همهچیز از ایده و خلق یک کدنویسی نرمافزار توسط آقای ویتالیک بوترین آغاز شد. برنامهنویس روسی که سعی داشت جایگزین خوبی برای بیتکوین بیاورد تا هرآنچه بیتکوین نمیتوانست انجام دهد، در پلتفرم اتریوم قابل دسترس باشد. اتریوم و اتریوم کلاسیک در واقع منشاء تولید یکسانی دارند، اما در طی مسیر از یکدیگر جدا شدند.
چرا جدا شدند؟ مزایا و معایب آنها نسبت به یکدیگر چیست؟ روی کدامیک سرمایهگذاری داشته باشیم؟ آیا هرکدام از آنها تعریف متفاوتی دارند؟ استخراج اتریوم و اتریوم کلاسیک با یکدیگر تفاوت دارند؟ در این مقاله به پاسخ تمام این سوالات میرسید.
اتریوم چیست؟
اتریوم محبوبترین آلتکوین است که به لطف ویتالیک بوترین خلق شد. ویتالیک بوترین تلاش کرد تا یک زبان برنامهنویسی بنویسد و از آن برای ایجاد یک نرمافزار جدید در کنار بیتکوین استفاده کند. جامعه بیتکوین اصلا از ایده او پشتیبانی نکرد. البته این موضوع باعث نشد بوترین تلاشش را متوقف کند. او در ادامه بنیاد اتریوم را تاسیس کرد.
در ابتدا این بنیاد یک صندوق سرمایهگذاری برای ایدههای بوترین بود. این صندوق با هدف تامین مالی بسیار موفق عمل کرد و باعث شد مبلغی حدود 150میلیون رمز ارز را به خود جذب کند. این مبلغ برای ایجاد بلاکچین متن باز اصلی اتریوم کافی بود. اتریوم اصلی در 30 جولای سال 2015 میلادی اجرا شد.
سازوکارهای جدید این رمز ارز نسبت به رمز ارز بیتکوین، توجه بسیاری از معاملهگردان و سازمانهای مستقل غیرمتمرکز را به خود جلب کرد. تولید اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DAO) که مبتنیبر قراردادهای هوشمند بودند، در آن زمان یک حاکمیت بزرگ محسوب میشد. حتی امروز نیز در مقابل جایگزینهایی که برای بیتکوین آمدند، اتریوم ازنظر پیشرفت فناوری برترین و بزرگترین است.
حالا از اتریوم برای سرمایه در گردش بالا و امنیت زیاد شبکه برای کارهای مرتبط با تامین مالی غیرمتمرکز استفاده میشود. این توکن در تمام درگاههای مبادلاتی عمده رمز ارز فروخته شده و در کیف پول اکثر معاملهگران رمز ارز به چشم میخورد. شاخص این ارز در مقایسه با دیگر ارزهای جوان، ثبات بیشتری دارد.
اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم کلاسیک یا ETC در واقع همان اتریوم اصلی است که در سال 2015 راهاندازی شد اما بهخاطر هاردفورکی که در سال 2016 ایجاد شد، پسوند کلاسیک را به آن اضافه کردند. هاردفورک بهروزرسانی نرمافزار است.
در هاردفورک سال 2016 تغییراتی روی شبکه اتریوم اعمال شد که این ارز را به اتریوم نسخه پیش و اتریوم بهروز یا اتریوم کلاسیک تقسیم کرد. علت این تقسیمشدن در بلاکچین رسوایی بود که بهخاطر هکشدن DAO بهوجود آمد و حدود 50 میلیون اتریوم ETH به سرقت رفت. طبیعتا چنین تغییر غیرمنتظرهای نمیتوانست حمایت زیادی داشته باشد.
بیشتر ایجادکنندگان اتریوم مانند ویتالیک بوترین و گاوین وود ترجیح دادند سراغ یک بلاکچین غیرمتمرکز جدید بروند و اتریوم کلاسیک را انتخاب کردند اما اغلب حامیان شبکه اصلی در انجمن رمز ارز، هاردفورک را قبول نکردند. بهعلاوه طرفداران اصلی اتریوم، با وجود نقصهایی که اتریوم کلاسیک داشت توانستند موفقیتهایی را کسب کنند. درحالحاضر نیز اتریوم کلاسیک جزء 10 رمز ارز برتر است.
DAO چیست؟
DAO یکی از محبوبترین صندوقهای پوشش ریسک بر پایه اتریوم بود. این صندوق چون پروسه استفاده بسیار راحتی داشت، توانست سرمایهگذاران زیادی را به خود جلب کند. در دائو، استارتاپها طبق پتاتسیلهایی که داشتند انتخاب میشدند. پروژهای که از فرآیند بازنگری موفق بیرون میآمد، در وایت لیست این پلتفرم قرار میگرفت.
