/
/
/
ارز دیجیتال دای چیست؟ آشنایی با استیبل کوین DAI
ارز دیجیتال دای چیست
ارز دیجیتال

ارز دیجیتال دای چیست؟ آشنایی با استیبل کوین DAI

ارز دیجیتال

ارز دیجیتال دای چیست؟ آشنایی با استیبل کوین DAI

در چند وقت اخیر، افراد زیادی به ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم توجه کرده‌اند اما به‌دلیل نوسان بالا، این رمزارزها برای خریدهای روزانه مناسب نیستند. اینجاست که چیزی به نام استیبل کوین به کمک شما می‌آید، به‌ویژه یکی از انواع آنها به نام DAI که فقط به‌شکل الکترونیکی وجود دارد.

ارز دیجیتال دای یک کوین مبتنی‌بر اتریوم است که توسط پروتکل Maker و سازمان غیرمتمرکز مستقل MakerDAO مدیریت می‌شود. در طول این مطلب از دیجی‌پی ما می‌خواهیم به همه سوالات شما در مورد نحوه عملکرد، پیشینه و ویژگی‌های رمزارز دای پاسخ دهیم.

آشنایی با بازار ارز دیجیتال

اساسی‌ترین سوالی که افراد تازه‌کار می‌پرسند، این خواهد بود که ارز دیجیتال چیست؟ پاسخ واضح و شفاف است، به گروهی از پول‌های الکترونیکی که با استفاده از الگوریتم‌های رمزنگاری‌شده طراحی و ساخته می‌شوند، ارز دیجیتال می‌گویند که مدل‌های مختلفی دارند.

درحال‌حاضر بستری تحت عنوان بلاک چین وجود دارد که برای خریدوفروش رمزارزها مورد استفاده قرار می‌گیرد، ازطرفی بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی در سطح دنیا نیز در اقدامی عالی یک گزینه پرداخت جداگانه در دسترس کاربران قرار داده‌اند تا درازای محصولات مورد نیاز خود به‌جای استفاده از پول‌های رایج و فیزیکی، از ارز دیجیتال برای خرید استفاده کنند.

باید گفت DAI نیز یکی از موارد پرطرفداری است که برای این منظور به‌کار می‌رود، به همین خاطر می‌خواهیم اطلاعات مفیدتری درباره آن به شما ارائه دهیم.

تعریفی ساده از ارز دیجیتال دای (DAI)

اگر در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت داشته باشید، به‌احتمال زیاد نام استیبل کوین‌ها را شنیده‌اید که به بیان ساده، انواعی از دارایی‌های رمزنگاری‌شده هستند که ارزش آنها با ارزهای فیات مرتبط است.

برای شناخت ارز دیجیتال دای باید گفت که یکی از زیرمجموعه‌های استیبل کوین به‌شمار می‌رود که به‌صورت کاملا خودکار و غیرمتمرکز بر شبکه بلاک چین مدیریت می‌شود. قیمت این استیبل کوین که بر روی شبکه اتریوم ساخته شده با یک دلار آمریکا برابر است و معمولا در قراردادهای هوشمند ذخیره می‌شود تا در برابر نوسانات قیمتی، ارزش خود را حفظ کند.

ارز دیجیتال دای به‌صورت منبع باز مدیریت می‌شود و برخلاف کوین‌های متمرکز، هیچ نهادی مسئولیت کنترل آن را در دست نمی‌گیرد و تنها با استفاده از قراردادهای هوشمند مبادله خواهد شد. ساختار مدیریت منحصربه‌فرد DAI که توسط یک سازمان مستقل غیرمتمرکز و با استفاده از پروتکل‌های نرم‌افزاری پیشرفته اجرا می‌شود، شفافیت و کارایی آن را تا حد زیادی تضمین می‌کند.

نگاهی به زمان شکل‌گیری ارز دیجیتال دای

در سال 2014، بنیاد Maker تشکیل شد و پروتکلی با همین نام راه‌اندازی کرد که هدف آن، ایجاد یک سیستم غیرمتمرکز با پشتوانه وثیقه‌های باارزش بود که امکان گرفتن وام را برای افراد فراهم می‌کند. با توجه به اینکه پروتکل میکر برای پرداخت وام و سایر تراکنش‌های مالی خود به یک ارز دیجیتال پایدار و مطمئن نیاز داشت، به فکر طراحی و ساخت استیبل کوینی با نام DAI افتاد.

برای اولین بار در سال 2017 ارز دیجیتال دای که نام آن مربوط به یک حرف چینی به‌معنای قرض‌دادن با تامین سرمایه برای وام است، به صورت عمومی معرفی شد.

