است. حاصل بهره‌گیری از یک نوآوری دیگری به نام گالف استریم نیز است. سازوکار این مدل به این صورت است که اعتبارسنج‌ها از آن‌جایی‌که ترتیب لیدرهای بعدی و قبلی را می‌دانند، قبل از موعد تراکنش‌ها را برای آن‌ها می‌فرستند. این فناوری نسل پیشرفته‌ای از ممپول یا استخر تراکنش‌های تاییدنشده را بازی می‌کند تا سرعت بهینه و بالایی برای پردازش آن‌ها حاصل شود.

سی‌لول (Sealevel)

به کمک فناوری سی‌لول، سولانا به کاربران این امکان را می‌دهد که در یک زمان چند قرارداد هوشمند را باهم اجرا کنند. سی‌لول را می‌توان به ماشین مجازی تشبیه کرد که تراکنش‌ها را زمان‌بندی کرده ولی اجرا نمی‌کند.
سولانا خلاف بلاکچین‌های تک‌نخی (Single-threaded)، امکان اجرای موازی چندین تراکنش در یک شارد را فراهم کرده است.

پایپ لاینینگ (Pipelining)

یکی از مهم‌ترین فناوری‌ها در اجرای سریع و موازی تراکنش‌ها در سولانا، پایپ لاینینگ نام دارد. در این مدل، داده‌ها طوری قرار گرفته‌اند که هر خروجی داده به‌عنوان ورودی داده بعدی عمل می‌کند.

بلاک‌هایی که در سولانا داده‌های تراکنش‌ها را دخیره می‌کنند توسط سخت‌افزارهای مخصوص اعتبارسنجی‌ شده و نتیجه را به نودها می‌فرستند. در واقع پایپ لاینینگ با کمک سخت‌افزارها نقش زیادی در بهینه‌سازی سرعت تراکنش‌ها از طریق بهینه‌کردن زمان اعتبارسنجی دارد.

کلاد بریک (Cloudbreak)

کلاد بریک ویژگی مقیاس‌پذیربودن سولانا را محقق کرده است. به کمک کلاد بریک ساختاری از داده‌ها ایجاد می‌شود که در آن تمامی داده‌هایی که نیاز به فهرست‌شدن با سخت‌افزار دارند، پردازش می‌شوند.
به زبان ساده، کلاد بریک کمک می‌کند که بلاک‌ها در زمان بسیار کمی ساخته شوند و در نتیجه تراکنش‌ها در حداقل زمان تأیید و انجام می‌شوند.

آرشیوکننده‌ها (Archivers)

اینکه در هر ثانیه بیش‌از ۵۰۰۰۰ تراکنش در سولانا انجام می‌شود، بسیار حیرت‌انگیز است. اما عجیب‌تر اینکه سولانا توانسته مشکل حافظه و ذخیره داده‌های این تراکنش‌ها را نیز حل کند. در یک محاسبه با در نظرگرفتن ۲۵۰ کیلوبایت فضا برای هر تراکنش، طی یک سال سولانا حدودا نیاز به ۴۰ پتابایت فضا نیاز دارد.

برای حل مشکل ذخیره‌سازی داده‌ها، آرشیوکننده‌ها به کمک سولانا آمدند. در این فناوری هر نود می‌تواند داده‌هایش را در نود دیگر ذخیره کند‌. آرشیوکننده‌ها داده‌هایی را که از اعتبارسنج‌ها دریافت می‌کنند، به‌نحوی ذخیره می‌کنند که قابلیت دسترسی داشته باشند.

جمع‌بندی

ارز دیجیتال سول، توکن نسبتا جدیدی است که در بلاکچین سولانا اجرا می‌شود. این بلاکچین گرچه نوظهور است اما توانسته با کمک فناور‌ی‌ها و الگوریتم‌های جدیدی سرعت اجرای تراکنش‌ها را بالاتر ببرد. به زبان ساده، اعتبارسنجی داده‌های تراکنش‌ها و ساخت نود جدید با سرعت بیشتری انجام می‌شود تا وعده ۵۰۰۰۰ تا ۶۵۰۰۰ تراکنش در ثانیه در سولانا محقق شود.

ازنظر سرمایه‌گذاران یا توسعه‌دهندگان ویژگی‌های مقیاس‌پذیری، امنیت داده‌ها و پشتیبانی از تجارت اکوسیستم محبوبی همچون NFT دلیل موفقیت سولانا در این زمان کم است. البته این پایان پیشرفت سولانا نیست. مدیران مبتکر و ایده‌پرداز این بلاکچین با توجه به افزایش قراردادهای هوشمند، آینده‌ای بسیار بهتر و پررونق‌تر برای پروژه سولانا و ارز sol پیش‌بینی کرده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
بلاک چین که برای حفظ داده‌ها از الگوریتم‌های رمز نگاری‌شده کمک می‌گیرد، یکی از فناوری...
بنیان‌گذاران ریپل توکن این شبکه را که XRP است، برای پرداخت تراکنش‌ها عرضه کرده‌اند‌. ...
حال تصور کنید سرعت پایین با کارمزد بالای انجام تراکنش همراه شود‌. ارز دیجیتال sol توس...