رسیدن به وایت لیست و موفقشدن در بازنگری آسان نبود و استارتاپ برای این جایگاه باید حداقل 20درصد رأیها را به خود جلب میکرد. DAO در واقع یک سازمان خودگران غیرمتمرکز بود. مفهوم سازمان خودگردان غیرمتمرکز ترکیبی از سادگی و استقلال است. به همین علت دائو توانست در مدت زمان کمی رضایت عموم مردم را جلب کند.
با اینهمه استقبال، چرا شبکه اتریوم به 2 بخش متفاوت تبدیل شد و حالا 2 توکن اتریوم داریم؟ همانطور که قبلتر گفتیم رسوایی در 17 ژوئن 2016 مصادف با 28 خرداد سال 1395 اتفاق افتاد که با نفوذکردن به یک مشکل امنیتی، حدود 50میلیون دلار به سرقت رفت. حالا این مشکل فنی چه بود؟
سرمایهگذاران میخواستند از دائو خارج شوند. طی این زمان و این پروسه فرآیندی به نام تابع تقسیم اتفاق میفتد که یک روزنه و خلأ را در کل سیستم بهوجود میآورد. در این وضعیت هکر میتوانست بهجای اینکه خیلی ساده درخواست استرداد وجه کند، یک تابع بازگشتی را به اجرا در بیاورد تا بتواند درخواست پیشاز ثبت تراکنش اولیه در بلاکچین را داشته باشد.
بعداز سرقت، جامعه دائو بسیار عصبانی بودند و از ویتالیک بوترین میخواستند این مشکل را حل کند. در نهایت او تسلیم این خواستارها شد و تراکنشهای این سرقت را برگشت زد. حالا اتریوم بازگردانی شده بود اما خود آقای بوترین ایده اصلی بلاکچین یعنی برگشتناپذیری تراکنشها را لغو کرد. از طرفدیگر احتمال هک وجود داشت. تمام این قضایا باعث ساخت هاردفورک شد.
تمام توسعهدهندگان دنیا دور هم جمع شدند. بعد تصمیم گرفتند هاردفورک را بسازند و در پی این تصمیم، اتریوم کلاسیک متولد شد. یک هفته بعداز راهاندازی وبسایت رسمی، این ارز در صرافی پولونیکس لیست شد که نشان میداد بازارها این زنجیره جدید را پذیرفتهاند.
مقایسه تفاوتها و شباهتهای اتریوم و اتریوم کلاسیک
ارزهای اتریوم و اتریوم کلاسیک از جنبههای زیادی، با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه بیشتر راجعبه این تفاوتها میخوانیم:
- تغییرناپذیری: اتریوم اجازه تغییر و تعدیل تراکنشها را میدهد. اتریوم کلاسیک با اینکه از سیستم اصلی اتریوم بهره میگیرد، سعی میکند تغیرناپذیری را رواج دهد. این ویژگی باعث میشود کاربران نتوانند تراکنشها و تاریخچه خود را در شبکه بلاکچین عوض کنند.
- محدودیت: در اتریوم قابلیت تولید بینهایت توکن وجود دارد اما محدودیت 4.5درصدی رشد تعداد توکنهای تولیدی روی این پلتفرم اعمال میشود. سازوکار اتریوم کلاسیک فرق میکند و این ارز در طول عمر خود به 230میلیون توکن محدود شده است.
- ارزش: اتریوم درحالحاضر با مارکت کپ 150میلیارد دلاری رتبه دوم برترین ارز بازار را کسب کرده است. اتریوم کلاسیک نیز با ارزش بازار 2.8میلیارد دلاری رتبه بیستوسوم ارزهای برتر را کسب کرده است.
- تغییر بالقوه: احتمال تغییرات بالقوه اتریوم در آینده زیاد است اما اتریوم کلاسیک به قوانین خود بسیار وفادار عمل میکند.
با وجود تمام این تفاوتها، اتریوم و اتریوم کلاسیک از برخی جهات بسیار شبیه به هم عمل میکنند که این یک مزیت محسوب میشود. در ادامه بیشتر راجعبه این شباهتها میخوانیم:
- تمرکززدایی: در طراحی اتریوم و اتریوم کلاسیک سعی شده یک پلتفرم غیرمتمرکز باشند تا قابلیت اداره آن توسط یک حذب وجود نداشته باشد. این شبکه از کامپیوترها و نودهای زیادی برای فعالیت کمک میگیرد.
- قرارداد هوشمند: هر 2 نسخه اتریوم و اتریوم کلاسیک با اسمارت کانترکتها کار میکنند. این قرارداد هوشمند برای به اجرا در آمدن، به شرایط خاص در زمانی مشخص نیاز دارد.
- ناشناسی: با اینکه اتریوم کلاسیک مانند اتریوم قابلیت تغییر روی شبکه بلاکچین را ندارد، اما هر 2 این ارزها نوعی استارتاپ با محوریت ناشناس هستند. این یعنی کلیدهای عمومی یک تراکنش همیشه باز است اما نام و جزئیات شخصی افراد خصوصی میماند و حفظ اطلاعات خاص تضمین میشود.
- دیفای: علاوهبر قرارداد هوشمند، اتریوم و اتریوم کلاسیک میتوانند از ماشین مجازی اتریوم، برنامههای غیرمتمرکز و سهولت تراکنشهای امن پشتیبانی کنند.
استخراج ارز اتریوم و اتریوم کلاسیک، چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟
تا قبلاز اینکه اتریوم به نسخه دوم خود تبدیل شود، هر 2 ارز اتریوم و اتریوم کلاسیک برای ماینینگ و استخراج از الگوی اجماع اثبات کار کمک میگرفتند. دقیقا الگوریتم بیتکوین نیز همین است. در این الگو ماینرها برای تاییدشدن تراکنشها و دریافت پاداش بهصورت رمز ارز ETC و ETH، در زنجیرههای مربوط به آنها از این ارزها استفاده میکنند.
حالا اتریوم به نسخه 2 خود مهاجرت کرده و بهجای اثبات سهام از ولیدیتورها برای اعتبارسنجی تراکنشها کمک میگیرد.
این یعنی افرادی که اتریوم دارند بهجای استفاده از تجهیزات گرانقیمت برای استخراج، میتوانند ارز ETH خود را در شبکه استیک کنند و در مقابل پاداش بگیرند.
تفاوت سرمایهگذاری در اتریوم و اتریوم کلاسیک
اگر میخواهید سرمایهگذاری روی اتریوم و اتریوم کلاسیک را انجام دهید اما برای انتخاب بین این 2 ارز سردرگم هستید، باید اول آنها را از جنبههای متفاوت سرمایهگذاری بررسی کنید. ما این کار را برای شما راحت کردیم. با خواندن ادامه مطلب، میتوانید راحتتر افکار خود را برای تصمیمگیری سامان دهید.
- مقیاسپذیری و ثبات: اتریوم یک جامعه بزرگ دارد و شرکتهای کمی که پشت این پروژه هستند، به بهبود و توسعه این ارز علاقه دارند. با اجرای اتریوم 2 نیز خیلی از افراد در انتظار افزایش مقیاسپذیری هستند. در مقابل اتریوم کلاسیک به وضعیت قبلاز هک دائو کاملا وفادار است و اصلا قصد تغییر ندارد. توان عملیاتی تراکنش این ارز هنوز به 19 تراکنش در ثانیه محدود است که این امر، روی قیمت ارز در آینده قطعا تاثیر خواهد گذاشت.
- پذیرش عمومی: اتریوم بهعلت کارایی و خدماتی که به توسعهدهندگان در سراسر دنیا میدهد، یکی از بلاکچینهای محبوب است. عده کمی از جامعه ارز اتریوم کلاسیک را دنبال میکنند و بقیه تقریبا ضد آن هستند.
- قیمت و سرمایه بازار: قیمت اتریوم تقریبا ثبات بیشتری دارد و همچنان جایگاه خود را بهعنوان دومین ارز برتر بازار حفظ کرده است. ازطرفدیگر سرمایهگذاران در این ارز آینده خوبی را پیشبینی میکنند و حجم سرمایهگذاری در آن روزبهروز بیشتر میشود. در ارز اتریوم کلاسیک نیز چنین روندی را داریم اما با توجه به جامعه کوچک آن، شاید رشد قیمت این ارز در مقایسه با سایر ارزها زمان بیشتری بخواهد.
- افق سرمایهگذاری بلندمدت: اتریوم 2 قابلیتهای بیشتری دارد و این موضوع شانس آن را در آینده دوچندان میکند. اتریوم کلاسیک نیز برای سرمایه بلندمدت و تنوع در سبد دارایی انتخاب خوبی است.
جمعبندی
اتریوم کلاسیک تمام مزایای مادر خود، اتریوم را به ارث برده است و توسعهدهندگان سعی کردهاند آن را ایمنتر بسازند. این ارز بهخاطر وفاداری طرفدارانش به شرایط قبلاز هک DAO احتمال تغییر پایینی دارد. بنابراین، بهنظر میرسد شبکه اتریوم برای سرمایهگذاری مناسبتر باشد. البته دنیای ارز دیجیتال بارها نشان داده که قابل پیشبینی نیست و اتفاقات غیرمنتظره زیادی را بههمراه دارد.