اگرچه استیبل کوین دای را بنیاد Maker طراحی و صادر کرد، اما کنترل کامل آن در اختیار یک سازمان غیرمتمرکز با عنوان MakerDAO قرار گرفت. این کار شروعی بود بر انجام فعالیت‌های گسترده کاربران با استفاده از ارز دیجیتال دای که همچنان ادامه دارد.

کاربردهای ارز دیجیتال دای (DAI) کدام است؟

این ارز دیجیتال با قابلیت حفظ ارزش پایدار خود و ویژگی‌های خاصی که دارد، کاربردهای گسترده‌ای را در دسترس کاربران قرار می‌دهد. با استفاده از دای می‌توان از فرصت‌های مالی جدیدی در عصر دیجیتالی بهره‌مند شد که برخی از مهم‌ترین موارد به‌صورت زیر هستند.

برای جلوگیری از تاثیر نوسانات بازار

ارزهای رمزنگاری شده مانند BTC، ETH، SOL و بسیاری گزینه‌های دیگر که در کریپتوکارنسی معامله می‌شوند، به‌شدت تحت‌تاثیر پویایی و نوسانات بازار قرار می‌گیرند که عرضه و تقاضا، روند چنین جریان‌هایی را هدایت می‌کند.

گاهی اوقات امکان دارد که قیمت ارزها روزنه نیز بالا و پایین شود که این مسئله ارزش سرمایه هر فردی را دچار تغییر می‌کند. این درحالی است که دای به‌طور مداوم ارزش خود را ثابت حفظ می‌کند و برای کاربردهای مختلفی مناسب است. معمولا برخی از معامله‌گران ترجیح می‌دهند با تبدیل دارایی‌های خود در بازار رمزارزها به توکن‌های دای، از آنها در مقابل نوسان‌های بازار محافظت کنند.

دای جایگزینی برای ارزهای فیات

با توجه به اینکه بانک‌ها برای سپرده‌های پس‌انداز، نرخ بهره پایینی را در نظر می‌گیرند و ازسوی‌دیگر تورم به‌طور فزاینده‌ای درحال رشد است، ذخیره ارزهای فیات در حساب‌های بانکی کار چندان مناسبی به‌نظر نمی‌رسد.

چنانچه تصمیم گرفته‌اید تا سرمایه خود را با حفظ ارزش، ارتقا دهید تهیه استیبل کوین دای راهکار بهتری نسبت به سپرده‌گذاری در بانک است و یک دارایی پایدار محسوب می‌شود. درضمن قرارگیری این رمزارزها بر شبکه بلاک چین، امنیت سرمایه شما را بهبود می‌بخشد.

این را هم باید مورد توجه قرار داد که سیستم‌های بانکی ساختاری متمرکز دارند و می‌توانند دارایی‌های شما را کنترل کنند، به‌طوری‌که گاهی ممکن است دسترسی به آنها نیز کمی محدود شود. اما چنین چیزی دررابطه‌با DAI اتفاق نمی‌افتد و همواره کنترل دارایی‌ها در دست شما است. برخورداری از تمامی ویژگی‌های مذکور نشان می‌دهد که ارز دیجیتال دای جایگزین خوبی برای ارزهای فیات به‌شمار می‌رود.

امکان پرداخت‌های روزانه با دای در پلتفرم‌های مختلف

دای یک توکن ERC-20 است که قابلیت تعامل با برنامه‌های کاربردی، پروتکل‌ها و پلتفرم‌های بلاک چین بی‌شماری را دارد که یک راه ساده برای خرج‌کردن ارز به شما می‌دهد. این ارز دیجیتال با برنامه dApps و پلتفرم Defi سازگاری دارد و می‌توانید از آن برای پرداخت هزینه‌های روزمره در زمینه خریدهای آنلاین استفاده کنید.

هرچند در کشور ما هنوز امکان کاربرد ارز دیجیتال در خریدهای عادی وجود ندارد، اما در بسیاری از کشورها فروشگاه‌های فیزیکی زیادی دیده می‌شود که زیرساخت‌های لازم برای این کار را در دسترس افراد قرار می‌دهند که می‌توان در چنین مواقعی مبلغ مورد نیاز را با DAI پرداخت کرد.

کسب سود از ارز دیجیتال دای

استیبل کوین‌ها جایگاهی حیاتی در چشم‌انداز آینده کریپتوکارنسی دارند و از سری ارزهای قابل اعتمادی هستند که برای کسب سود، گزینه‌ای مناسب به‌نظر می‌رسند.

به‌عنوان مثال، معامله‌گران ارز دیجیتال معمولا در نوسانات بازار، از این کوین‌ها برای دسترسی به سود کمک می‌گیرند. روش دیگر این است که درصورت مبادله دارایی‌های کریپتو با دای، نوعی سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت را تجربه می‌کنید که در اغلب موارد به سود شما تمام می‌شود.

نحوه عملکرد DAI برای حفظ ارزش خود

DAI با استفاده از وثیقه‌گذاری پشتیبانی می‌شود و معمولا ارزش آنها باید از توکن‌های دای بیشتر باشد. این فرایند باعث می‌شود تا وام‌دهندگان برابر نوسان‌های بازار از خود محافظت کنند.

به‌عنوان یک استیبل کوین، ارز دیجیتال دای قصد دارد تا همواره ارزش خود را در حد یک دلار آمریکا ثابت نگه دارد که اگر نوسان‌های جزئی را نادیده بگیریم، تاکنون در این زمینه موفق عمل کرده است. به‌منظور دستیابی به این ثبات، DAI از چندین روش استفاده می‌کند که به‌صورت زیر هستند.

حساب‌های خزانه و نگهبان

صدور و حذف توکن‌های DAI به حساب‌های Vault و نگهدارنده متکی است. برای توضیح بیشتر باید بگوییم که شما به این حساب، وثیقه خود را واریز می‌کنید تا استیبل کوین برای‌تان صادر شود.

بعداز اینکه وام خود را بازپرداخت کردید، به‌منظور ازبین‌بردن ارز دیجیتال دای بار دیگر وثیقه مورد نظر را دریافت می‌کنید، تمامی فرایندها نیز با استفاده از یک قرارداد هوشمند کنترل می‌شود. در واقع شما بدون ارتباط با هیچ واسطه‌ای و به‌صورت مستقیم کارهای خود را انجام می‌دهید.

اگر ارزش یک حساب خزانه کمتر از مقدار صادرشده باشد، دای برای مدیریت این فرآیند از حساب‌های نگهدارنده استفاده می‌کند که نقدینگی لازم برای تامین وثیقه را فراهم می‌کند.

استفاده از سیستم چندگانه وثیقه‌گذاری برای حفظ ارزش دای

گروه دیگری از استیبل کوین‌ها تنها با استفاده از ارزهای فیات پشتیبانی می‌شوند، اما درخصوص دای مسئله فرق می‌کند. این ارز دیجیتال از چندین کوین مختلف به‌عنوان وثیقه کمک می‌گیرد که منجر به کاهش ریسک و حفظ پایداری ارزش آن می‌شود.

درضمن پروتکل‌های ناظر بر ارز دیجیتال دای در زمان پرداخت وام به متقاضیان، وثیقه‌هایی بیشتر از ارزش کل توکن‌های صادرشده دریافت می‌کنند که با این روش نیز احتمال دورماندن از نوسانات بازار برای استیبل کوین DAI فراهم می‌شود و ارزش آن هم‌سطح با دلار آمریکا باقی می‌ماند.

نرخ پس‌انداز دای (DSR)

یکی از راه‌های مهم که باعث می‌شود دای همیشه ارزش خود را در مقابل دلار به‌خوبی حفظ کند، نرخ پس‌انداز است که عملکرد آن به سیستم پس‌انداز بانکی شباهت دارد. به این صورت که متقاضیان در قراردادهایی با نام DSR، دارایی‌های ارز دیجیتال خود را قفل می‌کنند تا در هر دوره بتوانند سود ثابتی را به‌دست آورند. نرخ سود پرداختی در این حالت توسط سازمان غیرمتمرکز ناظر بر دای یعنی MakerDAO تعیین می‌شود.

به‌طور مثال، اگر شما طی قراردادی بتوانید 100 دای را برای مدت‌زمان یک سال قفل کنید، نرخ بهره‌ای که می‌توانید دریافت کنید چیزی در حدود 3.3درصد است که پس‌از بازکردن وثقیه در دسترس‌تان قرار می‌گیرد.

جمع‌بندی

پرداخت با استفاده از ارزهای دیجیتال در چند سال اخیر رواج پیدا کرده و با توجه به مزایای چشمگیر خود با استقبال خوبی ازسوی کاربران فعال در حوزه کریپتوکارنسی مواجه شده است. برای این منظور می‌توان از استیبل کوین‌ها نیز کمک گرفت که یکی از بهترین گزینه‌ها در بین آنها DAI نام دارد.

این کوین که از سال 2017 معرفی شد، بر شبکه بلاک چین مبتنی‌بر اتریوم فعال بوده و برای کاربردهای مختلفی همچون جلوگیری از نوسانات بازار، استفاده به‌جای ارزهای فیات و به‌کارگیری در پرداخت‌های روزانه مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *